Page 10 - Föräldraguide
P. 10

10 Föräldraguide
Information och stöd för barnfamiljer i skilsmässa
Avtal tryggar barnens rättigheter
Då parförhållandet upphör måste föräldrarna i en barnfamilj begrunda frågor rörande barn och för- äldraskap. De  esta föräldrar kommer i samband med skilsmässan för första gången i kontakt med lagen angående vårdnad av barn och umgänges- rätt som reglerar relationerna mellan barn och för- äldrar.
I barnavårdslagen de nieras vårdnadshavarnas rättigheter och skyldigheter samt principerna för god barnavård. Lagens syfte är att trygga barnets rätt till välmående och en balanserad utveckling och rätten till båda föräldrarna. Lagens åläggan- den gäller både föräldrar som bor under samma tak och föräldrar som bor åtskilt.
Föräldrar som lever i äktenskap är båda auto- matiskt vårdnadshavare och är gemensamt ansva- riga för barnets vård, uppfostran och försörjning. Sambor avtalar i samband med att faderskapet fastställs om gemensam vårdnad hos barntillsy- ningmannen. Numera fortsätter majoriteten av föräldrarna med gemensam vårdnad också efter en separation.
När parförhållandet upplöses gör föräldrarna upp ett ömsesidigt skriftligt avtal om hur barnets angelägenheter ordnas efter separationen. I avta- let fastställs vårdnadsformen, hos vilken förälder barnet är skrivet, hur barnet träffar den andra för-
äldern och hur barnets försörjningskostnader delas mellan föräldrarna. Om det  nns  era barn i famil- jen söker man separat för varje barn en lösning som tryggar barnets bästa.
Av båda föräldrarna krävs att de förbereder sig för ett besök hos barntillsyningsmannen för att få till stånd ett fungerande avtal. Det är bra om föräld- rarna på förhand bekantar sig med vad som ingår i avtalet och diskuterar det tillsammans. Det vore bra om föräldrarna i detta skede vände sig till ex- empel till familjemedlingen.
Barntillsyningsmannen i barnets hemkommun har till uppgift att hjälpa föräldrarna att göra upp ett ömsesidigt avtal. Barntillsyningsmannen ser till att avtalet är i enlighet med barnets bästa. Avtalet görs upp på en av justitieministeriet fastställd blan- kett. Barntillsyningsmannen har av socialnämnden fått fullmakt att fastställa föräldrarnas avtal.
Det är inte obligatoriskt att ingå avtal, men man kan inte ansöka om verkställighetsbeslut med hänvisning till ett icke fastställt avtal mel- lan föräldrarna. Om någondera föräldern vägrar handla i enlighet med fastställt avtal kan man ansöka om verkställighetsbeslut hos tingsrätten. Man kan dock inte ansöka om verkställighetsbe- slut i det fall att en förälder av egen fri vilja vägrar träffa sitt barn.


































































































   8   9   10   11   12