Page 14 - Föräldraguide
P. 14
14Föräldraguide
Information och stöd för barnfamiljer i skilsmässa
misk synvinkel har barnets adress däremot stor be- tydelse: barnbidraget och bostadsstödet betalas till den förälder hos vilken barnet är skrivet.
Man har traditionellt fäst oskäligt stor vikt vid att avgöra hos vem barnet ska bo när man beslu- tar om barnets angelägenheter. Om föräldrarna redan i begynnelseskedet kör fast i fråga om bar- nets adress undergräver det i värsta fall allvarligt det primära i föräldrarnas förmåga till samarbete efter skilsmässan och prioriteringen av barnets bästa. Om man börjar med att bestämma hos vem barnet bor kan det vara svårt att uppnå ett jämbör- digt samarbetsförhållande mellan föräldrarna och att nå de ur barnets synvinkel optimala lösningarna i fråga om träffningsrättens omfattning och övri- ga detaljer rörande den gemensamma vårdnaden. Inget arrangemang är bra och fungerande så länge föräldrarna inte litar på varandra och inte stödjer varandra som föräldrar.
Umgängesrätten
I barnavårdslagen används det ålderdomliga be- greppet umgängesrätt för att beskriva barnets behov och rätt att hålla regelbunden kontakt med den förälder som bor på annan adress. I stället för umgängesrätt kunde man tala t.ex. om att ha bar- net hos sig. Då umgängespraxis under årtionden har varit vartannat veckoskifte i tvåveckors perio- der har man numera lyckligtvis övergått till mera exibla och omfattande träffnings- och boendear- rangemang.
Umgängesrätten, dvs. barnets rätt att ha kon- takt med och tillbringa tid med den förälder det inte bor med är oberoende av om denna föräld- er är barnets juridiska vårdnadshavare eller inte. Förutom att man regelbundet träffas kan man också hålla kontakt via telefon, textmeddelanden, e-post och brev. En egen mobiltelefon för barnet och de möjligheter internet erbjuder kan underlätta barnets möjligheter att hålla kontakt mellan träff- ningarna och lindra barnets saknad. Samtidigt är
Hörandet av
barnet avser att man beaktar såväl barnets önskningar och preferenser som barnets utvecklings- mässiga behov.
det viktigt att komma ihåg att det inte är barnets uppgift att se till att kontakten fungerar, ej heller att komma överens om träffningarna - detta ansvar åligger alltid föräldrarna.
I avtalet om umgängesrätt tar man hänsyn till barnets ålder, skolrytm, dagvård och regelbundna fritidssysselsättningar. Även semestertider, helger och barnets och barnet närståendes bemärkelse- dagar är det skäl att tydligt skriva ut i umgänges- rättsavtalet. På umgängesarrangemangen inverkar också föräldrarnas arbetstider (i synnerhet i fråga om skiftesarbete och arbetskommenderingar), avståndet mellan föräldrarnas bostäder , kostna- der i samband med träffningen samt föräldrarnas ekonomiska resurser och nya familjeförhållanden. Men om föräldrarna vid behov inte kan vara exibla och inte har ett genuint intresse av att upprätthålla kontakten till barnet fungerar inte ens de mest de- taljerade umgängesavtal i praktiken.