Page 33 - Föräldraguide
P. 33

Stödtelefoner
Vid en skilsmässa har man ofta behov av att tala med någon eller att ha någon som lyssnar. Ofta är dessa anhöriga eller vänner. Ibland känns det ändå onaturligt att tala med de som står en nära. I så- dana fall kan man hitta en samtalspartner via en stödtelefon.
Förbundet för mental hälsa i Finland har en riksomfattande kristelefon på numret 010195202.
Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland har två riksomfattande kristelefoner, 01019 0071 (på  n- ska) och 01019 0072 (på svenska).
Stöd för föräldraskapet
Den kommunala hemtjänsten för barnfamiljer är avsedd för barnfamiljer som är i tillfälligt behov av barnskötsel eller hemvårdshjälp. Kriterierna varierar enligt kommun och region utgående från barnens och ungdomarnas behov samt tillgängliga resurser. Man kan höra sig för på socialbyrån om tjänsten.
Tidigt stöd och social handledning för barnfamil- jer är en kommunal verksamhet där man försöker identi era, förhindra och underlätta problem för barn, unga och familjer i ett så tidigt skede som möjligt. Syftet är att man med hjälp av familjens egna resurser underlättar för familjen att klara var- dagen och ge barnet en god uppfostran och po- sitiv utveckling. Detta sker genom att diskussion, handledning och gemensamma aktiviteter. Man kan höra sig för om tjänsten på hemkommunens socialbyrå.
Kamratstödgruppen Vanhemman neuvo erbjuder möjligheter att dela erfarenheter av föräldraskap efter skilsmässa med andra i samma livssituation. I gruppen behandlar man bl.a. föräldrarnas kom- munikationsförmåga samt förändringar och utma- ningar i föräldraskapet efter skilsmässa. Gruppen
33
är professionellt ledd och den möts åtta gånger. Ytterligare information www.neuvokeskus. 
Yhden vanhemman perheiden liitto (Förbundet för familjer med en förälder) Förbundets lokalför- eningar upprätthåller kamratstödgrupper kallade Yksinhuoltajien olohuoneita (Vardagsrum för en- samförsörjare) på olika håll i Finland. Förbundet har också stödpersonsverksamhet och kamrat- stödsverksamhet och ordnar skilsmässosemina- rier och rekreationsverksamhet. Eroinfo-telefonen svarar på frågor om underhållsbidrag, barnets bo- ende och vårdnad samt umgängesrätt. Förbundet ger ut tidningen Muuttuva perhe. Ytterligare infor- mation: www.yvpl. 
De underhållspliktigas förbund (Elatusvelvollis- ten liitto) har som syfte att främja barnets rätt till goda relationer till båda föräldrarna. Förbundet har bl.a. riksomfattande kostnadsfri juridisk rådgivning samt lokalföreningar och evenemang på olika håll i Finland. Förbundet ger ut tidningen Elatusvelvolli- nen-uusperheellinen. Ytterligare information: www. elatusvelvolliset. .
Suomen uusperheiden liitto (Förbundet för nyfa- miljer i Finland) fungerar som ett verksamhetsfo- rum för nyfamiljer och ordnar bl.a. kamratgrupps- och semesterverksamhet. Förbundet ger ut tid- ningen Supliikki. Ytterligare information: www. supli. 
Miessakit ordnar skilsmässogrupper för män på olika håll i landet och har också stödpersonsverk- samhet. Männen erbjuds personlig samtalshjälp, rådgivning och kamratstöd i de många olika frågor som uppstår när parrelationen hotar att ta slut, under den egentliga skilsmässoprocessen och ti- den efter skilsmässan. Ett av de centrala målen är att trygga att relationen mellan pappan och barnet fortsätter också efter skilsmässan. Ytterligare infor- mation. www.miessakit. 


































































































   31   32   33   34   35