Page 40 - Merimies 2 2015
P. 40

Prövotid vid
visstidsanställning
TeXT SannaLeena KaLLio
Sjömannen: i mitt tidsbundna arbetsavtal  nns det ett avtals- villkor om prövotid. Vad är prövotid och hur lång är den?
Juristen: Paragrafen som rör prövotid  nns i första kapitlet i la- gen om sjöarbetsavtal (och arbetsavtalslagen). Syftet med prövo- tid är att ge båda parter i ett arbetsavtal möjlighet att försäkra sig om att arbetet och den som utför det är lämpliga för varandra. Under prövotiden kan arbetsgivaren utvärdera om arbetstagaren har rätt yrkeskunskaper och är lämplig för uppgiften och arbets- gemenskapen, medan arbetstagaren kan utvärdera om arbetet och arbetsförhållandena är som förväntat.
Prövotiden ska alltid avtalas i arbetsavtalet med antingen ett uttryckligt avtalsvillkor eller med en hänvisning till kollektivavtals- villkoret för prövotid. den ska alltså inte automatiskt följas med stöd av lagen. Prövotid kan avtalas både i ett tills vidare gällande och i ett tidsbundet arbetsavtal.
Prövotiden är högst sex månader lång. denna regel gäller bara undantagsfall, där arbetsgivaren anordnar en mer än fyra måna- der lång utbildning åt arbetstagaren i början av anställningen. Huvudregeln är att prövotiden kan vara i högst fyra månader från och med den första arbetsdagen.
Vid visstidsanställningar som är kortare än åtta månader kan prövotiden vara högst hälften av anställningens längd. Vid till exempel en fyra månader lång visstidsanställning kan de två för- sta månaderna då utgöra prövotid.
Prövotiden ska i princip alltid förläggas i början av anställnin- gen. I de fall där arbetstagaren byter till andra, till exempel mer krävande, uppgifter kan man avtala om prövotiden för detta nya arbete. Under en sådan prövotid kan anställningen dock inte av- slutas med åberopande av prövotidsvillkoret. Om det visar sig att arbetstagaren inte är lämplig för eller i övrigt inte klarar av sin nya uppgift återgår han eller hon till sina tidigare eller motsvarande arbetsuppgifter.
Sjömannen frågar, juristen svarar
Användningen av prövotid är inte alltid motiverad och berättigad. Vid på varandra följande eller inom kort tid tecknade tidsbegrän- sade arbetsavtal som rör samma tjänst eller arbetsuppgift behö- ver man inte inkludera något prövotidsvillkor. Arbetsgivaren kän- ner då redan till arbetstagaren och dennes färdigheter och kunskaper. Arbetsavtalen tecknas ofta på förifyllda blanketter, där fältet för prövotid redan är ifyllt. Arbetsavtalet ska alltså alltid kontrolleras noggrant, speciellt i de sistnämnda fallen.
Sjömannen: Mitt anställningsförhållande avslutades under prövotiden. Varför har jag inte rätt till lön under uppsägningsti- den? arbetsgivaren har inte heller angivit något annat skäl för av- slutandet av anställningsförhållandet än att prövotiden fortfaran- de gäller. Får jag inte veta varför det avslutas?
Juristen: Under prövotiden kan anställningsförhållandet sägas upp av båda parter enligt 1 kap. 5 § i lagen om sjöarbetsavtal. det innebär att anställningsförhållandet och därtill hörande rättighe- ter och skyldigheter upphör omedelbart utan uppsägningstid. det  nns ingen rätt till lön under uppsägningstiden när anställ- ningsförhållandet upphävs istället för att sägas upp.
På grund av syftet med prövotiden och dess karaktär har inte arbetsgivaren någon särskild skyldighet att motivera avslutandet av anställningsförhållandet under prövotiden med annat än att åberopa prövotidens giltighet. Arbetsavtalet får dock aldrig upp- hävas på diskriminerande eller i övrigt osakliga grunder. Om ar- betstagaren misstänker detta och invänder mot det ska arbetsgi- varen visa och bevisa att det inte ligger något lagstridigt och osakligt skäl bakom, dvs. motivera avslutandet av anställnings- förhållandet.
Skicka in dina förslag till frågor till: sannaleena.kallio@smu. .
40 MS // 1 • 2015


































































































   38   39   40   41   42