Page 4 - Poliisi vuosikertomus 2016
P. 4

4 POLIISIN VUOSIKERTOMUS 2016
VALVONTA JA HÄLYTYS
POLIISI on kyennyt näkyvällä yleisen järjestyksen ja turvallisuuden valvonnalla ja teematoiminnalla sekä hälytystoiminnalla parantamaan vuonna 2016 katuturval- lisuusindeksiä 99,7:ään. Vastaava luku vuonna 2015 oli 98,4. Katuturvallisuus- indeksi koostuu yleisellä paikalla tapahtuneiden poliisille ilmoitettujen ryöstöjen, pahoinpitelyiden, vahingontekojen, ratti- ja liikennejuopumusten painotetusta lukumäärästä suhteessa väestömäärään.
Katuturvallisuusindeksin parantaminen on edellyttänyt poliisilta selkeitä painotuksen siirtoja eri tehtävälajien kesken, sillä polii- sin koko henkilöstön määrä henkilötyövuo- sina laskettuna laski vuonna 2016 kahdella prosentilla. Sopeuttamista on tapahtunut erityisesti poliisin liikennevalvonnasta ja erityistutkinnasta. Sen sijaan valvonnan
ja hälytystoiminnan resursseja on pyritty pitämään ennallaan.
Poliisi joutui vuoden 2016 aikana turvaa- maan erilaisia suuria mielenilmaisuja, joista osa oli väkivaltaisia. Väkivaltaisissa mielenilmaisuissa kohteiksi valikoituivat useissa tapauksessa paikalle tulleet poliisit. Tällaisista mielenilmaisuista pitkäkestoi- sin oli Pyhäjoella sijaitsevan Hanhikiven ydinvoimalatyömaalla keväällä tapahtunut mielenilmaisu, joka aiheutti pelkästään poliisille 240 000 euron lisäkustannukset.
Lisäkustannusten lisäksi mielenilmaisut si- tovat merkittävän määrän resursseja näille tehtäville, mikä oli poissa poliisin normaa- lista valvonta- ja hälytystoiminnasta. Mie- lenosoitusten lisääntyminen ja muuttu- minen väkivaltaisemmiksi on aiheuttanut lisäksi tarpeen lisäresursointeihin, mikä on lisännyt muille poliisilaitoksille osoitettujen resurssipyyntöjen määrää.
TURVAPAIKANHAKIJOIDEN MÄÄRÄN KASVU HAASTEENA POLIISILLE Toimintaympäristön muutos aiheutti haas- teita poliisille. Poliisin henkilöstön työaikaa kului huomattavasti aiempaa enemmän turvapaikanhakijoihin liittyviin tehtäviin, kuljetuksiin ja Tornioon perustetun järjes- telykeskuksen toiminnan tukemiseen.
Poliisin näkyvä partiointi vastaanotto- keskuksissa ja niiden ympäristössä on pitänyt tilanteen rauhallisena. Resurssien käyttäminen tähän toimintaan on joillakin paikkakunnilla heikentänyt poliisin toimin- tavalmiusaikoja.
Poliisin toimintavalmiusaikaan vaikuttavat tehtävien sijainti, lukumäärä ja etäisyys sekä partioiden sijainti ja lukumäärä. Poliisi on pyrkinyt tietojohtoisella toimintatavalla suuntaamaan resursseja niihin paikkoihin ja niinä kellonaikoina, jolloin kokemuksen mukaan tapahtumia ja häiriöitä on eniten.
Ottaen huomioon tehtävämäärän kasvu sekä resurssien suuntaaminen turvapai- kanhakijatilanteesta aiheutuviin lisätehtä- viin poliisi saavutti sille asetetut tulosta- voitteensa.
KIIREELLISET TEHTÄVÄT LISÄÄNTYIVÄT
Poliisin tehtävämäärät kasvoivat kiireelli- sissä hälytystehtävissä sekä kiireettömissä järjestyksenpitoon liittyvissä tehtävissä.
Poliisilla oli vuonna 2016 yhteensä 1 048 120 hälytystehtävää. Hälytystehtävien kokonaismäärä kasvoi 6 310 tehtävällä verrattuna vuoteen 2015 (1 041 810).
A-kiireellisyysluokan tehtävät lisääntyivät edellisvuoteen verrattuna 5,8 prosenttia (lisäystä 3 930 tehtävää).
C-kiireellisyysluokan tehtävät lisääntyivät edellisvuoteen verrattuna 9,5 prosenttia (lisäystä 44 795 tehtävää). Lisäyksen syynä olivat poikkeuksellisen suuren turvapaikan- hakijoiden määrän aiheuttamien tehtävien


































































































   2   3   4   5   6