Page 26 - Kotopolulla
P. 26

                 TURVAPAIKANHAKIJANA maahan muuttaneen kotoutuminen on pitkä prosessi, jossa on monia vaiheita. Usein varhaisen kotoutumisen vaiheessa ihminen on vielä vastaanottokeskuksessa. Seuraa- vaa vaihetta kutsutaan alkuvaiheen kotoutumiseksi. Tässä vaiheessa hänelle järjestetään muun muassa kielikursseja ja muuta ryhmätoimintaa sekä uuteen kulttuuriin tutustumista. Kolmas vaihe ei enää liity varsinaisesti perinteiseen kotouttamistoimintaan, mutta on ratkaisevassa osassa kotoutumisen onnistumisen kannalta. Tällöin tiiviimmin mukana ovat koko yhteiskunta ja henkilön kotikunta.
Kaksi ensimmäistä vaihetta antaa muuttaneelle valmiuksia edetä ja päästä mukaan paikalliseen tai yhteiskunnalliseen toimintaan.
– Tavoitteena on, että maahan muuttanut löytää oman yhteisönsä. Että esimerkiksi urheilusta kiin- nostunut ihminen löytäisi vaikkapa jalkapallokerhon ja ruoanlaitosta kiinnostunut ihminen kokkikerhon. Kolmas kotoutumisvaihe määrittää sen, löytääkö ihminen paikkansa uudessa kulttuurissa ja yhteis- kunnassa, kertoo SPR:n maahanmuuttajaohjelman kehittämispäällikkö Johanna Matikainen.
Kotoutumistarjottimen tarkoituksena on, että viranomaiset ja järjestötoimijat selvittävät yhdessä, millaisia eri toimintoja kunnassa on jo olemassa maahan muuttaneille, mitä kenties tarvitaan lisää tai voivatko päällekkäiset toiminnot tehdä yhteistyötä.
Kotoutumistarjotin voi toimia apuna myös tilan- teen kartoittamisessa sellaisissa kunnissa, joissa
ei vielä ole maahan muuttaneita, mutta kenties tulevaisuudessa tarvetta kotoutumista tukevalle toiminnalle. Kotoutumistarjotin-malli on ladattavis- sa ilmaiseksi SPR:n verkkokaupasta. Se voidaan täyttää sähköisesti tai tulostaa paperiseksi versioksi julisteen tapaan.
SPR TARJOAA KUNNILLE TUKEA kotoutumis- tarjottimen käyttöönottoon: se järjestää työpajoja, joihin kutsutaan kunnan kotoutumista tukevat toimijat. Tämän jälkeen kunta vastaa tapaamisista ja päivittää kotoutumistarjotinta.
Kotoutumistarjottimen avulla on jo nyt huomat-
tu konkreettisia tuloksia eri kunnissa. Kuopiossa toimijoiden yhteen saattaminen on kantanut he- delmää, sillä Setlementti on antanut tilansa SPR:n vapaaehtoisten aloittamalle naisten ja lasten ryh- mätoiminnalle. Vaasassa puolestaan vuoropuhelu eri toimijoiden välillä on syventynyt ja aikomuksena on sujuvoittaa järjestökentän vielä hajallaan olevaa toimintaa. Myös Juvalla on oivallettu eri kotouttamis- toimijoiden runsas määrä. Kolmannen sektorin ja viranomaisten yhteistyö on tiivistynyt työpajojen jäl- keen, mikä onkin kotoutumistarjottimen päätavoite.
JÄRJESTÖT TOIMIVAT USEIN vapaaehtoisten voimin. Kuntien haasteena onkin päivittää kotoutu- mistarjotinta, sillä järjestöjen jäsenten vaihtuvuus on suuri. Euroopan turvapaikka-, maahanmuutto- ja kotouttamisrahaston rahoittaman Järjestöistä
 Viranomaisten ja järjestöjen kannattaa yhdessä hyödyntää Kotoutumistarjotin-mallia, joka auttaa selvittämään, millaisia toimintoja kunnassa on maahan muuttaneille.
             26
            






















































































   24   25   26   27   28