Page 6 - Kotopolulla
P. 6

                  TAALINTEHTAAN pakolaiskoordinaattori Sini-Tuulia Nummisen ja Suomen kylät ry:n
Koko kylä kotouttaa -hankkeen koordinaattorin Marjut Haapasen kohdatessa raikuu nauru. Kaksi naista ystävystyi tehtyään yhteistyötä vuonna 2017.
– Etsimme Suomen kylät ry:n hankkeessa kotoutumistyötä tekevää kylää, joka olisi valmis kertomaan arjestaan muillekin kunnille ja kylille. Taalintehtaan saaristokylä erottui alusta asti mui- den joukosta, joten raportoimme kylän kuulumisia kahdeksalla uutiskirjeellä ympäri Suomen keväästä jouluun, Haapanen kertoo.
Haapanen kiittää, että Taalintehtaalla oli onni saada Numminen pakolaiskoordinaattorikseen. Hän on lähestynyt kotoutumista maalaisjärjellä ja luovalla ongelmanratkaisukyvyllä.
– Kun saimme tiedon, että tänne tulee kiintiöpa- kolaisia, soittelivat kyläläiset minulle ja kyselivät kai- kenlaista. Moni mietti esimerkiksi, miten tulijat pitää kohdata vaikka lähikaupassa. Totesin, että kannat- taa hymyillä ja sanoa hei, Numminen naurahtaa.
Hän järjesti Taalintehtaan virastotalolla pakolais- ryhmien saavuttua avoimet tapaamiset, joihin kutsut- tiin sekä syyrialaiset että kyläläiset sekä tulkki. Tapaa- misessa sai kysellä kaikkea, mikä mieltä askarrutti.
– Paikallinen aikuisopisto järjesti pakolaisille myös kevyen suomen kielen kurssin, jossa toisena
”Suomi otti meidät vastaan valkoisessa morsiuspuvussa.
Maata peitti puhdas lumi.
opetuskielenä suomen lisäksi oli arabia. Samalla kotoutujat kävivät läpi perusasiat Suomen yhteis- kunnasta, Numminen kertoo.
VUONNA 2016 KEMIÖNSAARELLE tullut AlSharkatin seitsemänhenkinen perhe todistaa, että Nummisen opit menivät perille. Perheen isä Ahmad ja äiti Amina kertovat, että heitä terveh- dittiin kylällä hymy huulilla.
– Myös koko Suomi otti meidät vastaan valkoisessa morsiuspuvussa, sillä kun tulimme tänne helmikuussa, maata peitti puhdas lumi, Ahmad AlSharkat kertoo.
Perhe on omien sanojensa mukaan viihtynyt Kemiönsaarella hyvin. Arki on toki täällä erilaista kuin Syyriassa.
– Suomessa kunnioitetaan kelloa ja pidetään kiinni periaatteista, Ahmad AlSharkat tiivistää.
Kemiönsaaren kunta teki päätöksen, että syy- rialaisille opetetaan suomea, vaikka paikkakunnalla
 AlSharkatin perheen poika Ramez, äiti Amina, poika Taher, isä Ahmad ja tytär Riim ovat saaneet uusia ystäviä Taalintehtaan pienestä kylästä.
 


















































































   4   5   6   7   8