Page 42 - 4 2018
P. 42

Artikkeleita
Työpoliittinen aikakauskirja 4/2018
 täjien eläköitymisprosessit sekä niiden moni- nainen luonne.
Tulokset: yrittäjien eläköitymisprosessien moninaisuus
Aiemman tutkimuksemme havainto työn teon lopettamisen puuttumisesta yrittäjien eläköi- tymiseen liittämistä määreistä (Järvensivu & von Bonsdorff, tulossa) heijastuu tässä esittele- miimme tutkimustuloksiin siinä, etteivät eläköi- tymisprosessit oikeastaan pääty. Ne eivät pääty kokonaan työvoiman ulkopuolelle siirtymiseen, kuten eläketutkimuksissa yleensä oletetaan (Denton & Spencer 2009) ja kuten silloittavan työn vaihemallikin edellyttäisi (Cahill ym. 2006).
Yrittäjien eläköitymisprosessit jäävät vaille päätepistettä. Lisäksi ne jatkuvat monen koh- dalla useina erillisinä ja erirytmisinä alapro- sesseina, kuten yrittäjätyönä, sijoittajatyönä ja eläkkeenä. Havainnosta seuraa myös johtopäätös, ettei yhdenkään kirjoittajan eläköitymisproses- sin kuvausta voida pitää ”työnteon lopettamis- prosessin” kuvauksena, mikä haastaa yleistä aja- tusta eläköitymisestä työn teon lopettamisena.
Aineistosta havaittiin niin ikään, ettei yksikään yrittäjistä ole jäänyt tai jättäytymässä pelkän yrittäjäeläkkeen varaan. Sen sijaan kirjoittajilla esiintyy erilaisia tulovirtojen yhdistelmiä yrittä- jäeläkkeestä, palkkatyön eläkkeestä ja vapaaeh- toisista eläketuloista sijoitustuottoihin ja ansio- tuloihin. Näiden varassa kirjoittajat suuntaavat elämässään eteenpäin eläköitymisprosesseja erittelevän taulukon mukaisesti.
Yrittäjien eläköitymisprosesseista ei löytynyt yhtä selkeää täyden työllisen tilanteesta täyden eläköityneen tilanteeseen etenevää lineaarista jatkumoa, jota olisi ”silloitettu” osa-aikaisella tai määräaikaisella työllä tai itsensätyöllistämisellä (taulukko 1). Sen sijaan yhdelläkin henkilöllä oli useita ”eläköitymisen alaprosesseja” ja muita elä- mänpolkuja rinnan ja limittäin. Uusia prosesseja alkoi ilman, että vanha päättyi.
Esimerkiksi yksi kirjoittajista teki pitkän työu- ran palkkatyössä, mutta hänellä oli kaiken aikaa monenlaisia sivutöitä. Hänellä oli myös maa- ja
metsätila, jossa hän työskenteli. Palkkatyöuransa loppupuolella hän perusti oman yrityksen ja alkoi työskennellä osin sen kautta. Jäätyään palkka- työstä eläkkeelle hän jatkoi edelleen osaa sivutoi- mistaan, omaa yritystään ja maa- ja metsätilansa hoitoa. Osaa sivutoimistaan hän lopetteli yksi ker- rallaan. Vaikka kirjoittaja oli iältään lähempänä 70 ikävuotta kuin 60:tä, hän ei suunnitellut ”eläk- keelle jäämistä” muista töistään. Palkkatyöstään hän oli täydellä eläkkeellä. Taulukossa tämän kir- joittajan tapaus näkyy neljänä eläköitymispro- sessin alaprosessina, jotka kaikki ovat luonteel- taan jatkuvia. Kyseisen kirjoittajan kohdalta on vaikea päättää, onko hän eläkkeellä vai työllinen vai kenties eläkkeellä oleva palkansaaja, yrit- täjä, osa-aikaisia palkkatöitä tekevä vaiko peräti maa- ja metsätalousyrittäjä. Kirjoittaja itsekin piti oman statuksensa määrittelemistä vaikeana.
Tapaus osoittaa konkreettisesti sitä monimut- kaisuutta, joka jää peittoon pääasiallisen ansain- nanlähteen tai statuksen perusteella tehdyissä tutkimuksissa. Keskittyminen tilastotutkimus- ten tyylisesti pääansainnan lähteen tai pääasial- lisen työllisyystilanteen mukaiseen tarkasteluun olisi hukannut näkyvistä yrittäjien prosessien moninaisuuden ja kompleksisuuden. Niin ikään edellisessä taulukossa esitetyt monimuotoiset limittäiset prosessit olisi tilastoissa pelkistetty yhdeksi ajassa eteneväksi prosessiksi.
Silloittavan työn vaihemallin näkökulmasta- kin olennainen täyden työllisen vaihe hahmottui osalta kirjoittajista, mutta eläköitymisprosessin loppuvaihe, eli kokonaan työvoiman ulkopuo- lella oleminen, puuttui kaikilta. Edellä mainitun kirjoittajan kohdalla pitkää työuraa toistaiseksi voimassa olleessa kokopäiväisessä palkkatyössä voisi ehkä pitää täyden työllisyyden vaiheena, mutta senkin aikana kirjoittajalla oli muita pit- käkestoisia töitä. Vaikka hän eläköityi palkka- työstä, nämä muut työuran eri vaiheissa alkaneet työt jatkuivat. Ne eivät ole silloittavia töitä käsit- teen tiukassa tai vaihemallin mukaisessa merki- tyksessä. Kirjoittaja itse toteaa töidensä vähen- tymisestä palkkatyöstä eläköitymisen kohdalla seuraavasti:
42






















































































   40   41   42   43   44