Page 11 - Yrityskatsaus
P. 11

  mista, jolla voidaan saavuttaa avaruus- kiihdyttämön tavoite eli 50 uuden ava- ruusalan yrityksen käynnistyminen yhteistyössä tutkimusorganisaatioiden ja alan yritysten kanssa.
– Toivomme saavamme ESA:n kiih- dyttämöön hakemuksia kaikilta alle viisi vuotta vanhoilta suomalaisyrityksiltä, joilla on uutta innovatiivista teknolo- giaa avaruusteollisuuden käyttöön tai jotka käyttävät olemassa olevaa avaruus- dataa tai -teknologiaa toiminnassaan, toteaa kiihdyttämön johtaja Kimmo Isbjörnssund.
– Yksi yleisimmistä avaruusteknolo- gioista on satelliittipohjainen paikan- nus, jota useimmat meistä käyttävät. New Space Economy -alueelta meille on juuri valittu Aalto-yliopistosta lähtöisin oleva, nuoren intialaisvetoisen tiimin perus- tama Addcomposites, joka on keksinyt uuden, kustannustehokkaan komposiitti- materiaalien tuotantomenetelmän muun muassa avaruusteollisuuden käyttöön.
Vuositavoitteena on 10 uutta avaruusa- lan yritystä. Vertailun vuoksi: Saksassa ESA BIC:n tavoitteena on saada 30 yri- tystä ja Ruotsissa 13 yritystä vuodessa.
– Väestöpohjaan nähden tavoitteemme ovat todella kunniahimoisia mutta silti realistisia. Suomen houkuttelevuus star- tup-toiminnalle näkyy muun muassa jokavuotisessa Slush-tapahtumassa,
johon kerääntyy tuhansia potentiaalisia startupeja ja rahoittajia, Isbjörnssund mainitsee.
Kiihdyttämö houkuttelee myös ulkomaisia yrityksiä Suomeen
Kiinnostusta hakeutua Suomeen on tul- lut myös ulkomailta. Yritykset haluai- sivat joko aloittaa avaruusalan yrityk- sen Suomessa tai siirtää toimintansa Suomeen.
– Näemme, että pystymme houkuttele- maan ulkomaisia avaruusalan startup-yri- tyksiä myös muualta Suomeen. Suomen ehdottomana vahvuutena on korkea osaa- mistaso ja dynaaminen startupien ekosys- teemi.
– Suomeen tuloon houkuttelee myös meillä tarjolla oleva oleskeluluvan saan- tia helpottava viisumi Finnish startup permit. Tällaiset tiimit tuovat liiketoimin- tansa ohella koulutettua ja osaavaa henki- löstöä mukanaan. Tämä jos mikä vahvistaa osaamistamme ja talouttamme, moninai- suutta unohtamatta, Isbjörnssund muis- tuttaa.
Vuositavoitteena on 10 uutta avaruusalan yritystä.
 MIKÄ ON ESA BIC?
Euroopan avaruusjärjestö ESA, työ- ja elinkeinoministeriö sekä Aalto-yliopisto allekirjoittivat vuoden 2017 lopulla sopi- muksen avaruusteollisuuden startupeihin keskittyvän yritys- kiihdyttämön (ESA Business Incubation Centre, ESA BIC) avaamisesta Suomeen.
Kiihdyttämöllä on tilat Otaniemessä Aalto-yliopiston kasvukeskuksessa A Gridissä. Se toimii yhteistyössä Turku Science Parkin kanssa.
Kiihdyttämö vahvistaa Suomen yhteyksiä ESA:n kanssa sekä tukee suomalaista startup-toimintaa, tutkimusta ja opetusta.
ESA BIC rahoittaa star- tup-yrityksiä yhdessä Business Finlandin kanssa. Yksi yritys voi saada 50 000 euron rahoi- tuksen viidelle vuodelle. Yritys voi myös osallistua Business Finlandin New Space Economy -ohjelmaan.
Tutustu ESA BIC:n rahoituk- seen
Tutustu Business Finlandin New Space Economy -ohjel- maan
       Kasvun uusia mahdollisuuksia • Yrityskatsaus 1/2018 11
















































































   9   10   11   12   13