Page 26 - Yrityskatsaus
P. 26

nällisen hoidon järjestämiselle. Samalla muun muassa muistisairaudet, silmän- pohjan rappeumat, munuaissairaudet, nivelrikko ja syöpä yleistyvät.
Valolla on merkittävä rooli tautien diagnostiikassa, tutkimuksessa ja hoi- dossa. Kehittynyt ja kaiken kattava diag- nostiikka sekä innovatiiviset terveysso- vellukset mahdollistavat kehon viestien, oireiden sekä taudinkuvan nopean kar- toituksen. Sovellukset ovat äärimmäisen nopeita, tarkkoja ja kustannustehokkaita. Ne minimoivat invalidisoitumista tai kuolleisuutta aiheuttavien tautien riskiä.
Fotoniikka mahdollistaa esimerkiksi yhä pienemmät laitteet ja mikrokuvanta- misen sekä vie koko terveydenhoidon alaa harppauksin eteenpäin. Diagnostiikkaan tulee uusia, valoon perustuvia menetel- miä. Kehittyviä hoitomuotoja ovat entistä tarkemmat endoskoopit, laserit syöpähoi- doissa tai silmäleikkauksissa.
Enemmän ruokaa vähemmin päästöin
Jotta maapallon kasvavalle väestölle riit- täisi ruokaa, ruuan tuotantoa olisi kas- vatettava 70 prosenttia seuraavien 30 vuoden aikana. Samalla on vähennettävä tuotannon haittoja globaaleihin ekosys- teemeihin sekä alettava tuottaa ruokaa aiempaa läpinäkyvämmin ja turvallisem- min. Tavoitteet olisi saavutettava ilman lannoitteita ja torjunta-aineita.
Fotoniikkaan pohjaavien laitteiden avulla rakenteista, kasvin aineenvaihdun- nasta, lihan laadusta sekä näiden kemial- lisesta koostumuksesta (mm. rasvat, pro- teiinit, sokerit, vesi, vitamiinit) pystytään keräämään tarkkaa tietoa reaaliaikaisesti ilman, että kenenkään tarvitsee käydä kos- kemassa kasviin tai eläimeen. Laitteita voi käyttää niin viljelysalueilla ja tuotantolin- joilla kuin myös keinotekoisissa ympäris- töissä kuten kaupunkiviljelyksillä tai kas- vihuoneissa.
Elintarvikeketju tuottaa yhä puhtaam- paa ruokaa, kun uv-valoon perustuvat rat- kaisut korvaavat kemikaaleja. Myös ruuan
Fotoniikka kiihdyttää
kasvua ja uusia
innovaatiota.
laatu varmistetaan pian kuvantamalla. Erilaiset kehon sensorit tunnistavat ihmi- selle yksilöllisen ruokavalion. Myös aller- giaa aiheuttavat ruoka-aineet voidaan tunnistaa skannaamalla elintarvikkeita.
Elintarvikkeita mittaavat sensorit ovat kehittyneet pieniksi ja hinnaltaan edulli- siksi laitteiksi, joten ne ovat myös kulutta- jien ulottuvilla. Kaupungistumisen myötä erilaiset vertikaaliviljelmät sekä keinova- lolla toimivat kontrolloidut, minimalisti- sen vesimäärän kuluttavat suljetut kasvu- ympäristöt ovat arkipäivää.
Suomesta löytyy korkean luokan fotoniikkaosaamista
Suomessa on vahvaa fotoniikan alan osaamista sekä erinomaiset lähtökoh- dat uusille teknologisille innovaatioille. Suomessa on huippuosaamista erityisesti seuraavilla aloilla:
• optinen mittaaminen ja kuvantaminen (konenäkö, spektrikuvantaminen, sen- sorit)
• mikro- ja nanofotoniikka (optiikan valmistaminen, piifotoniikka, optiset johteet)
• aserit ja kuituoptiikka (kuitulaserit, puolijohdelaserit, LED:t, optiset kui- dut).
Suomessa ollaan erityisen hyviä aalto- johdeoptiikassa, jota käytetään esimer- kiksi täydennetyn todellisuuden ja virtu- aalitodellisuuden näytöissä.
Monet fotoniikka-alan alan yritykset ovat jo siivittäneet tiensä kohti hurjaa kas- vua. Kasvua uhkaa tällä hetkellä ainoas- taan vaikeudet saada osaavaa ja koulutet- tua työvoimaa.
  FOTONIIKAN ALA SUOMESSA
Suomessa on yli 200 foto- niikkatoimialan yritystä. Yrityksistä suurin osa on ollut yli 10 vuotta toiminnassa.
Alan yrityksistä puolet ovat liikevaihdoltaan alle kym- menen miljoonaa euroa sekä reilu neljäsosa alle miljoonan. Yrityksistä 5 % on suuria, ja ne työllistävät kaikkein eniten. Lä- hes puolet yrityksistä on miltei kokonaan vientiyrityksiä (vien- tiä liikevaihdosta yli 90 %).
Alan liikevaihto on Suomessa noin miljardin euroa. Tällä het- kellä ala työllistää suoraan noin 4 000 henkilöä. Merkittävää
on myös kerrannaisvaikutus: alan yrityksissä työskentelee kokonaisuudessaan 25 000– 30 000 ihmistä.
Odotettavissa oleva kasvu
• Yritysten päämarkkinan arvioidaan kasvavan n. 20 % vuosittain (globaalisti 7%)
• Yritysten liikevaihdon ar- vioidaan kasvavan n. 27 % vuosittain (3 vuoden päästä 2 miljardia euroa)
• Työntekijöiden määrän arvioidaan kasvavan n. 18 % vuosittain (3 vuoden päästä 6 500 työntekijää, kerran- naisvaikutus jopa x10).
26 Yrityskatsaus 1/2018 • Kasvun uusia mahdollisuuksia






































































   24   25   26   27   28