Page 5 - Yrityskatsaus
P. 5

 sesta materiaalista valmistettu kassi, ja paperikone valmistaa kokonaan kierrätys- kelpoista pahvia elintarvikepakkauksiin, joissa vielä nykyisin on lähes aina muovia.
Ratkaisut viheliäisiin ongelmiin tuottavat kestävää kasvua
Rajallinen maailma pakottaa meidät miettimään, miten kestävä kasvu on mah- dollista. Uusista ajatuksista kestävässä kasvussa ei kuitenkaan ole kyse. Aleksi Neuvonen kirjoitti vuonna 2014, että var- min tapa rakentaa kasvua globaalissa kil- pailussa on kehittää ja kaupallistaa ratkai- suja ihmiskunnan viheliäisimpiin ongel- miin kuten ilmastonmuutokseen tai elin- tapasairauksiin.
Viheliäisten ongelmien ja niiden rat- kaisujen jäsentäminen kaupallisiksi mahdollisuuksiksi ei ole helposti toteu- tettavissa varsinkaan, jos muutos vaa- tii toteutuakseen monen eri toimijan ja kokonaisten systeemien samanaikaista muuttumista. Osaratkaisujen on pelitet- tävä yhteen, ennen kuin kokonaisuus lii- kahtaa oikeaan, kestävämpään suuntaan.
Kestävä kasvu korostaa toimivaa ja tuottavaa yhteiskuntaa. Digitalisaatio muuttaa työtä ja tekoäly auttaa ratkaisu- jen löytämisessä – mutta tulee myös osaksi monen työtä, jos ei jopa työkaveriksi.
Tekoälyn kestävä ja eettinen hyödyntä- minen tarvitsee tuekseen hyvin toimivan, eettisen yhteiskunnan. Suomi on maail- man vakain ja turvallisin maa. Lisäksi tai- simme olla viimeisessä mittauksessa myös maailman onnellisin kansa. Suomella on kaikki edellytykset nousta maailman par- haaksi tekoälyn soveltajaksi ja ratkoa sen avulla monia kestävyyteen liittyviä haas- teita.
Digitalisaatio ja tekoäly voivat vauh- dittaa löytämään kiertotalouden ratkai- suja, jotta materiaalivirtoja opitaan ohjai- lemaan yhä uudelleen hyödynnettäviksi. Samoin terveyttä voidaan edistää monin tavoin digitaalisten ratkaisujen avulla. Jo nyt tekoäly diagnosoi yhdessä lääkärin kanssa potilaan tarkemmin kuin kumpi- kaan erikseen ja seuloo nopeasti ja tar- kasti tulokset testeistä tai röntgenku- vista. Lääkärin aikaa säästyy siihen kaik- kein tärkeimpään: potilaan kohtaamiseen. Hyvä synonyymi tekoälylle onkin tukiäly. Tekoäly voi tukea monen pirullisen ongel- man ratkaisussa.
Suomalaiset ratkaisut voivat muuttaa maailmaa
Keskellä kuuminta kesää Helsingin kau- pungin ilmasto- ja energia-asioihin pereh- tynyt yleiskaavasuunnittelija Alpo Tani
totesi Helsingin Sanomissa, että Suomen pitää tajuta, että ilmastonmuutos on glo- baali ongelma, joka vaatii paikallisia rat- kaisuja. Siihen, että ratkaisuja pitää luoda monessa paikassa yhtä aikaa, sisältyy myös mahdollisuus: että juuri Suomessa on parhaat mahdollisuudet kehittää rat- kaisuja, jotka todella muuttavat maailmaa.
Wärtsilä julkaisi elokuussa aikeensa perustaa uuden teknologiakampuksen Vaasaan. Yritys haluaa tehdä nykyistä enemmän yhteistyötä asiakkaiden, yli- opistojen, startupien ja muiden kehittä- jien kanssa sekä hyödyntää laajasti digitaa- lisuutta ja älyteknologioita. Merenkulku ja energiateknologia ovat globaalisti muu- toksessa, jotta päästöjä syntyisi nykyistä merkittävästi vähemmän. Se haastaa myös Wärtsilän etsimään uusia ratkaisuja. Ja paras paikka niiden löytämiseen on Vaasa.
Moni yritys näkee, että tulevaisuuden liiketoiminnassa pärjätäkseen kumppa- nuuksia täytyy hakea yllättävistäkin suun- nista. Kumppanuuksien ja ekosysteemien rakentamisen taakse piiloutuu kuitenkin varsin yksinkertainen viisaus siitä, että kaiken takana on luottamus ja tahto tehdä yhteistyötä ja rakentaa kestäviä ratkaisuja omaa siiloaan laajemmassa kontekstissa. Ja se jos jokin onnistuu Suomessa.
Tekoäly voi tukea monen pirullisen ongelman ratkaisussa.
Kasvun uusia mahdollisuuksia • Yrityskatsaus 1/2018 5





















































































   3   4   5   6   7