Page 4 - Föräldraguide
P. 4
4 Föräldraguide
Information och stöd för barnfamiljer i skilsmässa
Skiljas eller fortsätta tillsammans?
Det är bra om makarna kan diskutera problemen i sitt parförhållande. I ett förhållande där par- terna inte pratar om sina förväntningar och om saker de nner viktiga kan skilsmässan komma som en överraskning för den ena parten. Därför skall man inte vara rädd för att prata om en even- tuell skilsmässa.
För den som överväger att skilja sig kan skils- mässan kännas som den enda lösningen på pro- blem i parrelationen. Att enskilt eller gemensamt överväga att skiljas behöver ändå inte innebära att skilsmässan är oundviklig. Relationen blir inte sva- gare eller sämre av att man diskuterar utan snara- re av att man inte gör det.
I alla förhållanden – även i de hållbara – kan möjligheten till skilsmässa ha förekommit i ma- karnas tankar eller diskussioner.
Bakom tankarna på skilsmässa nnas många orsaker. Man kan uppleva att känslorna för den an- dra svalnat eller dött eller att man inte längre har gemensamma drömmar. Vardagslivets gilla gång, stress i arbetslivet, arbetslöshet, brist på gemen- sam tid, en ojämn fördelning av familjeansvaret eller ekonomiska bekymmer kan innebära på- frestningar på förhållandet. Även faktorer rörande växelverkan kan förorsaka problem. Att inte kom- municera, att inte kunna att uttrycka egna behov och lyssna på den andra eller ett fortsatt grälande, oenighet och kritik av den andra kan leda till en situation där parterna känner att de blivit främ- mande för varandra.
Även känslor som hänför sig till frågor röran- de individens personliga växande och utveckling, såsom tankar kring livets begränsningar och en- gångskaraktär kan återspegla sig på parrelationen. Också utvecklingskriser inom familjen kan innebä- ra utmaningar. Till exempel det första barnets fö-
delse kan vara en brytningspunkt där parrelationen lätt hamnar i skuggan av föräldraskapet. Balans- gången mellan föräldraskap, egna och parrelatio- nens behov är inte lätt.
Ibland ligger våldsproblem, drogproblem eller mentala problem bakom skilsmässotankarna. Ut- gående från fortsatt föräldraskap är det bra att söka hjälp och stöd i tid, oberoende av om man beslutar sig för att skiljas eller inte.
Den som överväger skilsmässa kan tro att skils- mässan löser även sådana livsproblem som de facto inte har att göra med skilsmässan. Skilsmäs- san inverkar t.ex. inte på meningsskiljaktigheter mellan föräldrarna i fråga om uppfostringsmeto- der. Oberoende av skilsmässan måste de forna makarna kunna umgås med varandra och komma överens i frågor som rör barnet eftersom föräldra- ansvaret kvarstår för båda föräldrarna. Även om en skilsmässa kan lösa en del problem rörande famil- jen och parförhållandet uppstår ofta i stället nya.
Att fatta beslut om skilsmässa är ett av de svå- raste besluten i föräldrars liv. Därför bör de som överväger skilsmässa, framför allt med tanke på barnen, före det slutliga beslutet reda ut alla andra alternativ att lösa sina problem.
Man kan söka stöd och få idéer hur parförhål- landet och familjelivet kan bli bättre utan att en allvarlig kris eller risk för skilsmässa föreligger. Hjälp för problemen skall sökas i tid, dvs. när båda parterna är tillräckligt engagerade i relationen och ingendera för sig på allvar börjat förbereda en se- paration. Även besvärliga situationer går att reda upp så länge båda parter har intresse och vilja att fortsätta samlevnaden.
Det lönar sig att söka utomstående hjälp och stöd för svårigheter i parförhållandet och familje- livet senast då tankarna på skilsmässa regelbundet