Page 6 - Föräldraguide
P. 6

6 Föräldraguide
Information och stöd för barnfamiljer i skilsmässa
Att gå vidare efter skilsmässobeslutet
Oberoende av om det är fråga om ett par som levt i äktenskap, i samboförhållande eller i registrerat partnerskap innebär en separation en utmaning på många olika livsområden. En sådan utmaning är upplösandet av parförhållandet och de praktis- ka arrangemang som uppdelningen av ekonomin medför.
Juridiska frågor i samband med upplösande av parförhållandet
Skriftlig ansökan om upplösning av äktenskap lämnas in till tingsrätten. Ansökan kan lämnas till tingsrättens kansli personligen, den kan skickas per post eller lämnas in via genom befullmäkti- gat ombud. Makarna kan ansöka om skilsmässa gemensamt eller skilsmässa kan sökas av den ena parten ensam.
Upplösning av samboförhållande sker enligt inbördes avtal mellan parterna utan myndighetsåt- gärder. Om det  nns barn i samboförhållandet ord- nas för barnen på samma sätt som vid skilsmässa enligt barnets bästa och lagen om vårdnad av barn.
Att ansöka om skilsmässa är en process i två steg. I det första skedet lämnas ansökan om skils- mässa in till tingsrätten i hemkommunen. I och med inlämnandet av ansökan startar en betänketid på ett halvt år. Om ansökan inlämnats av endast
Mera Information
den ena parten börjar betänketiden när den andra parten delgetts skilsmässoansökan. Domstolen sänder tillkännagivandet per brev och delgivandet anses ha skett när den andra parten kvitterat mot- tagarbeviset för brevet. Även en stämningsman från tingsrätten kan överlämna tillkännagivandet.
Syftet med betänketiden är att ge parterna tid att anpassa sig till den förändrade situationen och att sköta olika praktiska arrangemang. Makarna kan under betänketiden bo tillsammans eller separat. Lagstiftarens strävan är också att parterna under betänketiden skall överväga sitt beslut skiljas. Det är möjligt att söka stöd hos familjemedlingen un- der betänketiden. Under betänketiden har parterna möjlighet att ompröva sitt beslut och avstå från att ansöka om slutlig skilsmässa. I så fall förnyar man inte den ansökan om skilsmässa som inlämnats till tingsrätten utan man låter saken bero.
Skilsmässoprocessens andra skede är att man hos tingsrätten ansöker om slutlig skilsmässa efter betänketidens slut. Ansökan om slutlig skilsmässa skall lämnas in inom ett halvt år efter betänketi- dens slut. Om man inte ansöker om slutlig skils- mässa inom utsatt tid förfaller skilsmässoansökan.
Makar som redan vid ansökan om skilsmässa bott åtskiljs de två senaste åren beviljas skilsmässa utan betänketid.
Ytterligare information om äktenskapslagstiftningen, ansökan om skilsmässa och bodel- ningen (avvittringen?)  nns på följande webbplatser: Rättsväsendet www.oikeus.  , justitie- ministeriet www.om.  och statens författningsdatabas Finlex www. nlex. . Anvisningar och tilläggsinformation får du också av tingsrätten i din hemkommun.


































































































   4   5   6   7   8