Page 12 - Merimies 2 2015
P. 12

Koeaika
määräaikaisessa työsuhteessa
TeKSTI SannaLeena KaLLio
Merimies: Määräaikaisessa työsopimuksessani on sopimusehto koeajasta. Mikä koeaika on ja mikä on sen pituus?
Lakimies: Koeaikaa koskeva lakipykälä löytyy merityösopimuslain (ja työsopimuslain) ensimmäisestä luvusta. Koeajan tarkoitus on antaa työsopimuksen molemmille osapuolille mahdollisuus varmistua siitä, että työ ja sen tekijä sopivat toisilleen. Työnantaja voi koeajan aikana arvioida, onko työntekijä ammattitaidoltaan ja soveltuvuudelta oikea kyseiseen tehtävään ja työyhteisöön, työntekijä puolestaan sitä, onko työ ja sen olosuhteet odotusten mukaisia.
Koeajasta on aina sovittava työsopimuksessa joko nimenomai- sella sopimusehdolla tai viittauksella työehtosopimuksen koeaikaa koskevaan ehtoon. Automaattisesti lain nojalla se ei siis tule nou- datettavaksi. Koeajasta voidaan sopia yhtä lailla sekä toistaiseksi voimassaolevassa että määräaikaisessa työsopimuksessa.
Pituudeltaan koeaika on enintään kuusi kuukautta. Tämä sääntö koskee vain poikkeustapauksia, joissa työnantaja järjestää työnteki- jälle työsuhteen alussa yli neljä kuukautta kestävän koulutuksen. Pääsäännön mukaan koeaika voi kestää enintään neljä kuukautta alkaen työnteon ensimmäisestä päivästä.
Määräaikaisissa työsuhteissa, jotka ovat lyhyempiä kuin kahdek- san kuukautta, koeaika voi kestää enintään puolet työsuhteen pi- tuudesta. Tällöin esimerkiksi neljän kuukauden määräaikaisesta työsuhteesta kaksi ensimmäistä kuukautta voivat olla koeaikaa.
Lähtökohtaisesti koeaika on aina sijoitettava työsuhteen alkuun. Niissä tapauksissa, joissa työntekijä siirretään toisiin, esimerkiksi vaativampiin tehtäviin, tätä uutta työtä koskevasta koeajasta voi- daan sopia. Tällaisen koeajan aikana työsuhdetta ei kuitenkaan voi- da päättää koeaikaehtoon vedoten. Mikäli osoittautuu, että työn-
Merimies kysyy, lakimies vastaa
tekijä ei sovellu tai muutoin pärjää uudessa tehtävässään, hän palaa takaisin entisiin tai vastaaviin työtehtäviin.
Aina koeajan käyttö ei ole perusteltua ja oikeutettua. Peräkkäi- siin tai lyhyen ajan sisällä tehtyihin, samaa tointa ja työtehtävää koskeviin määräaikaisiin työsopimuksiin ei ole tarvetta sisällyttää koeaikaehtoa. Työnantajahan tuntee tällöin jo työntekijän ja tämän taidot ja tiedot. Usein työsopimukset tehdään esitäytetyille lomak- keille, joissa koeaikaa koskeva kenttä on jo valmiiksi täytetty. Työso- pimus on siis aina tarkistettava huolella, erityisesti viimeksi maini- tuissa tapauksissa.
Merimies: työsuhteeni päätettiin koeaikana. Miksi minulla ei ole oikeutta irtisanomisajan palkkaan? työnantaja ei myöskään kertonut työsuhteen päättämiselle muuta syytä kuin koeajan voimassaolon. enkö saa tietää miksi työsuhteeni ei jatku?
Lakimies: Koeajan kuluessa työsuhde voidaan molemmin puolin purkaa merityösopimuslain 1 luvun 5 §:n mukaan. Tämä tarkoittaa, että työsuhde ja siihen liittyvät oikeudet ja velvollisuudet päättyvät välittömästi ilman irtisanomisaikaa. Irtisanomisajan palkkaan ei ole oikeutta, kun työsuhde on purettu eikä irtisanottu.
Koeajan tarkoituksen ja luonteen takia työnantajalla ei ole eri- tyistä velvollisuutta perustella työsuhteen päättämistä koeaikana muutoin kuin vetoamalla koeajan voimassaoloon. Työsopimusta ei kuitenkaan saa koskaan purkaa syrjivin tai muutoin epäasiallisin perustein. Jos työntekijä epäilee tätä ja tekee siitä väitteen, on työn- antajan näytettävä ja todistettava, ettei taustalla tosiasiassa ole jo- kin lainvastainen epäasiallinen syy eli toisin sanoen kerrottava pe- ruste työsuhteen päättämiselle.
Lähetä ehdotuksesi merimiehen kysymykseksi: sannaleena.kallio@smu. .
12 MS // 1 • 2015


































































































   10   11   12   13   14