Page 20 - Merimies 5 2016
P. 20

MEriMiEs kysyy, lAkiMiEs vAstAA
Epämääräisiä ehtoja
työsopimuksessa
TEKSTI Sannaleena kalliO
Työsopimuksen laatiminen on työnantajan tehtävä ja tä- män vastuulla. Merityösopimuslain (756/2011) ensim- mäisen luvun säännösten mukaan työsopimus on aina tehtävä kirjallisesti. Tämä ei kuitenkaan merkitse sitä, että suullinen sopimus työstä ei olisi sitova tai pätevä. Työsopimus teh- dään neljänä kappaleena, joista yksi annetaan työntekijälle, yksi aluksen päällikölle ja kaksi työnantajalle. Kirjallisen muodon vaati- muksen taustalla ovat mm. viranomaisvalvontaan liittyvät seikat. Lisäksi laissa on 15-kohtainen lista niistä tiedoista, jotka työsopi- muksesta on käytävä ilmi. Näitä ovat sopimusosapuolten tietojen lisäksi muun muassa määräaikaisen sopimuksen kesto ja peruste, koeaika, alus, työntekijän toimi, työehtosopimus, työnantajan jär- jestämä terveydenhoito ja kotimatkaoikeus. Työsopimukseen voi- daan ottaa myös muita ehtoja, joita laissa ei mainita, mutta mitään sellaista, mikä ei liity työsuhteeseen, ei työsopimukseen sovi kir- joittaa.
Työsopimus on vahvasta työoikeudellisesta luonteestaan huoli- matta myös sopimus, johon noudatetaan yleisiä sopimusoikeudel- lisia tulkintasääntöjä ja periaatteita. Tällaisen sopimusoikeudelli- sen tulkintasäännön mukaan epätarkkoja ja tulkinnanvaraisia sopimusehtoja on tulkittava sopimuksen laatijan vahingoksi. Kun työsopimuksen laatiminen on työnantajan vastuulla, on sopimuk- sen epätarkkuudet tällöin tulkittava työntekijän kannalta myöntei- sesti.
MeriMieS 1: tein taannoin kahden kuukauden pituisen määräaikai- sen työsopimuksen. Työsopimuslomakkeen kohdassa ”Koeaika” luki teksti ”max 4 kk”. Lisätietoja-kohtaan oli merkitty kirjainyhdistelmiä,
jotka työnantajan mukaan kertovat lain vaatiman perusteen määräai- kaisuudelle. en ymmärrä niistä mitään, laitoin kuitenkin nimen alle. Menikö pieleen?
lakiMieS: Merityösopimuslain 1 luvun 5 §:n mukaan koeaika voi- daan sopia enintään neljän kuukauden pituiseksi. Tämä lain sään- tö on siis kirjattu työsopimukseesi. Koko työsopimuksen kestoai- ka ei kuitenkaan voi olla koeaikaa. Kahdeksan kuukautta lyhyemmässä määräaikaisessa työsopimuksessa koeaika saa olla enintään puolet sopimuksen kestosta. Työsopimuksessasi pitäisi siis lukea Koeaika-kentässä 1 kk.
Työsopimuksen määräaikaisuuden peruste on aina kirjattava työsopimukseen, kun määräaikaisuudesta sovitaan työnantajan aloitteesta. Jos määräaikaiseksi määritellystä työsopimuksesta ei käy ilmi määräaikaisuuden perustetta, katsotaan työsopimus tois- taiseksi voimassa olevaksi. Tämä periaate on kirjattu merityösopi- muslain 1 luvun 4 §:än.
Se, että sopimukseen tehdään merkintöjä, joita toinen sopi- musosapuoli ei ymmärrä, ei ole suotavaa jo sopimussuhteeseen kuuluvan keskinäisen lojaalisuuden näkökulmasta. Huomioon pitää ottaa myös se, että työsopimus on asiakirjana ja sopimuk- sena sellainen, että sitä lukevat ja tulkitsevat myös muut kuin so- pimuksen osapuolet kuten esimerkiksi työvoima- ja merenkulku- viranomaiset tai eläke- ja työttömyyskassan, työterveyshuollon ja ammattiliiton edustajat. Yllä kuvattua sopimusoikeudellista peri- aatetta soveltaen tapauksessa, jossa määräaikaisuuden perus- teesta ja sen hyväksyttävyydestä tulee erimielisyyttä epäselvän sopimustekstin takia, on asia tulkittava työntekijän eduksi. Sinu-
20 MS // 5 • 2016


































































































   18   19   20   21   22