Page 21 - Merimies 5 2016
P. 21

na pyytäisin työnantajaa tekemään uuden työsopimusasiakirjan ja korjaamaan ja täydentämään puutteellisesti ja epätarkasti teh- dyt merkinnät myöhempien mahdollisten epäselvyyksien välttä- miseksi. Pyydä tarvittaessa apua luottamusmieheltä määräaikai- suuden perusteen hyväksyttävyyden arvioinnissa.
MeriMieS 2: Työskentelen aluksella äitiyslomasijaisena. Työsopimuk- seni on luonnollisesti sijaisuusluonteen takia määräaikainen. Määrä- aika on kuitenkin määritelty tietystä päivämäärästä päivämäärään eikä viittauksella tuoreen äidin vanhempainvapaan kestoon. jatkuuko työsopimukseni voimassaolo automaattisesti, jos ko. äiti päättää jää- dä hoitovapaalle? Mitä jos en halua jatkaa esimerkiksi puolentoista vuoden jälkeen?
lakiMieS: Perhevapaasijaisuus on selkeästi hyväksyttävä peruste sopia määräaikaisesta työsopimuksesta. Laissa edellytetään, että työsopimuksesta käy ilmi määräaikaisuuden kesto, mutta se voi- daan ilmoittaa eri tavoin. Yksi tapa on ilmoittaa se viittauksella sijaistettavan työntekijän perhevapaan kestoon, jolloin työnanta- jalle jää velvollisuus ilmoittaa määräaikaisuuden päättymisestä heti, kun se on tiedossa. Perhevapaa on yhteisnimitys erilaisille sairausvakuutuslaissa määritellyille, uuden perheen jäsenen saa- pumiseen liittyville päivärahakausille. Näitä ovat erityisäitiys-, äi- tiys-, vanhempain- ja isyysrahakaudet. Vanhempainrahaa voi saa- da joko äiti tai isä. Hoitovapaalla jompikumpi vanhempi voi olla siihen asti, kun lapsi täyttää kolme vuotta ja saada tuona aikana kotihoidontukea.
Jos siis työsopimuksessa lukee, että sijaisuus kestää äitiysva- paan ajan, voidaan työsopimusta tulkita niin, että se on kirjaimel- lisesti voimassa vain tuoreen äidin äitiysrahakauden (105 arkipäi- vää) ajan. Jos työsopimuksen kestoksi on merkitty perhevapaan aika, kattaa se kaikki yllä mainitut päivärahakaudet ja voi vielä jat- kua kolmen vuoden jälkeenkin, jos lapsia tulee useampia.
Yleisin tapa on ilmoittaa määräaika päivämäärien avulla. Mainit- tu ajanjakso on aika, jolloin työsopimus on voimassa. Työsuhdetta voidaan jatkaa vain tekemällä uusi työsopimus. Toisin sanoen, työsopimuksesi ei jatku automaattisesti päättymispäivämäärän jäl- keen, vaikka työnantajan tarve sijaiselle jatkuu. Määräaikainen sopi- mus on voimassa sovitun määräajan. Sitä ei siis voida irtisanoa päättymään ennen määräajan päättymistä, ellei työsopimuksessa ole erikseen sovittu irtisanomismahdollisuudesta.
MeriMieS 3: Olen ollut toista vuosikymmentä saman varustamon palveluksessa ja työskennellyt pääosin samoissa tehtävissä. Minulle ei ole tehty kuin yksi työsopimus silloin aikoinaan eikä esimerkiksi sitä
alusta, joka sopimuksessa mainitaan, ole enää edes olemassa. Muita- kin työsopimuksen ehtoja on muutettu ja uudistettu, mutta itse työso- pimuspaperia ei ole tehty uutta. Pitäisikö minun vaatia sellaista?
lakiMieS: Huoli pois, työsopimus pysyy voimassa ja sitoo, vaikka joku sen ehdoista ei enää sisällöllisesti pitäisi paikkaansa. Meri- työsopimuslakiin (13 luku 3 §) on kirjattu periaate, jonka mukaan yksittäisestä mitättömästä eli sitomattomasta ehdosta huolimatta työsopimus on ja pysyy voimassa muilta osiltaan. Työsuhteen eh- doissa tapahtuneet, mutta työsopimukseen kirjaamatta jääneet muutokset ovat voimassa suullisenkin sopimuksen perusteella. Totta kai voisit tiedustella työnantajalta, miksi työsopimustasi ei ole päivitetty ja ehdottaa tätä.
Tarkista työsopimus aina huolellisesti ennen allekirjoit- tamista. Kysy työnantajan edustajalta, jos et ymmärrä jotakin kohtaa ja huomauta mahdollisista asia- ja kirjoitusvirheistä. Kirjallisen työsopimuksen täytyy vastata suullisesti sovittua.
Jos huomaat sopimuksessa myöhemmin jotain epäsel- vää, kysy esimieheltä tai käänny luottamusmiehen puoleen. On kaikkien etu, että työsopimus on oikein laadittu ja selkeä sekä tiedoiltaan oikea!
Kysymykset tervetulleita: sannaleena.kallio@smu.  2016 • 5 // MS 21
Läs på svenska s. 40
Katariina Kivistö


































































































   19   20   21   22   23