Page 41 - Merimies 5 2016
P. 41

fälligt och otydligt gjorda noteringar för att undvika senare eventu- ella oklarheter. Be vid behov förtroendemannen om hjälp med att bedöma om grunden för tidsbundenhet kan godkännas.
SjÖMannen 2: Jag arbetar på ett fartyg som moderskapsledighetsvi- karie. Mitt arbetsavtal är naturligtvis tidsbundet eftersom det är ett vikariat. Den bestämda tiden har dock fastställts från ett visst datum till ett visst datum och inte med hänvisning till längden på den nybliv- na mammans föräldraledighet. Förlängs mitt arbetsavtal automatiskt om mamman i fråga beslutar sig för att ta vårdledigt? Och hur blir det om jag inte vill fortsätta efter t.ex. 1,5 år?
juriSten: Familjeledighetsvikariat är en klart godkännbar grund för ett tidsbundet arbetsavtal. Lagen kräver att tidsbundenhetens längd framgår av arbetsavtalet, men det kan meddelas på olika sätt. Ett sätt är att meddela det genom en hänvisning till längden på den lediga personens familjeledighet, varvid arbetsgivaren är skyldig att meddela när tidsbundenheten upphör så snart arbetsgi- varen vet det. Familjeledighet är en gemensam benämning på olika dagpenningsperioder som fastställts i sjukförsäkringslagen och som man får när man välkomnar en ny familjemedlem. Det är spe- cialmoderskaps-, moderskaps-, föräldra- och faderskapspenning- perioder. Mamman eller pappan kan få föräldrapenning. Någonde- ra föräldern kan vara vårdledig fram till att barnet fyller tre år och under den tiden få hemvårdsstöd.
Om det alltså står i arbetsavtalet att vikariatet varar under moder- skapsledigheten kan avtalet tolkas som att det bokstavligen bara gäller under den nyblivna mammans moderskapspenningperiod (105 vardagar). Om familjeledighetens tid har noterats som längd på arbetsavtalet täcker det alla ovan nämnda dagpenningsperioder och kan även fortsätta efter tre år om familjen får  er barn.
Det vanligaste sättet att meddela den tidsbestämda tiden är med hjälp av datum. Den nämnda tidsperioden är den tid då ar- betsavtalet gäller. Arbetsförhållandet kan bara förlängas med ett nytt arbetsavtal. Med andra ord förlängs ditt arbetsavtal inte auto- matiskt efter slutdatumet, även om arbetsgivaren fortfarande be- höver en vikarie.
Ett tidsbundet avtal är i kraft under den överenskomna tidspe- rioden. Det kan alltså inte sägas upp att upphöra innan den bes- tämda tiden är slut, såvida det inte i arbetsavtalet särskilt överens- kommits om uppsägningsmöjligheten.
SjÖMannen 3: Jag har arbetat hos samma rederi i ett tjugotal år och huvudsakligen med samma uppgifter. Jag har bara fått ett arbetsavtal
en gång i tiden och t.ex. det fartyg som nämns i avtalet  nns inte ens längre. Andra villkor i arbetsavtalet har också ändrats och förnyats, men själva arbetsavtalspapperet har inte gjorts om. Bör jag kräva det?
juriSten: Oroa dig inte, arbetsavtalet fortsätter att gälla och är bindande även om något av villkoren inte längre stämmer inne- hållsmässigt. I sjöarbetsavtalslagen (13 kap. 3 §) har man skrivit in en princip enligt vilken ett arbetsavtal som har ett enskilt ogiltigt, eller icke bindande, villkor ändå fortsätter att gälla till övriga delar. Ändringar som skett i arbetsförhållandets villkor men som inte har skrivits in i arbetsavtalet gäller även baserat på ett muntligt avtal. Naturligtvis skulle du kunna fråga arbetsgivaren varför ditt arbets- avtal inte har uppdaterats och föreslå att det görs.
Kontrollera alltid ditt arbetsavtal noggrant innan du skriver under det. Fråga arbetsgivarens representant om du inte förstår någon punkt och påpeka eventuella
sak- och skrivfel. Ett skriftligt arbetsavtal måste motsvara det man kommit överens om muntligen.
Om du senare upptäcker något oklart i avtalet ska du fråga din chef eller vända dig till förtroendemannen. Ett korrekt upprättat och tydligt arbetsavtal med rätt information gynnar alla!
Frågor är välkomna: sannaleena.kallio@smu.  2016 • 5 // MS 41
Katariina Kivistö


































































































   39   40   41   42   43