Page 44 - Merimies 5 2016
P. 44

Från kålrotslåda till gubbröra
Varje fartygskock har sin egen julsmak
Fartygskockarna har olika smak när det gäller julmaten. De  esta satsar på traditionella läckerheter. Skinka och pepparkakor är julbordets måsten.
Nu  nns även rökt ål på julbordet.
Pepparkaks- mästaren älskar jul
ella neValainen arbetar på Silja Se- renade och brukar normalt sett tillaga för- och efterrätter. Till jul har inte alla restau- ranger öppet, så fokus hamnar istället på buffén.
– Det är roligt att arbeta på fartyget på jul, och jag älskar ju julen! Vi tar emot färre passagerare och satsar istället på att skapa en härlig stämning, beskriver hon.
Buffébordet på Serenade är en kombina- tion av den  nska och svenska julen. Fin- land representeras av röd- och gråsaltad skinka och lådor. Sverige representeras i sin tur av strömming, sill och gubbröra. Jul- stubbe, julstjärnor och pepparkakor är be- kanta sötsaker.
Pepparkakor är ett kapitel för sig. Neva- lainen vann Helsingin Sanomats peppar- kakshustävling år 2014 med sin skapelse Cafe Ekberg och spårvagnen. Förra året kom hon på andra plats.
TEXT eija kalliOnieMi OCH katariina kiViStÖ
Traditionellt – absolut
sKinKa, lådor, graVad lax. Köks- mästare Ville liukkonen på Finnlines Finn- maid räknar upp julbordets måsten utan att tveka.
Passagerarna håller med.
– Förra året fanns det inte en hel skinka
på fartygets buffébord. Det var en riktig be- svikelse för kunderna, berättar han.
Liukkonen vill se till att fartygets perso- nal får något riktigt gott till jul.
– När man måste tillbringa julen på ett fartyg blir ju den gemensamma måltiden en stor grej.
Liukkonen är ledig i jul. Hemma tillagar han en saftig skinka (innertemperaturen är omkring 70 grader) som han griljerar med senap och ströbröd. Laxen får sällskap av gravad sik. Till det smakar det gott med mörkt öl. Och till efterrätt? Plommonkräm så klart.
rökt ål och löjrom
KocKsteWard tiina kyyhkynen på M/T Mastera tillagar ett rikligt julbord på farty- get. Till det hör traditionell skinka, lådor och rosolli, men även olika sorters  sk: lax som rökts på fartyget, vitlöks- och senaps- strömming, gravad lax och sik, kallrökt  sk, rom och oskalade och skalade räkor.
– Nu  nns det även rökt ål på julbordet. Vi har också ett ryskt sillfat. Glasmästarsil- len har snart gjort sitt, eftersom besätt- ningen blir yngre, säger Kyyhkynen.
Julen på Mastera börjar med risgryns- gröt och fruktsoppa på julafton. Vid femti- den på eftermiddagen är det dags för julmiddag. Då tar besättningen det lugnt och äter långsammare än vanligt.
Under julhelgerna brukar Kyyhkynen ser- vera lut sk och kalkon. Konfekt och nötter hör till småsnacksen. När hon  rar jul äter hon löjrom och ost.
– Och julen vore inget utan min hem- gjorda svampsallad.
44 MS // 5 • 2016
Jukka-Pekka Flander
Tiina Kyyhkynen
Ella Nevalainen


































































































   42   43   44   45   46