Page 31 - Merimies 5 2017
P. 31

                  tyÖttÖmyyskassa tieDottaa
Hallitus leikkaamassa jälleen työttömyysturvasta
- muutosten tarkoitus tulla voimaan 1.1.2018
Hallitus on antanut eduskunnalle 19.9.2017 esityksen työttömyysturvan aktiivimallista. Aktiivimallissa työttömyysetuutta leikattaisiin niiden henkilöiden kohdalla, jotka eivät ole olleet työssä vähintään työssäoloehdon täyttävää viikkoa tai työllistymistä edistävässä palvelussa vähintään viittä päivää edellisen kolmen kuukauden aikana. Työttömyyskassojen mukaan aktiivimallista muotoutuisi vaikeimmin työllistyvien kohdalla etuusleikkuri.
aktiiVimallissa työttömyysetuuden saa- jan aktiivisuudesta tehtäisiin ensimmäinen arvio noin kolmen kuukauden työttömyy- den jälkeen, kun etuutta on maksettu 65 päivän ajan. Jos etuuden saaja on ollut työssä vähintään työssäoloehdon täyttävän viikon ajan (18 tuntia/viikko) tai työllistä- mistä edistävässä palvelussa vähintään vii- si päivää, etuuden määrä pysyisi ennallaan eikä leikkausta tehtäisi.
Jos työssä- tai palvelussaoloaikaa ei edellisen 65 päivän ajalta löydy tarpeeksi, etuus laskisi 4,65 % seuraavien 65 maksu- päivän ajaksi. Suuruudeltaan leikkaus vas- taa yhtä korvauksetonta päivää kuukau- dessa.
Lakimuutoksen yhteydessä työttömyy- den alussa asetettava korvaukseton oma- vastuuaika lyhenisi seitsemästä päivästä viiteen päivään eli vuoden 2016 tasolle. Omavastuupäivät voivat aktiivimallissa kasvaa kuitenkin esimerkiksi 400 päivän ansiopäivärahakaudella yhdessä työttö- myyden alussa asetettavien omavastuupäi- vien kanssa seitsemästä päivästä 20 päi- vään.
Aktiivimalli ei koske sellaista työttömyy- setuuden saajaa, joka saa toista etuutta työkyvyttömyyden taikka vamman vuoksi,
työskentelee omais- tai perhehoitajana tai jolla on vireillä työkyvyttömyyseläkehake- mus.
Työttömyyskassat huolissaan
Hallituksen mukaan aktiivimallin tavoittee- na on lisätä työllisyyttä ja kannustaa työttö- myysetuuden saajia aktiivisuuteen ja omatoimisuuteen työnhaussa koko työttö- myyden ajan. Tavoitteena on myös kannus- taa lyhyidenkin sijaisuuksien tai määräai- kaistöiden vastaanottamiseen, joka voi hallituksen mukaan johtaa pysyvämpään työllistymiseen ja ehkäistä siten pitkäai- kaistyöttömyyttä.
Työttömyyskassojen näkemyksen mu- kaan on huolestuttavaa, että hallitus ei huomioi alueellisia tai alakohtaisia eroja työllistymismahdollisuuksissa. Leikkuri kohdistunee ennen kaikkea niihin työttö- miin, joille ei ole tarjolla edes pätkä- tai osa-aikatyötä tai sopivia työllistämistä edistäviäpalveluita.Lisäksityöttömyyskas- sat huomauttavat, että etuuden saamisen edellytyksenä on jo nyt työn vastaanottami- nen ja työllistymistä edistäviin palveluihin osallistuminen. Mikäli työtön ei ota vas- taan työtä tai osallistu palveluun, saa hän jo nykylainsäädännön mukaan kahden tai
kolmen kuukauden korvauksettoman mää- räajan eli karenssin.
Muutos hidastaa etuuskäsittelyä
Aktiivimalli hidastaa väistämättä etuus- käsittelyä. Nykyään suuri osa hakemuksista voidaan käsitellä automaattisesti. On arvioi- tu, että muutoksen tultua voimaan, noin kolmannes hakemuksista edellyttää etuus- käsittelijän tekemää päätöstä. Pahimmassa tapauksessa kaikki hakemukset joudutaan käsittelemään huhtikuussa 2018 etuus- käsittelijän toimesta. Kuljetusalan Työttö- myyskassa tiedottaa lakimuutoksen aiheut- tamista mahdollisista käsittelyaikaruuhkista aktiivisesti osoitteessa www.kuljetusalantk. .
Lähteet:
STM:n tiedote 19.9.2017:
Työttömän aktiivisuus vaikuttaa jatkossa työttömyysetuuden määrään
TYJ:n tiedote 5.6.2017: Aktiivimallista muotoutuisi vaikeimmin työllistyvien kohdalla etuusleikkuri
Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi työttömyysturvan ja eräiden muiden lakien muuttamisesta: HE 124/2017 vp
   2017 • 5 // MS 31














































































   29   30   31   32   33