Page 40 - Merimies 1 2018
P. 40

                Det är en grundläggande rättighet att strejka – arbetsgivarna överdriver statistiken
Arbetsgivarnas påståenden om att Finland är ett land med många strejker härstammar från svunna tider, betonar fackcentralen FFC. Rätten till politiska strejker tryggas av internationella avtal.
FFC hoppas att arbetsgivarna ska upp- datera sin bild av Finland som ett land med många strejker. Statistiken
visar att både antalet strejker och antalet arbetsdagar som gått förlorade på grund av strejker har minskat markant sedan depres-
sionen på 1990-talet. Ännu på 1980-talet fanns det ungefär 1360 arbetskon ikter om året. Åren 2000–2009 var genomsnittet 124 arbetskon ikter om året.
– Under det här årtiondet ligger vi inte ens på poängplats i den europeiska strejk-
statistiken, trots att antalet strejker de se- naste årtiondena har sjunkit dramatiskt också i de andra länderna. Bland OECD-län- derna  nns Finland ungefär vid genomsnit- tet, säger Tapio Bergholm som är special- forskare på FFC.
Han påpekar att arbetsgivarna också överdrev följderna av den manifestation där löntagarna hösten 2015 motsatte sig regeringens tvångslagar. Enligt FFC:s be- räkningar gick den privata sektorn det året miste om endast 0,05 procent av arbetsta- garnas arbetstid på grund av strejker.
– Det motsvarar sjukfrånvaron bland personalen vid en liten stad under ett år, konstaterar Tapio Bergholm.
Inom FFC betonar man att rätten att ordna politiska strejker är tryggad genom de principer som har godkänts av FN-orga- net ILO, Internationella arbetsorganisatio- nen. ILO är ett trepartsorgan där stater, arbetsgivare och arbetstagare är represen- terade. Finland har förbundit sig att följa ILO:s konventioner – och det gäller alltså också arbetsgivarna.
Enligt ILO ska fackföreningsrörelsen ha möjlighet att ordna proteststrejker och ut- trycka sin åsikt i samhälleliga frågor, även om de inte direkt berör sådana frågor som man har avtalat om i kollektivavtalen.
Föreningsfriheten och rätten att vidta stridsåtgärder är inte bara tryggad i ILO:s konventioner, utan också i den  nländska grundlagen och europeiska konventio- nen om skydd för de mänskliga rättighe- terna och de grundläggande friheterna. Europakonventionen gäller i Finland som en lag.
– Det är bara diktaturer som begränsar medborgarnas rätt att strejka. Strejkrätten är en central del av ett folkstyrt, demokra- tisk samhälle och en grundläggande mänsklig rättighet, betonar Tapio Berg- holm.
 Sjömans-Unionens fullmäktiges ordförande och FSU:s Arctias huvudförtroendeman Mikko Ervast och ombudsman Carita Ojala på vägen till Senatstorget.
  40 MS // 1 • 2018




















































































   38   39   40   41   42