Page 8 - Poliisi vuosikertomus 2016
P. 8

8 POLIISIN VUOSIKERTOMUS 2016
Poliisin resursseja on kohdennettu maasta- poistamistoimintaan, jotta tehokas maas- tapoistaminen on saatu turvattua.
Turvapaikanhakijamäärän kasvu ja siitä aiheutuneet ilmiöt olivat keskeisiä syitä siihen, että Keskusrikospoliisiin perustettiin niin kutsuttu TUPA-toiminto, joka aloitti toimintansa 1.5.2016. TUPA-toiminnon tarkoituksena on tietojen vaihdon varmis- taminen poliisin ja Maahanmuuttoviras- ton välillä liittyen turvapaikanhakijoiden sisäiselle turvallisuudelle mahdollisesti aiheuttamiin uhkiin sekä tilannekuvan ylläpitäminen mm. turvapaikanhakijatilan- teesta sekä siihen liittyvistä ilmiöistä.
Laittoman maahantulon järjestämisri- kosten määrä pysyi vuoden 2015 tasolla. Vuonna 2016 Suomessa käynnistettiin 222 laittoman maahantulon järjestämisrikok- sen tai sen törkeän tekomuodon tutkintaa. Määrä on edelleen merkittävästi korkeampi kuin ennen vuotta 2015.
Poliisin paljastamien ulkomaalaisrikkomus- ten määrä väheni jonkin verran. Vuonna 2015 poliisi paljasti 1 288 ulkomaalais- rikkomusta ja vastaavasti vuonna 2016 ulkomaalaisrikkomuksia paljastettiin 976. Tyypillinen ryhmä ulkomaalaisrikkomuk- sesta epäiltyjen joukossa ovat laittomasti maassa olevat EU-kansalaiset, jotka ovat saaneet maahantulokiellon Suomeen tääl- lä aiemmin tekemiensä rikosten johdosta, mutta jotka eivät noudata saamaansa kiel- toa. Laittomasti maassa tavattujen määrä oli vuonna 2016 pienempi kuin monina aiempina vuosina.
POLIISI ONNISTUI MAASTAPOISTAMISPÄÄTÖSTEN TOTEUTTAMISESSA
Poliisi osallistui vuonna 2016 yhteensä yli 6 600 maastapoistamispäätöksen täytän- töönpanoon, kun vuonna 2015 vastaava luku oli 3 180. Poliisin maastapoistamistoi- minta on ollut vuosia erinomaisella tasolla muuhun Eurooppaan verrattuna. Suomi on pystynyt poistamaan n. 60–70 prosent- tia maastapoistamispäätöksen saaneista, kun Euroopassa vastaava luku on ollut
keskimäärin 40 prosenttia. Poliisi palautti vuonna 2016 palautuspäätöksen saaneita yhteensä yli sataan eri maahan.
Onnistuneesta palautustoiminnasta hy- vänä esimerkkinä on Irakin kanssa vapaa- ehtoisesti palaaville henkilöille poliisin neuvottelemat ja järjestämät charter-pa- lautukset. Poliisi palautti vuoden 2016 aikana 17 kansallisella charter-lennolla Irakiin noin 1 400 irakilaista. Kaikkiaan poliisi organisoi itse tai osallistui Frontexin organisoimiin yhteispalautuslentoihin vuo- den aikana yhteensä 30 kertaa. Valtaosa palautuksista toteutetaan kuitenkin edel- leen normaaleilla reittilennoilla.
Palautuksissa poliisi pyrkii ohjaamaan palautuspäätöksen saaneet ensisijaisesti aina kun se on mahdollista vapaaehtoisen avustetun paluun piiriin. Näin poliisi voi kohdentaa resurssinsa saatettuna ja val- vottuna tapahtuviin haastavien palaajien palautuksiin.
Poliisihallituksen johdolla toimiva laitto- man maahantulon ja ihmiskaupan torjun- nan päällystö- ja oto-kouluttajaverkosto on jatkanut toimintaansa.
Maahanmuuton ministerityöryhmän toimeksiannosta Poliisihallituksen johdolla valmisteltiin Laittoman maahantulon ja maassa oleskelun vastainen toimintaoh- jelma vuosille 2017–2020, jonka toteutu- mista seuraa ja siitä ministerityöryhmälle raportoi Poliisihallituksen johdolla toimiva Laittoman maahantulon torjunnan virka- miestyöryhmä.
Poliisihallitus on osallistunut myös valtio- neuvoston ihmiskaupan vastaisen verkos- ton toimintaan ja poliisin edustajat ovat mukana ihmiskaupan uhrien moniamma- tillisessa auttamisryhmässä. n


































































































   6   7   8   9   10