Page 2 - Kirjallinen menettely
P. 2

KIRJALLINEN MENETTELY ON VAIHTOEHTO
RIKOSASIAN SUULLISELLE KÄSITTELYLLE (PÄÄKÄSITTELYLLE)
Tämä poliisin esite on tarkoitettu helpottamaan ratkaisuasi, millaisessa menettelyssä haluat rikosasiasi käsiteltävän käräjäoi- keudessa. Voit ilmaista kantasi poliisille jo kuulustelutilanteessa.
MIKÄ ON KIRJALLINEN MENETTELY?
Kirjallinen menettely on vaihtoehtoinen useimpien lievien ja tavallisten rikosasioiden käsittelytapa tuomioistuimessa. Se on vaihtoehto pääkäsittelylle tiettyjen edellytysten täyttyessä.
Siitä säädetään oikeudenkäynnistä rikosasioissa annetun lain 5 a luvussa (243/2006).
Kirjallisessa menettelyssä tuomio annetaan pelkän kirjallisen materiaalin perusteella tietyin edellytyksin ja vastaajan suostumuksella käräjäoikeuden kansliassa. Pääkäsittelyä tuomio- istuimessa ei toimiteta, eikä ketään rikosasian osallista kutsuta oikeuteen.
MIKSI KÄYTETÄÄN KIRJALLISTA MENETTELYÄ?
Kirjallisen menettelyn käytön taustalla on pyrkimys muodostaa rikosasiain oikeudenkäynneistä pääkäsittelyä joutuisampia, joustavampia ja tarkoituksenmukaisempia, asianosaisten oikeus- turvasta kuitenkaan tinkimättä.
MILLOIN ASIASSA VOIDAAN KÄYTTÄÄ KIRJALLISTA MENETTELYÄ?
Poliisi suorittaa normaaliin tapaan esitutkinnan myös kirjalliseen menettelyyn päätyvissä rikosasioissa. Esitutkinnassa pyritään samalla selvittämään edellytykset kirjallisen menettelyn käyttä- miselle. Kirjallisen menettelyn edellytyksenä on muun muassa, että:
– mistään syytteessä tarkoitetusta yksittäisestä rikoksesta ei ole säädetty ankarampaa rangaistusta kuin sakkoa tai vankeutta enintään kaksi vuotta
– asianomistaja eli rikoksen uhri – jos rikoksella sellainen on – ei vaadi pääkäsittelyn toimittamista
2 KIRJALLINEN MENETTELY – ESITE POLIISIN ASIAKKAILLE


































































































   1   2   3   4   5