Page 16 - Työpoliittinen aikakauskirja
P. 16

Artikkeleita
Työpoliittinen aikakauskirja 1/2017
kuukaudessa. Henkilö on oikeutettu korotuksiin sekä pitkän työhistorian että työllistämistoimiin osallistumisen perusteella, ja molempia korotuk- sia maksetaan hänelle niiden enimmäiskeston ajan. Ensin henkilö saa työhistorian perusteella maksettavaa korotettua päivärahaa enimmäis- ajan, minkä jälkeen hänelle maksetaan työllistä- mistoimien ajalta maksettavaa korotusta enim- mäisajan. Kuvion vasen puoli esittää korvausas- teet vuosina 2003–2013 (alkaen siitä, kun koro- tukset otettiin ensimmäisen kerran käyttöön) ja kuvion oikea puoli vuosina 2012–2017. Kuvioista nähdään, että korotetut päivärahat ovat huomattavan suuria verrattuna tavanomai- seen ansiopäivärahaan. Korotettuja päivärahoja on voinut saada huomattavan pitkän ajan vuosina 2005–2016, jolloin molemmat korotukset olivat voimassa. Vuoden 2012 nousu korvausasteissa johtuu perusosan korotuksesta. Korotusosien tasot yhdenmukaistettiin vuonna 2014, jolloin myös korotusosien yhteisvaikutus ansioturvan anteliaisuuteen oli korkeimmillaan. Seuraavana vuonna alkaneiden heikennysten myötä koro- tusosien merkitys on supistunut huomattavasti vuoteen 2017 mennessä.
Soviteltu päiväraha
Työttömän on mahdollista tehdä jonkin verran osa-aikaista työtä tai lyhytkestoista kokoaika- työtä, jolloin ansiopäiväraha maksetaan sovi- teltuna. Soviteltu päiväraha lasketaan vähentä- mällä täydestä ansiopäivärahasta puolet kuukau- dessa ansaitun työtulon määrästä, joka ylittää 300 euron suojaosan. Esimerkiksi jos henkilön osa-aikaiset tulot ovat 1 300 euroa kuukaudessa, hänen päivärahoihinsa tehtävä vähennys on 500 euroa kuukausitasolla. Lisäksi työtulojen ja sovi- tellun päivärahan yhteismäärä ei saa ylittää täy- den päivärahan määrittelyssä käytettyä kuukau- sipalkkaa.
Sovitellun päivärahan saamisen ehtona on, että päivärahan saajan työaika on korkeintaan 80 pro- senttia alan enimmäistyöajasta ja että kokoai- kaisen työsuhteen pituus on korkeintaan kaksi viikkoa. Soviteltu päiväraha kuluttaa päiväraha-
kauden enimmäiskestoa tavallista hitaammin. Esimerkiksi jos soviteltu päiväraha on puolet täydestä ansiopäivärahasta, niin jokainen sovi- tellun päivärahan maksupäivä lyhentää päivä- rahakautta puolella päivällä. Sovitellun päivära- han yhteydessä tapahtuva työskentely kartuttaa myös työssäoloehtoa, mikäli viikoittainen työ- aika on yleensä vähintään 18 tuntia (työssäoloeh- don normaalien vaatimusten mukaisesti). Koska päivärahan suuruus määritellään uudestaan työssäoloehdon täyttyessä, voi tämä johtaa sii- hen, että osa-aikainen työskentely johtaa päivä- rahan tarkistamiseen alaspäin. Suuret pudotuk- set on kuitenkin estetty säännöllä, jonka mukaan uudelleenmääritellyn päivärahan pitää olla vähintään 80 prosenttia aiemmasta päivärahasta, mikäli määrittely tapahtuu ennen päivärahakau- den päättymistä.
2000-luvulla soviteltuun päivärahaan on tehty vain muutamia muutoksia. Vuonna 2003 päivä- rahaan oikeuttavan lyhytaikaisen kokoaikatyön pituutta lyhennettiin neljästä viikosta nykyiseen kahteen viikkoon. Vuonna 2012 osittaisen työl- listymisen tuntiraja nostettiin 75 prosentista alan enimmäistyöajasta nykyiseen 80 prosent- tiin. Käytännössä muutos mahdollisti sen, että soviteltua päivärahaa voitiin maksaa henkilöille, jotka tekevät nelipäiväistä työviikkoa.
Nykyinen 300 euron suojaosa otettiin käyt- töön vuonna 2014. Lisäksi sovitellun päivära- han ja työtulojen yhteissumman raja nostettiin vastaamaan päivärahan määrittelyssä käytet- tyä kuukausipalkkaa, kun aiemmin raja oli 90 prosenttia tästä palkasta. Näiden muutosten vaikutuksia havainnollistetaan kuviossa 3, jossa kuvataan sovitellun päivärahan ja työtulojen kokonaismäärää suhteessa työttömyyttä edel- täneeseen palkkatasoon ennen ja jälkeen vuoden 2014 muutoksia. Kuviossa korvausasteet on las- kettu eri palkkatasoille tapauksissa, jossa osa-ai- katyötä tekevän henkilön uusi palkka on joko 25, 50 tai 75 prosenttia hänen entisestä palkasta.
Sovittelun aikaiset korvausasteet suhteessa kokoaikaisen työttömän (palkkatulo 0 %) kor- vausasteisiin olivat varsin korkeat jo ennen
16


































































































   14   15   16   17   18