Page 13 - Yrityskatsaus 1 2017
P. 13

MITÄ PITÄÄ TEHDÄ KONKREETTISESTI?
Suomen talouden elpymisestä on nyt hyviä merkkejä. Nyt kannattaa varmistaa, että yritykset ja Suomi pystyvät nappaamaan merkittävän osan kasvumahdollisuuksista. Siinä juuri innovaatioilla ja niitä synnyttävällä T&K-toi- minnalla on keskeinen rooli. Käytännössä tämä tarkoittaa kolmea tärkeää prioriteettia:
1. Tunnistetaan ja priorisoidaan yhteiset kasvumahdolli- suuden yritysten ja julkisen sektorin yhteistyönä, siis sel- laisilla alueilla, joissa on tarve julkisen sektorin osallistu- miselle. Yhteinen ennakointi ja näkemyksellisyys ovat tarpeen.
2. Luodaan yhteiset, uudet toi- mintamallit ekosysteemiseen kehittämiseen (PPP, Public Private Partnership), joiden avulla varmistetaan että in- novaatiojärjestelmä uudistuu koko ajan ja tutkimus johtaa innovaatioihin ja kaupalli- siin menestystuotteisiin ja palveluihin.
3. Varmistetaan, että julki-
nen T&K-rahoitus kääntyy kasvu-uralle ja erityisesti panostukset elinkeinoelämää tukevaan soveltavaan tutki- mukseen lisääntyvät.
Näissä kaikissa on paljon teke- mistä ja nyt on mahdollisuus tarttua kiinni kasvuun. Suomi on onnistunut tässä ennenkin, ja se onnistuu nytkin.
Suomessa on huippuosaamista kapeilla teknologia-alueilla, jotka vastaavat isoihin globaaleihin haasteisiin.
T&K-toimintaa ja innovaatioiden kehit- tämistä alueille, jotka ovat juuri Suomelle ja Suomessa toimiville yrityksille sopivia. On tärkeää, että yritykset ja julkiset sekto- rit voivat hyvän yhteisen toimintamallin kautta tunnistaa ja valita sellaisia alueita, joissa globaali kansainvälinen kysyntä ja suomalainen osaaminen kohtaavat.
Yritysten ja julkisen sektorin yhteinen ennakointitoiminta on tärkeää. VNK:lla ja TEM:llä onkin nyt menossa useita hyviä kehitystoimenpiteitä, joissa myös yrityk- set ja elinkeinoelämän järjestöt ovat tut- kimuslaitosten kanssa mukana. Uutta voimaa ja näkökulmaa tuo varmasti myös kohta käynnistyvä Business Finland, joka rakentuu Tekesin ja Finpron toiminto- jen varaan. Ekosysteeminen kehittämi- nen ja yhteistyö on oikea toimintamalli myös Suomella, jossa erityinen vahvuus on aina ollut yhteistyö sen kaikilla tasoilla ja muodoissa.
Esimerkkejä Suomen kasvualueista
Suomessa on paljon hienoja esimerk- kejä uusista laajoista kasvualueista. Moni niistä on jo hyvässä kehitysvauhdissa. On myös hienoa, että Suomessa on erityistä huippuosaamista kapeilla teknologia-alu- eillakin, jotka vastaavat isoihin globaalei- hin haasteisiin.
Yksi erinomainen esimerkki isosta glo- baalista kasvualueesta on terveys ja sen alueella erityisesti digitaalisuus. Väestö ikääntyy koko ajan, ja terveydenhuollon kustannukset kasvavat. Tämä tarjoaa pal- jon mahdollisuuksia uusille, mobiilipoh- jaisille ratkaisuille, datan käsittelylle ja koko terveyden ja hyvinvoinnin järjestel- män uudistamiselle. Hyviä tuloksia on jo saatu, ja siitä ovat osoituksena muutamia mainitakseni GE:n ja IBM:n investoinnit Suomeen.
Hyvä esimerkki kapean erikoisalu- een osaamisesta on piifotoniikka. Se liit- tyy tiedonsiirron nopeuteen, joka on digitalisaation yksi keskeinen haaste. Kuinka saada tehokasta tiedonsiirtoa, vaikka datamäärä kasvaa koko ajan? Ensimmäinen sovellusalue ovat data- keskukset ja sen jälkeen erilaiset senso- rit ja anturit (IoT-kenttä). Suomessa on alan pieni ja kehittyvä ekosysteemi, joka koostuu yrityksistä ja tutkimuksesta. Markkina on taatusti kasvava ja globaali.
Lisää mielenkiintoisia kasvualueita löytyy esimerkiksi autonomisesta liiken- teestä, biotalouden sovelluksista, älyk- käistä koneista ja laitteista sekä energia- teknologista.
Yrityskatsaus 1/2017 13


































































































   11   12   13   14   15