Page 15 - Yrityskatsaus 1 2017
P. 15

löytyy varmaankin useita. Ihmiset etsi- vät työltään mielekkyyttä. Yritys, joka on sekä menestyvä että mukana ratkomassa kestävyyden ongelmia, on houkutteleva työpaikkana. Kestävä kehitys voi myös vahvistaa yrityksiä sisältä käsin.
Yritykset ovat olleet hyvinkin aktiivi- sia kestävän kehityksen yhteiskuntasi- toumusten laadinnassa; niitä on suun- niteltu pienryhmissä, johtoryhmissä tai koko henkilöstön voimin. Prosessi on tärkeä siinä missä itse sitoumus toteu- tuksineen ja seurantoineen. Oman työn, työyhteisön ja työympäristön merkitys laajemmin kunnan, Suomen ja maailman tulevaisuuden hyväksi aukenee, ja työn- tekijät voimaantuvat muuhunkin yhdessä tekemiseen.
Yrityksillä avaimet moneen kestävän kehityksen lukkoon
Kestävän kehityksen agendaa ei kyetä viemään voimallisesti eteenpäin ilman yrityksiä niin Suomessa kuin globaalis- tikaan – tarvittava panos on niin massii- vinen. Se luo valtavat markkinat ja edel- lyttää uudenlaisia liikeideoita sekä koko- naan uusia toimintatapoja ja periaatteita yrityksille, toimialoille ja poliittiselle ohjaukselle.
Kestävän kehityksen talkoot ovat suuri mahdollisuus uudistuskykyisille yrityksille. Monet ovatkin sen huoman- neet, minkä näin omin silmin osallis- tuessani syksyllä 2016 Yhdistyneiden
Kansakuntien kestävän kaupunkike- hityksen konferenssiin. Osallistujia oli 11 000, ja joukossa oli laajasti sekä suuria että pieniä yrityksiä.
Valtiot olivat tuoneet joitakin liike-elä- män edustajia mukanaan delegaatiois- saan. Eniten huomiota herättivät kui- tenkin yritykset, jotka olivat tulleet oma-aloitteisesti paikalle, osallistumaan aktiivisesti ja järjestämään tapahtu- mia. Ryhmä yrityksiä järjesti esimerkiksi yhden konferenssin laajimmista semi- naareista. Se käsitteli yhdyskuntien pus- kurikykyä katastrofeja vastaan. Katse oli kohti kestävämpiä, kokonaisvaltaisesti hallittuja järjestelmiä, joissa liikeideoihin sisältyi niiden taloudellisen elinvoimai- suuden lisäksi ekologisten ja sosiaalisten kysymysten ratkaiseminen. Suomalaiset toimijat puuttuivat vielä joukosta.
YK:n riippumaton ryhmä kokoaa tutkimustietoa ratkaisujen analyyttiseksi pohjaksi
Ihmiskunnan hyvinvointia ei voida enää ylläpitää, jos ekologiset reunaehdot ylit- tyvät. Kestävä talous on yksi, mutta ei ainoa hyvinvoinnin keino. Kestävän kehi- tyksen avulla suunnataan tulevaisuuteen niin, että sosiaaliset, taloudelliset ja eko- logiset ulottuvuudet eivät lyö toisiaan korville. Näin pyritään välttämään se, että yhtä asiaa korjatessa syntyy kolme toisen- laista ongelmaa – täällä tai muualla.
Tehtävä ei luonnollisesti ole yhtään sen yksinkertaisempi kuin itse ongelma- vyyhti. Vaikka kuinka pyristellään koko- naisvaltaisesti vaikuttavien ratkaisujen perään, häviäjiä on aina. Hankalaksi rat- kaisemisen tekee myös se, että kieltei- set ja myönteiset vaikutukset saattavat ilmetä eri aikoina ja paikoissa.
Agenda 2030 on innoittanut ja vahvis- tanut alan tutkimusta. YK:n alaisuuteen on perustettu riippumaton tutkimus- ryhmä koostamaan olemassa olevasta tut- kimuksesta raportin vuoteen 2019 men- nessä. Raportissa pohditaan eri tavoittei- den välisiä kytkentöjä ja sitä, mitkä teki- jät mahdollistavat siirtymisen kestävään suuntaan. Mikä esimerkiksi on saanut jotkin kehitysmaiden kaupungit kehittä- mään järjestelmällisesti alueitaan turval- lisiksi? Miten strategioista seuraa laaja yhteiskunnallinen muuttuminen?
Voimme jäädä pohtimaan, onko Suo- messa riittävän laajaa poliittista tahtoa ja yritysmaailman edelläkävijyyttä, joka nousisi kestävän kehityksen valtavirtais- tumisen tulitikkuna ja liekkinä.
Yritys, joka on sekä menestyvä että mukana ratkomassa kestävyyden ongelmia, on houkutteleva työpaikkana.
Yritykset ja kestävä kehitys • Yrityskatsaus 1/2017 15


































































































   13   14   15   16   17