Page 22 - Yrityskatsaus 1 2017
P. 22

Jopa kaksi miljardia ihmistä käyttää erilaisia hyönteisiä ravintonaan. Useiden hyönteisten ravintoarvo on hyvä ja proteiinipitoisuus suuri.
Ruokaturva paranee uusilla ruokainnovaatioilla
Ruokaturvaa voi parantaa minimoimalla ruokahävikin ja maksimoimalla ruoantuotannossa yli jäävän raaka-aineen hyödyntäminen. Nouseva trendi on hyönteisten käyttäminen proteiininlähteenä.
Tiina Nakari-Setälä, tutkimusjohtaja, VTT
Ihmiskunta kärsii ensimmäisenä pro- teiinipuutteesta, jos ruokaa ei riitä kaikille. Siksi on ensiarvoisen tär-
keää pyrkiä minimoimaan ruokahävikki ja maksimoimaan ravinnoksi kelpaavien tuotannon sivujakeiden hyödyntäminen. Ruoantuotantoketjussa syntyvien sivu- virtojen mahdollisimman tehokas hyö-
dyntäminen on myös osa kiertotaloutta ja uutta innovatiivista ruoan tuotantoa.
Ruokaketjun sivujakeita kuten esimer- kiksi mäskiä tai erilaisia puristekakkuja hyödynnetään jo tuotanto- tai lemmikki- eläinten rehuksi, mutta osa jää jätteeksi. Sivujakeita voitaisiin hyödyntää entistä- kin tehokkaammin erottamalla niistä esi-
merkiksi proteiineja ja aktiiviyhdisteitä vaikkapa entsyymiavusteisten prosessien avulla. Parhaimmillaan sivujakeista voi- daan saada talteen ihmisravinnoksi sovel- tuvia proteiinirikasteita ja vieläpä huo- mattavan tehokkaalla hyötysuhteella.
22 Yrityskatsaus 1/2017 • Kestävän kehityksen innovaatioita


































































































   20   21   22   23   24