Page 31 - Yrityskatsaus 1 2017
P. 31

Kisumun käsityöläiset ovat rakenta- neet paikallisista materiaaleista kaksi lämpöenergiaa hyödyntävää laitetta- paikallisten pienyritysten käyttöön. Laitteissa käytettävän teräksen ja peilien avulla kerätty auringonvalo tuottaa jopa 300 asteen lämpötilan. Kehitetty teknolo- gia soveltuu muun muassa leivän leipomi- seen, maapähkinän paahtoon, veden keit- toon, ruoan paistamiseen sekä hedelmien ja kalan kuivatukseen.
Tuotantokustannukset alas, laatu ylös
Koptigen leipomo Tinderetissä käyttää laitetta omien leipomotuotteiden valmis- tamiseen. Alentuneiden tuotantokustan- nusten ja kasvaneen tuotantokapasitee- tin ansiosta tuotteita myydään nyt aikai- sempaa enemmän muun muassa alueen kouluihin.
Yier Ngima -ryhmä Karemossa valmis- taa auringon lämpöenergialla maapähki- nävoita. Kustannussäästöjen lisäksi tek- nologia parantaa valmiin tuotteen makua, kun valmistuksessa ei käytetä puuhiiltä. Työntekijät eivät myöskään enää altistu epäterveelliselle savulle.
– GoSolin teknologian avulla voidaan halvalla ja helposti valjastaa aurinkoe- nergia tuomaan hyötyä ympäri maail- maa. Sen avulla köyhätkin pienyrittäjät pystyvät käynnistämään ja kasvattamaan bisnestään, kun energian saanti on aiem- paa varmempaa ja sen saantikustannuk- set pienempiä. Samalla säästyy luonnon- varoja, kertoo kehitysyhteistyön asian- tuntija Maija Seppälä Suomen World Visionista.
Seuraavaksi pilottiin osallistuneet yrit- täjät saavat käyttöönsä lisäosat jo käy- tössä oleviin laitteisiin, mikä mahdollis- taa tuotannon kasvattamisen. Uutena ryhmänä myös kalojen ja hedelmien kui- vatukseen erikoistuneet pienyrittäjät saa- vat käyttöönsä aurinkoenergialaitteen. Uusi teknologia mahdollistaa kuivatuk- sen entistä hygieenisemmin ja nopeam-
Tavoitteemme on, että 10 vuoden päästä kaikilla ihmisillä olisi mahdollisuus käyttää puhdasta ja ilmaista energiaa.
min ja avaa näin lisää kaupallisia mah- dollisuuksia. Keniasta projekti laajenee Tansaniaan.
Edullisesta energiasta seuraa paljon hyvää
Puhtaalle ja edulliselle energialle on tarvetta, sillä 2,7 miljardia maailman ihmisistä käyttää edelleen esimer- kiksi puuta tai puuhiiltä lämmitykseen. Energiaköyhyys on edelleen iso haaste kehitysmaissa, erityisesti niillä alueilla, jotka ovat kiinteän sähköverkon ulkopuo- lella.
– Teknologialle, jolla käsitellään pien- maaviljelijöiden satoa, on todella paljon kysyntää. Paikoin jopa 60 prosenttia vil- jelijöiden sadoista tai kalastajien saaliista voi mennä haaskuuseen puutteellisen jäl- kikäsittelyn takia, Seppälä toteaa.
Yrityksen ja järjestön yhteinen pro- jekti linkittyy vahvasti YK:n kestävän kehityksen tavoitteisiin ja erityisesti tavoitteisiin seitsemän ja kahdeksan:
• Varmistaa edullinen, luotettava, kes- tävä ja uudenaikainen energia kaikille
• Edistää kaikkia koskevaa kestävää talouskasvua, täyttä ja tuottavaa työlli- syyttä sekä säällisiä työpaikkoja.
Projektilla on positiivisia vaikutuksia myös ympäristöön, ilmastoon, terveyteen sekä muun muassa lasten koulunkäyn- tiin, sillä heidän aikansa ei enää kulu esi- merkiksi polttopuiden etsimiseen.
– Aurinkoenergialaitteemme on yksin- kertainen, edullinen ja sen huolto on helppoa. Tavoitteemme on, että 10 vuo- den päästä kaikilla ihmisillä olisi mahdol- lisuus käyttää puhdasta ja ilmaista ener- giaa, sanoo GoSol.orgin toimitusjohtaja Eva Wissenz.
World Vision parantaa maailmaa yhdessä yritysten kanssa
Solar Fire Concentration on GoSol- projektinsa kanssa Suomen World Visionin kehittämän innovaatio-ohjelma Weconomyn yritysyhteistyökumppani.
– Weconomy-yhteistyön tavoitteena on tehdä kestävää yhteistyötä yritysten kanssa ja parantaa köyhien yhteisöjen elämää, kertoo Seppälä.
Suomen World Vision on nähnyt yksi- tyissektorin tärkeänä kumppanina jo vuosien ajan ja panostanut hyvien yhteis- työmallien kehittämiseen. Painopisteenä on viime vuosina ollut erityisesti inklu- siivinen liiketoiminta, jossa kehitystä saadaan aikaan liiketoiminnan kautta. Yhteistyökumppanit ovat vaihdelleet startupeista suuryrityksiin.
World Vision on toteuttanut neljän vuo- den ajan Weconomy-innovaatiohankkeita, joissa kehittyville markkinoille pyrki- vät tai siellä jo toimivat yritykset kehit- tävät tuotteitaan ja palveluitaan yhdessä paikallisten sidosryhmien ja yhteisö- jen kanssa, World Visionin asiantuntijoi- den tukemana. Alun perin malli kehitet- tiin Aalto-yliopiston ja Finpron kanssa. Tähän asti World Vision on toteuttanut yhdeksän Weconomy-hanketta Intiassa, Sri Lankassa ja Keniassa.
Muita erityisesti yrittäjyyttä tuke- via Weconomy-yhteistyöhankkeita ovat olleet muun muassa intialaisten käsitöi- den tuonti Suomeen (MNI products) sekä yhteisöllisen matkailupalvelun kehittä- minen Sri Lankassa (Duara Travels).
Yritystoiminta edistää kehitystä maailmalla • Yrityskatsaus 1/2017 31


































































































   29   30   31   32   33