Page 43 - Yrityskatsaus 1 2017
P. 43

Digitalisaatio ja tekoäly muuttavat työtä
Tekoäly muuttaa työtä ja sen tekemistä dramaattisesti jo lähitulevaisuudessa. Suomen on varauduttava siihen pohtimalla, miten ihmiset antavat jatkossa panoksensa yhteiskunnan hyväksi.
Heikki Ailisto, tutkimusprofessori, VTT
Tutkijat Oxfordissa ja MIT:ssä ennustavat, että 25–40 prosent- tia työtehtävistä – ei siis välttä-
mättä työpaikoista – katoaa viidentoista vuoden kuluessa tekoälyn ja siihen liitty- vän automaation vuoksi. ETLA:n tutki- jat näkevät saman tapahtuvan Suomessa. Kyseessä olisi muutos, joka vertautuu vaikutuksiltaan ja nopeudeltaan maa- talouden koneellistumiseen 1950- ja 60-luvuilla.
Aiempina vuosina automaation vai- kutukset ovat tuntuneet teollisuudessa. Koska automaatiota ja robotteja on sovel- lettu teollisuudessa jo pitkään, helposti automatisoitavat tehtävät on jo automa- tisoitu. Siksi teollisuudessa ei ole odotet- tavissa äkillistä työtehtävien vähenemistä ja tuottavuushyppyä automaation vuoksi.
Automatisaatio on siirtymässä palvelualoille
Sen sijaan palvelualoilla on odotettavissa merkittäviä muutoksia, kun tekoälyn soveltaminen tuo automaation palvelu- ja tietotyöhön. Hyvin näkyvä esimerkki ovat viime aikoina nopeasti yleistyneet kaup- pojen itsepalvelukassat. Niissä yhdistyy kaksi trendiä: itsepalvelun laajeneminen
ja kehittyneen teknologian hyödyntämi- nen.
Vielä pitemmälle on menty Forssassa, sillä siellä toimii Suomen ensimmäi- nen täysin automaattinen ruokakauppa. Kaupassa on tarjolla vain 72 tuotetta. Se on lähempänä pientä kioskia kuin taval- lista kauppaa, mutta muutoksen airuena se on merkittävä.
Konsulttiyhtiö McKinsey näkeekin vähittäiskaupan alana, jolla on paljon automatisointipotentiaalia. Heidän selvi- tyksensä mukaan 53 prosenttia vähittäis- kaupassa tehtävistä työtunneista on auto- matisoitavissa. Työllisyyden kannalta tämä on ongelmallista, koska kauppa on perinteisesti tarjonnut työmahdolli- suuksia, joihin on päässyt suhteellisen lyhyellä perehdytyksellä ilman koulutus- vaatimuksia. Alan työmahdollisuuksien väheneminen vaikuttaisi opiskelijoiden ja vähän koulutettujen ihmisten ansain- tamahdollisuuksiin.
Tekoäly on keino parantaa ihmisten elämää
Erityisesti rutiininomainen, selkeiden ohjeiden mukaisesti hallitussa ympäris- tössä suoritettava työ on yleensäkin suh-
On pohdittava, miten ihmiset antavat jatkossa panoksensa yhteiskunnan hyväksi.
teellisen helposti automatisoitavissa. Tällaisia tehtäviä ovat esimerkiksi tava- roiden keräily tukkuliikkeen varastosta, mutta myös perustason sijoitusneuvonta, lainapäätökset, etuuskäsittely ja asiakas- neuvonta, jolloin puhutaan usein tieto- työn prosessien automatisoinnista (robo- tic process automation).
Suomen kannattaa varautua muutok- seen ja muistaa, että tekoäly on ennen kaikkea keino parantaa ihmisten elämää – ei dystopinen uhka. Meidän tulee etsiä malleja, joilla kansalaiset osallistuvat ja antavat panoksensa yhteiskunnassa palk- katyön määrän ja merkityksen mahdol- lisesti vähentyessä. Vaikka toimeentulo voitaisiin turvata perustulolla tai muulla tavoin, tämä ei yksin riitä. On siis pohdit- tava työn jakamista, lyhyempää työaikaa sekä erilaisia uusia osallistumisen muo- toja.
Työelämän murros • Yrityskatsaus 1/2017 43


































































































   41   42   43   44   45