Page 45 - Yrityskatsaus 1 2017
P. 45

Ohjaamo tarjoaa nuorille apua yksilöllisen koulutus- ja työpolkujen rakentamiseen.
Millaista yhteistyötä yritysten ja Ohjaamoiden välille on virinnyt?
Ohjaamoiden alusta-ajattelua voidaan toteuttaa julkisen ja yksityisen sektorin välillä kumppanuuden ja sopimuksel- lisuuden kautta. Toimijat sopivat käy- tännöistä sekä tavoitteista ja ohjaamo- toimintaan osallistuvat tahot sijoitta- vat henkilökuntaansa työskentelemään Ohjaamoon tai vaihtoehtoisesti tarjo- avat esimerkiksi tuottamaansa palvelua Ohjaamoiden käyttöön.
Molemmista malleista on jo syntynyt toimivia ja levittämiskelpoisia käytän- töjä. Esimerkkinä toimijan sijoittami- sesta Ohjaamoon ovat vuokravälitystä harjoittavat yritykset, joiden henkilökun- taa päivystää Ohjaamoissa sovittuina päi- vinä. Ohjaamo tarjoaa tilat ja uuden kei- non tavoittaa potentiaalisen asiakaskun- nan, eli nuoret.
Rekrytointipäiviä ja speed date -työnhakua
Lahden Ohjaamossa on lähdetty ennak- koluulottomaan yhteistyöhön vuokravä- litystä harjoittavien toimijoiden kanssa. Lahdessa on myös kehitetty oma sähköi- nen palvelualusta Ohjaamon käyttöön. Matkalla Duuniin palvelussa yritykset voivat ilmoittaa avoimista työpaikoista ja Ohjaamon asiantuntijat hoitavat nuorten työnhakijoiden sparrauksen työnhakuun ja työhön.
Pääkaupunkiseudulla Ohjaamot jär- jestävät yhdessä alakohtaisia rekrytoin- tipäiviä, jolloin Ohjaamoissa keskitytään kerrallaan vain tietyn toimialan yritys- ten rekrytointitarpeiden täyttämiseen. Turussa taas järjestetään työnantajien ja työnhakijoiden speed date -tapahtumia, joissa työnantajilla on mahdollista tavata kerralla useita potentiaalisia työnhaki- joita.
Myös start-up-yritykset ovat hyö- dyntäneet Ohjaamoiden verkostoa pal- veluidensa kehittämiseen ja levittämi- seen. Yksi esimerkki on pienten työteh- tävien välittämiseen tarkoitettu sovel- lus, jota on pilotoitu, kehitetty ja levitetty Ohjaamojen verkostoa hyödyntäen. Ohjaamoiden asiantuntijat saavat käyt- töönsä uuden työvälineen, nuorille syn- tyy uusia mahdollisuuksia pienten työ- tehtävien suorittamiseen ja yrittäjät käyt- tävät Ohjaamoiden verkostoa laajentaak- seen toimintaansa ja löytääkseen uusia asiakkaita.
Työnvälitys onkin kokonaisuudes- saan muutoksessa. Työnvälitys on siirty- mässä maakuntien järjestämisvastuulle, ja avoimilla markkinoilla onjatkossa entistä merkittävämpi rooli. Ohjaamoilla on mahdollisuus muodostua palveluita yhteen sovittavaksi toimintamalliksi, mikä luo uusia mahdollisuuksia markki- noille.
Pelkkä yhteinen katto ei riitä
Ohjaamoiden toiminnassa ja palveluissa ehkäpä tärkeintä on se, että eri toimi- joiden osaamista kyetään yhdistämään nuorten kohtaamisessa, palvelutarpei- den tunnistamisessa sekä palveluproses- seissa ja toiminnoissa. Saman katon alla erillään toimiminen ei tuota tavoiteltua monialaisuutta. Tarvitaan yhteisiä pro- sesseja, prosesseja, joihin nuori helposti löytää ja joissa nuori itse on päätoimija. Nämä prosessit voivat muodostua julki- sista, yksityisistä ja kolmannen sektorin palveluista.
Tarvitaan monialaista huolella tehtyjä palvelutarpeen arviointeja. Ja tarvitaan tarpeen mukaisia palveluprosesseja vaih- dellen itsepalvelusta pitkiin, monia haas- teita ratkoviin monialaisiin ja kärsivälli- siin palvelukokonaisuuksiin. Tarvitaan kasvokkain palvelua ja verkkopalvelua sekä näiden saumatonta integraatiota. Yhdessä tekeminen, asiakkaalta, toisilta ja yhdessä oppiminen sekä kokeilevuus ovat suositeltavia.
Kaikkeen toimintaan liittyvä arvioiva ja kehittävä ote on hyvä saada osaksi arki- päivää. Yksittäisten työntekijöiden, työ- parien, tiimien ja koko ohjaamoyhteisön työnohjaus on keskeinen väline jatku- vassa kehittämistyössä.
Työelämän murros • Yrityskatsaus 1/2017 45


































































































   43   44   45   46   47