Page 19 - Föräldraguide
P. 19

19
Den närstående stödjer den som håller på att skilja sig bäst genom att lyssna, trösta och vara närvarande.
skilsmässan på barnens framtid? Hur håller jag kontakt med barnen om vi inte bor under samma tak?
Vid en skilsmässa krossas drömmarna om en gemensam framtid. Skilsmässan är extra tung för den part som önskar att samlevnaden skall fort- sätta. Livets mening ifrågasätts när människan känner sig övergiven och försmådd i sin viktigaste människorelation. Tankarna snurrar kring: Varför hände det här just mig? Vad har jag gjort fel? Vad kunde jag ha gjort annorlunda? Skuldkänsla för det som lett till skilsmässan och besvikelse på sig själv och på parförhållandet samt sorg över att parför- hållandet har tagit slut är känslor som parterna för- modligen kommer att uppleva.
Att gå igenom en skilsmässa är en individuell process. Parterna kan ha mycket olika tankar om skilsmässa och att skilja sig. Där den ena känner lättnad kan den andra känna ångest. Även tidi- gare livserfarenheter återspeglar sig på hur man upplever skilsmässan och hur man återhämtar sig. Erfarenheter från barndomen, egna föräldrars skilsmässa samt eventuella egna tidigare skilsmäs- soerfarenheter kan komma upp till ytan. Förutom de orsaker som lett till skilsmässan påverkas reak- tionerna också av det sätt på vilket man skiljer sig.
Typiskt för en skilsmässa är att föräldrarna går i ”otakt”. Det är rätt vanligt att initiativtagaren till skilsmässan redan länge funderat på skilsmässa och bearbetat de känslor som därav uppkommer.
Denna part har eventuellt redan vidtagit praktiska åtgärder för skilsmässan innan skilsmässan ens har förts på tal. I I en sådan situation kan den an- dra parten känna sig överrumplad och att man be-  nner sig i olika skeden kan vålla många problem. Det vore därför synnerligen viktigt att makarna dis- kuterar en eventuell skilsmässa i ett så tidigt skede som möjligt. Makarna har då ungefär samma ut- gångspunkt för skilsmässan och utgångsläget för det framtida samarbetet som föräldrar blir bättre.
Skilsmässan berör inte bara makarna utan även familjens barn och närmaste krets. För barnens skull är det synnerligen viktigt att bibehålla ett ge- mensamt föräldraskap och upprätthålla relationer- na till släktingar och andra som står barnet nära och som är viktiga för barnet. Far- och morföräld- rar samt övriga av familjens närstående tvingas i allmänhet att gå igenom liknande känslor som de som håller på att skilja sig.
Ibland frestas de närstående att alltför starkt framföra sina egna synpunkter på skilsmässan, att svartmåla den andra parten, att utse sig till doma- re eller att söka syndabockar. Det bästa stödet en närstående kan ge den som håller på att skilja sig är att lyssna, trösta och vara närvarande. Med en pålitlig närstående kan man diskutera skilsmässan och analysera det som händer.
T.ex. att erbjuda hjälp med skötsel av barnen är ett konkret stöd som skilsmässoföräldrar väntar sig av närstående och vänner.


































































































   17   18   19   20   21