Page 20 - Föräldraguide
P. 20

20 Föräldraguide
Information och stöd för barnfamiljer i skilsmäss
Skilsmässokrisen
Människan kan råka ut för många kriser under li- vets gång såväl naturliga och sådana som hör till utvecklingen, som akuta och oväntade. Skilsmäs- san kan ses som en process som inleds när man börjar överväga skilsmässa och slutar när man återhämtat sig från skilsmässan. En skilsmässa kan ha olika orsaker och bakgrund men de känslor man genomgår i en skilsmässokris är ofta likartade för olika människor. En skilsmässopart står inför ensamhet när man förlorar en äkta hälft som tidi- gare var en väsentlig del av livet.
I början av en skilsmässokris försöker man i allmänhet avfärda och förneka situationen Skils- mässan kan kännas outhärdlig och alltför skräm- mande att möta. I något skede måste man ändå konfrontera skilsmässans realitet. Sorg och vrede är typiska känslor i det skedet. Vi har olika sätt att lindra smärtsamma känslor. Mången skyddar sig genom att skapa en förvrängd bild av verkligheten. Man kan av sitt eget illamående lägga all skuld för det inträffade på sin partner eller ta all skuld på sig själv. I detta skede av krisen är det inte heller ovan- ligt att man lider av sömn- eller koncentrationssvå- righeter, brist på aptit eller drabbas av depression.
Även om man själv inte tagit skilsmässobeslu- tet eller inte ville skilja sig är det i ens eget intresse att man accepterar skilsmässan och litar på att li- vet går vidare. Genom att acceptera skilsmässan kan man inrikta sig på framtiden och på ett liv efter skilsmässan. Självförtroendet, som fått sig en törn, byggs småningom upp på nytt och kan till och med stärkas när man väl kommit över skilsmäs- san. När man bearbetar skilsmässan lär man sig ofta att bättre förstå sig själv och andra människor.
En skilsmässa tvingar en att granska de egna valen och värdena ur en ny synvinkel och ger impulser att fundera över vilka önskemål man har för livet och även över önskemål beträffande en ny parrelation. Tidigare självklarheter och erfarenheter ses kanske i ett nytt ljus.
Skilsmässokrisen går inte alltid i önskad rikt- ning. Man kan fastna i hat- och bitterhet. Skilsmäs- san kan bli ett allvarligt hot mot välbe nnandet om man inte kan bearbeta de känslor som skilsmässan gett upphov till. Att man inte tagit sig genom kri- sen utan tvärtom fastnat i den kan t.ex. yppa sig i att man känner en fortlöpande bitterhet gentemot den före detta partnern som betraktas som skyldig till ens eget illamående och till de svårigheter som kan uppstå efter skilsmässan. Den som fastnat i sin skilsmässokris upprepar ofta samma mönster i följande relation, drar sig undan eller undviker rela- tioner på grund av rädsla för ett nytt misslyckande.
Att återhämta sig från skilsmässan
Den tid det krävs att återhämta sig efter en skils- mässa är individuell för varje människa. Trösterikt är ändå att komma ihåg att alla har kunskap och för- måga att ta sig igenom en skilsmässa. Livserfaren- het, de egna kraftresurserna, tidigare genomgång- na svårigheter och kriser samt personliga överlev- nadsknep hjälper en att komma vidare. Människan anpassar sig i allmänhet till förändringar.
För att kunna lösgöra sig från den tidigare part- nern och göra det lättare ställa in sig på framtiden är det viktigt att bearbeta skilsmässan. Det är också viktigt att på parrelationsnivå lösgöra sig från den


































































































   18   19   20   21   22