Page 25 - Föräldraguide
P. 25
25
Som den vuxna, behöver också barnet tid och stöd för att bearbeta de känslor skillsmässan förorsakar
och frågar återigen samma saker. Vardagsrutinerna och det att föräldrarna är intresserade av barnets dagliga liv, glädjeämnen och sorger är ett stöd för barnet.
Älsklingsleksaker och och kända föremål ger trygghet. Barnet behöver föräldrarnas emotionel- la stöd, kärlek, ömhet och acceptans. Barnet skall inte bli vittne till föräldrarnas stridigheter och tvis- ter eller fungera som slagträ. Om man förtalar och förnedrar den andra föräldern inför barnet smuts- kastar man en förälder barnet håller kär. Under skilsmässans svåra stunder är det skäl att komma ihåg att barnet inte tänker om eller känner för sin pappa eller sin mamma på samma sätt som den andra föräldern.
Barnets behov negligeras och dess utveckling äventyras om den ena föräldern strävar till att al- liera sig med barnet mot den andra föräldern och använder träffningsrätten som utpressningsmedel. Det är viktigt att värna om barnets opartiskhet och lojalitet. Barnet älskar båda föräldrarna och vill vara lojal mot dem båda. Ett sakligt sätt att berätta om skilsmässan hjälper barnet att förhålla sig neutralt vid skilsmässan. Skilsmässa innebär ingen rätt att försumma barnets grundbehov. Tillräcklig vila, sömn och föda är tillsammans med vardagsruti- nerna förutsättningar för barnets utveckling och ett bevis på föräldrarnas kärlek och omsorg.
Föräldrarnas skilsmässa kan ta sig uttryck i att barnets beteende i daghem eller skola förändras. Det är därför viktigt att föräldrarna berättar för barnets lärare, skötare och andra för barnet viktiga vuxna om de förändringar som äger rum i familjen.
På så sätt är det lättare för dessa att stödja barnet och att förstå eventuella förändringar i barnets be- teende. Då faller det inte heller på barnets lott att berätta om förändringarna i familjen.
Till exempel familjerådgivningen ger råd till och stöder familjer som är bekymrade över hur barnen förhåller sig till och anpassar sig till föräldrarnas skilsmässa. Familjerådgivningen kan också infor- mera om eventuella barngrupper som är verksam- ma på orten. I dessa grupper kan barn i förtroende diskutera sina föräldrars skilsmässa.
Föräldraskap som bygger på samarbete – vad är det?
Gemensam vårdnad som fortsätter efter skilsmäs- san och samarbete föräldrarna emellan kräver ar- bete, diskussion och exibilitet. Föräldraskap som bygger på samarbete är inte alltid lätt, ej heller all- tid angenämt. Det är ändå i enlighet med barnets från negativa konsekvenser och förluster som skils- mässan medför.bästa och skyddar barnet.
Föräldrarna skall ha en vilja att samarbeta i frå- ga om barnets angelägenheter. De föräldrar som når ett bra samarbete bygger tillsammans upp ett gott och fungerande samarbetsförhållande i frå- ga om barnets och sina egna angelägenheter. De förstår och accepterar den andra förälderns bety- delse och värde för barnet och försöker i mån av möjlighet stödja och trygga barnets förhållande till den andra föräldern. Dessa föräldrar nner genom diskussioner de bästa lösningarna för sitt barn och förbinder sig också att följa vad de kommit fram