Page 26 - Föräldraguide
P. 26
26
Föräldraguide
Information och stöd för barnfamiljer i skilsmäss
till. De undanhåller inte varandra frågor som rör barnet och går inte bakom ryggen på varandra. De litar på varandras lojalitet i angelägenheter som rör barnet. Uppskattning och respekt hjälper för- äldrarna att orka samt fungera till barnets bästa.
Det är inte lätt att se sig i spegeln. Ändå är det också i en skilsmässa till fördel att parterna försö- ker se sina motiv och sitt handlingssätt med den andras ögon. En bra regel är att behandla den an- dra som man själv skulle vilja bli behandlad. Vik- tigare än själva skilsmässan kan ur barnets syn- vinkel vara hur skilsmässan hanteras och hurdant barnet liv samt förhållandet föräldrarna emellan utvecklas efter skilsmässan.
Föräldrarnas förmåga att reda upp sina inbör- des kon ikter inverkar på hur barnet klarar de för- ändringar som skilsmässan orsakar. Om föräld- rarna förhåller sig positivt till varandra och de är kapabla till samarbete i angelägenheter som rör barnet hjälper detta barnet att bibehålla ett nära förhållande till den andra föräldern, även om för- äldrarna inte bor tillsammans. Om föräldrarna har svårt att samarbeta och om de strider om barnet skapar detta med stor sannolikhet allvar- liga kon ikter och stress för barnet. Det är därför viktigt att föräldrarna så tidigt som möjligt söker
hjälp för sina samarbetssvårigheter om de inte själ- va lyckas lösa sina kon ikter.
Kamratstödgruppen Vanhemman neuvo är avsedd för pappor och mammor som beslutat att skilja sig eller som har skilt sig. Stödgruppen främ- jar föräldraskap och samarbete mellan föräldrarna efter skilsmässa. Syftet är att hjälpa föräldrarna att se skilsmässan ur barnets synvinkel. Som ledare för gruppen fungerar en sakkunnig som gått Van- hemman neuvo-utbildningen. Gruppen möts åtta gånger.
Också andra hjälp- och stödtjänster erbjuds för ett gemensamt föräldraskap. Via dessa tjänster kan man knyta nya vänskapsband och nna menings- full sysselsättning. Förutom kommunerna erbjuder enskilda organisationer stödverksamhet. En del av dessa organisationer har också intressebevakning.
Mera information
Ytterligare information om hjälp i föräldrafrågor hittar du på sidorna. Information om Vanhemman neu- vo-grupperna hittar du på www.neuvokeskus.
”den oåterkalleliga triangeln” partnerskapet kan upphöra – inte föräldraskapet
barn
mamma pappa
maka / make