Page 28 - Föräldraguide
P. 28

28Föräldraguide
Information och stöd för barnfamiljer i skilsmäss
Då ett äktenskap med två kulturer slutar i skilsmäs- sa görs kulturen lätt till syndabock och blir slag- trä för båda föräldrarna. Detta ställer barnet i en motstridig och förvirrande situation. Kulturen är en viktig och oskiljaktig del av barnets jagbild. I värsta fall leder den kon ikt barnet upplever till ett läge där barnet känner skam och osäkerhet i fråga om sin bakgrund.
Föräldrarna skall sträva till att sätta sig in i bar- nets situation och godkänna fakta: barnets rötter hänför sig till två länder och i barnets identitet  nns två lika värdefulla sidor även efter föräldrar- nas skilsmässa. Föräldrarna skall undvika att för- ringa varandra så barnet hör det och barnet skall
Att fundera på:
Är vi efter skilsmässan som föräldrar redo till följande?
aldrig tvingas välja mellan föräldrarna eller deras kultur på pappas eller mammas uppmaning.
Båda föräldrarnas kultur skall synas i barnets liv på ett positivt och naturligt sätt efter skilsmässan. Positiva erfarenheter för barnet hjälper det att han- tera svåra känslor som hänför sig till skilsmässan. Språket är nyckeln till att förstå sin kultur och sitt ur- sprung. Föräldrarna skall stödja sitt barns rätt att bi- behålla och utveckla vardera förälderns modersmål.
Tvåspråkigheten stärker barnets identitet och öppnar för barnet ett fönster till vardera förälderns värld. Tvåspråkigheten skapar också de bästa för- utsättningarna för barnets nära relationer till sina far- och morföräldrar och övriga släktingar. Vid
•
•
•
•
Vi berättar tillsammans för barnet att vi skall skiljas och vad som lett till skilsmässan. Barnet behöver inte på egen hand söka en egen förklaring till skilsmässan eller känna sig skyldigt till att föräldrarna beslutat att skiljas.
Vi diskuterar tillsammans de bästa lös- ningarna och arrangemangen för barnet. Vi skiljer oss inte från barnet utan från ett parför- hållande som inte fungerar.
Vi visar i ord och handling för barnet att vi älskar det och att vi har omsorg om det ock- så efter skilsmässan. Vi tar hänsyn till barnets känslor och lyssnar på barnet.
Vi berättar för barnet, vilka förändringar skilsmässan innebär för det och vad som fort-


































































































   26   27   28   29   30