Page 18 - PPJ Junnulehti 4/2015
P. 18

18 PPJ Junnulehti 1/2015
Vanhempi, älä anna me
Jos lapsesi haluaa jalkapallotähdeksi, anna hänen harrastaa eri
lajeja ja kannusta hänet pihalle kikkailemaan pallon kanssa.
Teksti: Laura Grönqvist MKuvat: Hannes Kainulainen
Näin sanoo tutkija, dosen i ja VTT Mikko Salasuo, jonka työryhmän pian julkaistava tutkimus todistaa, mikä on niin sanotusti ideaalitapa johda aa urheilija huipulle. Jos me- nestys oikeasti on tavoi eena.
Tutkimus osoi aa myös, e ä suo- malainen urheilujärjestelmä, mukaan lue una jalkapallovalmennus, pyörii monelta osin vailla todiste ua tieto- pohjaa.
”Suomalainen valmennus pe- rustuu uskomuksiin. Samoja näke- myksiä on toitote u niin kauan, e ä kukaan ei uskalla ajatella toisin”, pu- hisee Salasuo.
Hän on intohimoinen jalkapallo- mies, mu a ennen kaikkea nuoriso- tutkija, jota kiinnostaa lasten ja nuor- ten hyvinvointi sekä harrastaminen, joka tapahtuu lapsen ehdoilla.
NUORISOTUTKIMUSSEURAN kol- mivuotisessa hankkeessa haastatel- tiin 96 suomalaista urheilijaa. Tut- kimuskirjallisuutena käytiin läpi yli tuhat kansainvälistä tutkimusta, jois- sa käsitellään lasten liikunnan harras- tamista ja sen suhde a urheilulliseen menestykseen.
”sessä pitäisi olla ilo. Totinen kilpa- joukkuetoiminta alle 12-vuotiailla ei ole kenenkään etu.”
enestys on ylipäätään vää- rä mi ari lasten liikunnassa. Ykkösenä kaikessa tekemi-
PPJ:n toukokuisessa Riehassa vanhemmat kannustivat jälkikasvuaan kentän laidalla hyvässä hengessä.
Tulokset todistavat asioita, jotka jo- kaisen isän ja äidin on hyvä tiedostaa. Vaikka valmennusvastuu on seuroilla ja valmentajilla, vanhemmat tekevät lastaan koskevat päätökset. Innostus lapsen onnistumisista on inhimillis- tä, mu a käytännön valinnoissa tar- vitaan mal ia.
MIKKO SALASUO vastaa yleisiin juni- orijalkapallon parissa kuultuihin nä- kemyksiin.
”TAITAVIEN LASTEN PITÄÄ SAADA HARJOITELLA TEHOKKAASTI TASOISTENSA KANSSA.”
Kiirehtiminen parempiin joukkuei- siin ei ole kenenkään etu. Se, kuinka taitava lapsi on 8-vuotiaana, ei kerro
juuri mitään siitä, kuinka hyvä hän on 10 vuoden päästä. Tämän todista- vat kaikki tutkimukset.
Koulumaailmassa on pitkään pu- hu u Hannu Simolan esi ämästä ”erinomaisuuden eetoksesta”. Tällai- sessa vanhempien aja elutavassa ta- voitellaan opetuksen tuo avuu a,
kuvitellen, e ä se tuo parempia tu- loksia omalle lapselle. Aja elu on le- vinnyt myös urheiluun.
Kun vanhempi kokee, e ä hänen lapsensa on liikunnallisesti taitavam- pi kuin joku muu, tätä ollaan siirtä- mässä parempaan joukkueeseen. Ta- soryhmissä harjoi eleminen on toki perusteltua, jo a jokainen saa onnis- tumisen ilon ja mahdollisuuden op- pia uu a.
Mu a alle 12- tai jopa alle 14-vuoti- aiden eriste yjä edustusjoukkueita voi verrata hiihtäjien alppimajaefektiin: toiminta antaa hetkellisen impulssin, josta ei ole kokonaisvaltaista tai pitkä- kestoista hyötyä. Sen sijaan seuraukse- na voi olla stressiä, paineita ja kyllästy- minen hyvin varhaisessa iässä.
Arvailusta tieteelliseen tutkimukseen
Tutkija Mikko Salasuo kiin- nostui aiheesta vuoden 2010 aikoihin, kun kohu u Huip-
pu-urheilun muutosryhmä perus- te iin.
Julkisuuteen tippui perustele- ma omia kommen eja urheili- joiden menestykseen johtavista tekijöistä, ja HUMU-ryhmän loppu- rapor i tyrmä iin mediassa ”kal- liiksi kuplaksi”.
Salasuo alkoi selvi ää, mitä Suomessa on tutki u liikunnan harrastamisesta ja menestykses-
tä. Tulos oli karu. Urheilijan kasvu -aiheesta ei löytynyt mitään, mikä perustuisi tieteelliseen tai laadul- lisesti merki ävään tutkimukseen. Kaikki tuntui olevan arvailua.
Salasuon tutkimusryhmä eh- do i opetus- ja kul uuriministe- riölle tutkimusta, jossa selvitetään miten suomalaisen huippu-urhei- lijan elämäkulku menee. He sai- vat hankkeelle kolmivuotisen ra- hoituksen.
”Kävimme läpi kaikki tutki- mukset mitä Suomesta löytyy se-
kä valtavan määrän kansainvälistä tutkimusta, eli kaikki jotka käsi e- levät jollain tavalla lasten harrasta- mista ja urheilijaksi kehi ymistä”, Salasuo kertoo.
Lisäksi tutkimusryhmä haas- ta eli 96 suomalaisurheilijaa (jois- ta 25 jalkapalloilijaa), jotka ovat tai ovat olleet lajissaan kansalli- sella tai kansainvälisellä huipulla. Näiden urheilijoiden menestyksen taustat todistavat pitkälti saman, mikä kansainvälisissä tutkimuk- sissakin on tode u.
Lopulliset tulokset julkaistaan Nuorisotutkimusseuran julkaisu- sarjassa kesäkuun alussa.
Huippu-urheilijan elämänkulku – Tutkimus urheilijoista 2000-lu- vun Suomessa.
Kirjoi ajat: Mikko Sala- suo, Mikko Piispa & Helena Huhta Hankeen johtaja: VTT, dosen i Mikko Salasuo
Hankkeen rajoi aja: Opetus- ja kul uuriministeriö
”
että harrastaa
Oppimisen kannalta on hyvä,
monipuolisesti liikuntaa.”


































































































   16   17   18   19   20