Page 21 - PPJ Junnulehti 4/2015
P. 21

PPJ Junnulehti 1/2015 21
PPJ:n Aarre vali iin koko turnauksen parhaaksi maalivahdiksi.
Kisamakkara näyttää olevan suosituin ruoka ainakin yleisön keskuudessa, mutta makkaralla ei menestystä kentällä saa.
Teksti: Päivi Ahola
Kuva: Hannes Kainulainen
Pelireissut ja turnausviikonloput välillä pitkinekin pelitaukoi- neen houku elevat itse kutakin
haukkaamaan nälkäänsä nopeasti jo- takin, vaikkapa si en makkaraa. Pe- limatkojen taukopaikatkin tarjoavat yleensä pikaruokaa, ja energiapatuk- ka on helppo napata huoltoaseman kassalta mukaan.
”Kaikki niin sanotut epäterveel- liset välipalat, turnausmakkarat ja muut vääränlaiset herkut ovat jouk- kueemme pojilta kielle yjä treeni-, peli-, leiri- ja turnaustapahtumissa”, kertoo joukkueenjohtaja Tomi Hai- melin PPJ01-joukkueen yhteisistä ra- vintosäännöistä.
Joukkueen omat säännöt, valmen- tajien ja vanhempien valvonta eivät kuitenkaan riitä. Pelaaja itse, niin iso kuin pienikin, on vastuussa sääntö- jen nouda amisesta.
Varsinkin turnauksissa joukkueen on hyvä muistaa ruokavalion tär- kein perusta, sen säännöllisyys. Saa- dakseen itsestään ja joukkueesta irti parhaan mahdollisen urheilusuori- tuksen on hyvä aloi aa valmistau- tuminen turnaukseen tutustumalla mahdollisen matkareitin ja turnaus- paikan ruokailuvaihtoehtoihin.
Vanhempien vastuulla on huoleh- tia, e ä kotoa löytyy hyviä vaihtoeh- toja mukaan turnauseväiksi.
”Nuorten ja lasten kanssa ei tar- vitse puhua tankkauksesta”, painot- taa liikunnan ja terveystiedon opet- taja Raimo Suutari.
Hänen yrityksensä konsultoi usei- ta jalkapalloseuroja kehonhallinnas- ta ja ravinnosta. Suutari keho aa tu- tustumaan turnausohjelmaan ennen o elupäiviä, jo a ruuan ja välipalo- jen tarpeen voi mie iä koko päiväk- si.
Jos pelit ovat heti aamulla, iltapa- lan merkitys korostuu.
”Nesteytyksen saa onnistumaan parhaiten aloi amalla juoman hörp- pimisen jo tunteja ennen suoritus- ta, jo ei vesi hölsky vatsassa ken- tällä juostessa. Kevyen välipalan voi syödä vielä noin tuntia ennen peliä ja kunnon aterian viimeistään kaksi tuntia ennen urheilusuoritusta”, tii- vistää Suutari.
KAKSIKYMMENTÄ VUOTTA valmen- tajana toiminut Suutari pakkaisi juni- oreilleen mukaan ve ä ja hedelmiä.
”Valmiiksi pilko uja hedelmäloh- koja on helppo napostella pelien vä- lissä. Ne pitävät energiatasoa yllä ja au avat jaksamaan seuraavaan ate- riaan asti.”
Ravinnosta on tietoa jaossa paljon ja aihe aiheu aa aina keskustelua. Tulkintoja ja totuuksia on yhtä mon- ta kuin on pelaajia. Nuoren urheili- jan hyvinvoinnin takia asia kannat- taa joukkueessa o aa puheeksi.
”Levosta, ravintoasioista sekä nesteytyksestä on joukkueemme pe- laajille puhu u jo pitkään. Valmen- tajamme ovat järjestäneet aiheen tiimoilta luentoja ja oppitunteja Vie- rumäen ja Eerikkilän leirien yhtey- dessä”, 01-joukkueen Haimelin sa- noo.
”Valmennus myös ohjeistaa ja valvoo poikia näiden tiimoilta jat- kuvasti, erityisesti pelien alla. Pojat saavat valmentajilta säännöllistä oh- jeistusta tai ainakin muistutusta le- vosta, ruoasta ja nesteytyksestä.”
Hyviä vinkkejä ja neuvoja on luet- tavissa myös netistä. Omia urheilul- lisia tapoja on helppo testata esimer- kiksi tekemällä Elämänrytmi-testin Valon kasvaurheilijaksi. -sivujen kau a.
Kirjoi aja on kahden juniorijalkapalloi- lijan (03, 00) äiti sekä nyrkkeilyn junio- ritoiminnan kehi äjä
Turnauskestävyyttä oikeilla eväillä
PPJ:n 03-pojat pelasivat Espanjan turnauksessa paikallisia joukkueita vastaan, mu a pääsivät harjoitusmatsissa kohtaamaan myös irlantilaisen joukkueen.


































































































   19   20   21   22   23