Page 23 - Merimies 3 2015
P. 23

Lakimies: Ketjuttamisella tarkoitetaan sitä, että työnantaja tekee saman työntekijän kanssa useita määräaikaisia työsopimuksia pe- räkkäin. Sitä koskee merityösopimuslain 1 luvun 4 §:n toinen mo- mentti. Sen mukaan toistuvien määräaikaisten työsopimuksien käyttö ei ole sallittua silloin, kun niiden lukumäärä, yhteenlaskettu kesto tai niistä muodostuva kokonaisuus osoittaa työnantajan työ- voimatarpeen pysyväksi. Säännöksen taustalla on muun muassa sen estäminen, että työnantaja voisi määräaikaisten työsopimusten avulla kiertää lakia ja vakituisiin ja pidempikestoisiin työsuhteisiin liittyviä velvollisuuksia kuten esimerkiksi työsuhteen päättämiseen liittyviä perustelu-, irtisanomisaika- ja menettelysääntöjä. Peräkkäi- siä työsopimuksia koskeva oikeuskäytäntö on varsin kirjavaa jopa niin, että kymmenien peräkkäisten työsopimusten ketju on katsottu perustelluksi ja lainmukaiseksi. Siispä tiivistetysti: määräaikaisia työsopimuksia voidaan tehdä useampia peräkkäin, kunhan niille jo- kaiselle erikseen on lain mukainen perusteltu syy eikä niiden lukui- suus tai pitkäkestoisuus todellisuudessa tarkoita sitä, että työn- antajalla on jatkuva ja pysyvä työvoiman tarve.
Merimies: Saanko määräaikaisena työntekijänä samat työsuhde- etuudet kuin vakituisetkin työntekijät?
Lakimies: Työnantajalla on pakottavan lainsäädännön mukaan vel- vollisuus pääsääntöisesti kohdella kaikkia työntekijöitään tasapuoli- sesti, jollei siitä poikkeaminen ole työntekijöiden tehtävät ja asema huomioon ottaen perusteltua. Tämä on kirjattu merityösopimuslain 2 luvun 2 §:ään. Tämä koskee yhtä lailla niin työnantajan omalla pää- töksellään myöntämiä kuin sellaisia työsuhde-etuuksia, jotka perus- tuvat lakiin, työehtosopimukseen tai muuhun sopimukseen. Pykälä jatkuu säännöllä, jonka mukaan määräaikaisissa työsuhteissa ei saa pelkästään työsuhteen kestoajan vuoksi soveltaa epäedullisempia ehtoja kuin muissa työsuhteissa. Tästä voidaan poiketa vain, jos se on perusteltua asiallisista syistä. Toisin sanoen, kiellettyä on antaa työsuhde-etuuksia ainoastaan esimerkiksi vakituisille työntekijöille, mutta sallittua sitoa tai suhteuttaa etuuden saaminen työsuhteen pituuteen tai työntekijän asemaan esimerkiksi esimiehenä.
Lisäksi merityösopimuslain 1 luvun 6 §:n mukaan niissä tapauk- sissa, joissa työnantajan ja työntekijän välillä on tehty useita peräk- käisiä, keskeytymättömänä tai vain lyhytaikaisin keskeytyksin jatku- via määräaikaisia työsopimuksia, katsotaan työsuhteen työ- suhde-etuuksien määräytymisen kannalta jatkuneen yhdenjaksoise- na. Lyhytaikaisella keskeytyksellä voidaan oikeuskirjallisuuden mu- kaan tarkoittaa parista päivästä jopa useamman viikon mittaiseen taukoon työsopimusten välillä. Tapausta on aina arvioitava ottaen huomioon sen ajanjakson kokonaispituus, jona työtä on tehty, työ- sopimusten lukumäärä ja etuuden luonne. Säännöksellä on tieten- kin tarkoitus estää työsopimuksilla kikkailu työntekijän haitaksi.
Merimies: työnantaja päätti työsuhteeni ennen määräajan päätty- mistä. Eikö minulla ole oikeutta irtisanomisajan palkkaan?
Lakimies: Merityösopimuslain 7 luvun 1 §:n mukaan määräaikai- nen työsopimus päättyy ilman erillistä irtisanomisilmoitusta sovit- tuna päättymispäivänä tai kun esimerkiksi perhevapaalla ollut työntekijä palaa töihin ja sijaisuus päättyy. Työnantajan on ilmoitet- tava tällaisesta ajankohdasta heti saatuaan siitä tiedon. Pääsään- töisesti määräaikaista työsopimusta ei siis voida irtisanoa päätty- mään irtisanomisajan kuluttua, vaan sopimus on voimassa koko määräajan. Sen sijaan määräaikainen työsopimus voidaan purkaa päättymään välittömästi, jos merityösopimuslain 9 luvun mukai- nen työsopimuksen purkamisperuste on olemassa. Purettaessa työsopimus työntekijällä ei ole oikeutta irtisanomisajan palkkaan.
Merimies: olen tekemässä yhden vuoden pituista määräaikaista työsopimusta. Voinko irtisanoa sopimuksen, jos esimerkiksi löy- dän paremman pestin?
Lakimies: Määräaikaiseen työsopimukseen voidaan kirjata oma irtisanomisen mahdollistava sopimusehto. Tällöin työsopimus voidaan irtisanoa noudattaen työsopimuksen tai työehtosopi- muksen mainittua tai lain mukaista irtisanomisaikaa. Työntekijän irtisanomisaikaa ei saa sopia pidemmäksi kuin työnantajan irti- sanomisaika. Sopimusehto on siis yleensä molemminpuolinen eli oikeuttaa myös työnantajan irtisanomaan työsopimuksen me- rityösopimuslaissa säädetyin perustein.
Merityösopimuslain 7 luvun 5 §:ssä on erityinen poikkeussään- nös, joka koskee vain merityösuhteita eli vastaavaa ei löydy maa- puolen työsopimuslaista. Sen mukaan työsopimus, niin toistai- seksi voimassa oleva kuin määräaikainenkin, voidaan irtisanoa ilman irtisanomisaikaa päättymään heti, jos jokin pykälässä mai- nituista tilanteista on käsillä. Näitä ovat vaarallisen tartuntatau- din esiintyminen määräsatamassa, aluksen liikkuminen alueella, jossa on sodan tai sen kaltaisen tilanteen uhka tai lähiomaisen kuolema tai vakava sairastuminen. Lisäksi mainitaan opintopai- kan tai tärkeän toimen saaminen sekä muuttuneet olosuhteet. Viimeksi mainituissa lisäedellytyksenä on se, että aluksesta ei tu- le työsuhteen irtisanomisen johdosta merikelvotonta eli tarvit- taessa sopiva sijainen saadaan hankituksi.
Toisin sanoen, määräaikainen työsopimus voidaan irtisanoa kesken määräajan tietyissä laissa mainituissa erityistilanteissa sekä aina, kun siitä on sovittu nimenomaisesti työsopimuksessa.
Merimies: Voinko siitä huolimatta, että työsuhteeni on määrä- aikainen, liittyä Smu:n jäseneksi?
Lakimies: Totta kai. Liiton jäsenyys kannattaa aina. Liiton jäsene- nä olet esimerkiksi automaattisesti Kuljetusalan Työttömyyskas- san jäsen. Kaikenlaisten työsuhteiden aikana tehdyt työviikot las- ketaan työttömyysturvalain mukaiseksi työssäoloksi, jonka vähimmäismäärän kerryttyä olet oikeutettu ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan.
Kiitos kaikille kysymyksiä lähettäneille! Lisää voi lähettää sähköpostitse sannaleena.kallio@smu. .
2015 • 3 // MS 23


































































































   21   22   23   24   25