Page 10 - Merimies 5 2015
P. 10

HarjoitteluMyllyn koordinaattorin Alexandra Lindahlin mukaan ”Myllyn” toimintaa kehitetään tällä haavaa pienin askelin muun
muassa tiivistämällä yhteyksiä ja yhteistyö- tä merenkulun eri toimijoiden kanssa.
”Käyn kaikissa alan oppilaitoksissa, jois- sa tapaan säännöllisesti harjoitteluvastaa- via, merenkulun messuilla sekä varusta- moissa esittelemässä HarjoitteluMyllyn toimintaa ja kehittämismahdollisuuksia. Laivoilla vierailen harvemmin.”
HarjoitteluMylly rekisteröitiin viime ke- väänä yhdistykseksi. Myllyllä on nyt omat säännöt ja hallitus. Toiminnan rahoittami- sesta vastaavat jäsenjärjestöt suomen eri- koisalusten työnantajaliitto, set ry, meren- kulun kahdeksan oppilaitosta sekä suomen Varustamot ry.
Mallia ruotsista
Kymenlaakson ammattikorkeakoulun netti- lehden Koskisen mukaan HarjoitteluMylly perustettiin: ”helpottamaan merenkulun harjoittelupaikkojen täyttämiseen ja tasa- puoliseen jakeluun liittyviä, ja vaihtuvien aikataulujen takia joskus haasteellisiakin
tehtäviä keskittämällä ne yhteen paikkaan.” Koskinen tietää HarjoitteluMyllyyn hae- tun mallia Ruotsista, jossa laivojen harjoitte-
lupaikkoja on välitetty keskitetysti jo vuosia. Suomessa ennen ”Myllyä” merenkulun harjoittelupaikkoja varustamoista tieduste- livat vuoronperään merenkulun oppilaitos- ten opettajat ja opiskelijat. Joskus jopa
opiskelijoiden vanhemmat.
Nyt koko ”harjoittelupalettia” hoitaa
käytännössä yksi henkilö: alexandra Lin- dahl, joka koordinoi ja järjestää yhteen me- renkulun työharjoittelijat sekä harjoittelu- paikat. Toki tämä edellyttää merenkulun toimijoilta tiivistä yhteistyötä. Etenkin sitä, että suomalaisalukset ja varustamot ilmoit- tavat kaikki harjoittelupaikkansa ja -tar- peensa HarjoitteluMyllyyn.
Esimerkiksi finnlinesin aluksista Suo- men lipun alla seilaa noin 15 laivaa. Niiden harjoitteluasiat työllistivät aiemmin mel- koisesti varustamon henkilökuntaa ja tie- donkulku kesti pitkään. Nyt Lindahl saa tiedot nopeasti ja suoraan. Kapteenit välit- tävät laivojensa harjoittelutiedot useimmi- ten sähköpostitse HarjoitteluMyllyyn.
Keskitetty harjoittelijavälitys helpottaa ja
keventää myös merenkulun oppilaitosten harjoitteluun liittyvää työmäärää. Nyt alan opiskelijat voivat hakea kaikkien suomalais- alusten harjoittelupaikkoja.
rekisteröintilomakkeen täytöllä alkuun
HarjoitteluMyllyn rekisteröintilomakkeessa kysytään muun muassa opiskelijan henki- lö-, opiskelu- ja vakuutustietoja, tietoja me- rimies- ja turistipassista sekä kielitaidosta. Myös siitä, milloin on mahdollista aloittaa työharjoittelu, koska harjoittelun pituudes- ta sovitaan etukäteen.
alexandra Lindahl kertoo opiskelijoiden joskus epäilevän merimiespassin tarpeelli- suutta. Jos merimiespassi puuttuu, poliisi myöntää sen kiireellisissä tapauksissa kah- dessa viikossa. Passin haun voi laittaa alul- le myös internetissä. Merimiehen lääkärin- todistus niin ikään tarvitaan.
Lomakkeen lisätietoihin voi merkitä toi- vomuksia työharjoittelupaikasta, kuten määrätyn tyyppisistä tai määrätyn varusta- mon laivoista. alusten vapaat harjoittelu- paikat, opiskelijan paikka jonossa ja rekis- teröintilomakkeen tiedot ratkaisevat viime kädessä harjoittelupaikan.
10 MS // 5 • 2015
HarjoitteluMylly
osoittanut tarpeellisuutensa
Kolmisen vuotta toiminut HarjoitteluMylly on löytänyt paikkansa, määrittänyt tehtävänsä ja osoittanut tarpeellisuutensa. Mylly välittää tänä vuonna jo yhdeksälle sadalle merenkulun opiskelijalle suomalaislaivoilta työharjoittelupaikan.
TEKSTI Jouko kAHiLA Kuva seiDi guZeJeV Ja sHutterstoCk


































































































   8   9   10   11   12