Page 11 - Merimies 5 2015
P. 11

Lindahlin mukaan työharjoittelua on mahdollista jatkaa, ellei kyseisistä harjoit- telupaikoista ole kysyntää eikä jonoa. Kun jotkut harjoittelijat ovat kokeneet epäoikeu- denmukaiseksi luovuttaa paikkansa toisel- le, laivoissa on harjoittelujaksoja jatkettu sekä harjoittelijoiden määrää lisätty.
Harjoittelupaikat ovat poikineet myös kesätyöpaikkoja. Lindahl huomauttaa työ- harjoittelun olevan mahdollista myös kesä- työn ohessa. Tällöin määrätyiltä työtehtävil- tä lasketaan harjoittelupäiviä. Kesätyöt välitetään varustamojen kautta. Harjoitte- luMylly välittää vain palkattomia työharjoit- telupaikkoja.
Harjoitteluvastaavat ajan tasalla
alexandra Lindahlin mukaan suomalais- alusten harjoitteluvastaavat ovat pääosin tehtäviensä tasalla ja päteviä. He huolehti- vat, että opiskelijoiden työharjoittelu on määrättyjen töiden ohjausta, opastusta ja harjoittelua, ei pelkästään niiden seuraa- mista tai teettämistä.
Laivoilla on useimmiten kansi- ja kone- puolella omat harjoitteluvastaavansa. Pie- nemmillä aluksilla tosin vain yksi. Lindahl
muistuttaa, että harjoitteluvastaavien on syytä huolehtia myös kielitaidoistaan, kuten englannin osaamisestaan, jotta harjoitteli- jan kanssa löytyy tarvittaessa yhteinen kieli.
”Esimerkiksi ahvenanmaalta tulee har- joittelijoita, jotka eivät osaa riittävästi suomea.”
etelä-kymenlaakson ammattiopiston, ekamin, merenkulun koulutuksen tiiminve- täjän Minna Markkasen mukaan eri laivois- sa ja varustamoissa työharjoittelun taso vaihtelee jonkin verran. Joissakin laivoissa panostus ja harjoitteluvastaavien valmiu- det ovat erinomaisella tasolla.
”Toisissa laivoissa puolestaan miehis- tön vähäisestä määrästä sekä tiukasta aikataulusta johtuva alituinen kiire vie työharjoittelulta resursseja”, Markkanen korostaa.
ekamissa ollaan Myllyyn tyytyväisiä
Etelä-Kymenlaakson ammattiopistossa ol- laan HarjoitteluMyllyn palveluihin sekä opiston ja ”Myllyn” väliseen yhteistyöhön tyytyväisiä. Merenkulun opiskelijat ovat saa- neet kaikki Myllyn kautta harjoittelupaikan.
Minna Markkanen kertoo opiskelijoilla,
etenkin aloittavilla, olevan joskus puutteel- liset hakupaperit. Kun opiskelijoita muistu- tetaan tästä riittävän ajoissa ja usein, pape- rit tulevat kuntoon. Joillakin opiskelijoilla on toivomuksia työharjoittelun suhteen.
Hänen mielestään siirtymisessä harjoit- telupaikkojen keskitettyyn välitykseen on ollut paljon positiivista. Merenkulun opet- tajien kannalta esimerkiksi se, ettei työ- aikaa tarvitse enää käyttää opiskelijoiden harjoittelupaikkojen hankkimiseen.
”Toisaalta yhteydenpito varustamoihin ja laivoihin sekä ammatillinen verkostoitu- minen on samalla vähentynyt. Tietoa toki kulkee edelleen monin tavoin ja opiskelijat antavat harjoittelujaksoiltaan muutakin pa- lautettakuinharjoittelutodistuksen”,Mark- kanen summaa.
”Merenkulun opettajat päivittävät sään- nöllisesti alan tietojaan myös laivoilla ve- dettävien täydennyskoulutusjaksojen muo- dossa.”
Etelä-Kymenlaakson ammattiopistosta valmistuu vuosittain noin 50-60 merenku- lunammattilaista, kuten laivasähköasenta- jia, korjaajia, vahtiperämiehiä sekä laivatar- joilijoita ja -kokkeja.
2015 • 5 // MS 11


































































































   9   10   11   12   13