Page 12 - Merimies 5 2015
P. 12

työtERVEyS
Merten iloinen ja kostea aika on poissa
­ Viina ja tupakka näkyvät vuosikymmenten viiveellä kuolemina ja terveysongelmina ­
TEKSTI kyMeN sANoMAt / toMMi forsMAN Kuva sAANA LAMMiNsiVu
Merenkulkijoiden kuolleisuus ja työky- vyttömyyseläkkeelle siirtyminen ovat edel- leen 2000-luvulla muita palkansaajia ylei- sempiä. Erot vastaavissa ammateissa maan kamaralla työskenteleviin ovat suu- ria, etenkin työkyvyttömyyseläkkeelle siirty- misessä. Korkeammat kuolleisuuslukemat ja ennenaikaisten eläköitymisten syyt löyty- vät sekä työoloista että elintavoista.
Merimieseläkekassan ja kuntoutussäätiön tutkimuksen perusteella merenkulkijoiden kuolleisuus on 1,3-kertaista muihin palkan- saajiin verrattuna sekä miehillä että naisil- la. Työkyvyttömyyseläkkeiden alkavuus on merenkulkijamiehillä 1,6-kertainen ja nai- silla yli kaksinkertainen.
”ammattikohtaisesti verrattuna alkoholi ja tupakka nousivat kuolinsyissä edelleen selvästi esiin”, toteaa Merimieseläkekas- san ylilääkäri Mikael ojala.
Ojalan mukaan merenkulkualalla on tapahtunut vuosikymmenten saatossa pal- jon, mutta elintapojen osalta on vielä pa- rantamisen varaa. Tupakointiin ja alkoholiin liittyvät sairaudet olivat jopa rakennusalaa korkeampia. Toisaalta hän huomauttaa, et- tä tutkimuksessa näkyvät vielä menneiden vuosikymmenten löperömmät elintavat.
”Suuntaus on toki parempaan päin, ja tupakointi on Suomessa vähentynyt, mutta merillä riittää vielä tehtävää.”
Kotkalainen olli kauranen kummastelee tutkimusten luomaa kuvaa runsaasti juo-
vista ja tupakoivista merenkulkijoista. Hän jäi vanhuuseläkkeelle hieman yli vuosi sit- ten, vietettyään merillä lähes neljä vuosi- kymmentä. Kauranen teki koko uransa töi- tä laivojen talous- ja keittiöpuolella. viimeiset vuodet hän toimi pääluottamus- miehenä.
”Nykyisin vallitsee täysin eri maailma kuin entisinä iloisina vuosina, jotka päättyi- vät 1970-luvun lopussa lamaan. Myös suh- tautuminen terveellisempään ruokavalioon on kokenut suuren muutoksen.”
vanhan liiton työskentelyn ja uudem- man työkulttuurin välinen jakolinja syntyi vuonna 1981, kun uusi vuorottelujärjestel- mä tuli käyttöön. uudistuksen myötä me- rellä vietetyn jakson jälkeen vietettiin pitkä jakso maissa, jolloin aikaa jäi myös per- he-elämälle. Tätä ennen merimies teki töitä aluksilla yhtä soittoa, kunnes otti lopputilin ja eli maissa, kunnes palkkarahat hupenivat.
”vuonna 1981 merimiehet muuttuivat niin sanotusti sosiaalisesti hyväksytyiksi kansalai- siksi ja heillä oli elämä myös maissa.”
Tupakointi laivoilla oli aikaisemmin pal- jon yleisempää ja kuului osaksi kahvitauko- ja ja turinointihetkiä. alkoholin osalta vallit- see nollatoleranssi. Myös miehistöjen koot ovat pienentyneet automatisaation vuoksi.
”aikaisemmin laiva oli oma maailmansa ja sosiaalinen yhteisönsä, joka oli meren- kulkijalle kuin perhe.
vapaa-aika on kutistunut minimaalisten maissaoloaikojen ja tiukan työtahdin myötä”,
Kauranen kokee työuransa alkuvaiheisiin liittyneen sosiaalisen ilmapiirin kadonneen lähes tyystin laivoilta.
”Ennen pelattiin korttia ja tarinoitiin. Nuoret kuuntelivat silmät pyöreinä van- hempien ukkojen juttuja. vuosia myöhem- min meistä tuli vuorollamme niitä vanhoja miehiä”, hän naurahtaa.
12 MS // 5 • 2015
OLLI KauRaNEN


































































































   10   11   12   13   14