Page 34 - Merimies 5 2015
P. 34

PraktikKvarnen
har visat att den behövs
PraktikKvarnen har funnits i ca tre år och har hittat sin plats, fastställt sin uppgift och visat att den behövs. i år förmedlar Kvarnen praktikplatser på  nska fartyg för hela 900 sjöfartsstuderande.
TEXT Jouko kAHiLA bilD seiDi guZeJeV oCH sHutterstoCk
Enligt PraktikKvarnens koordinator Alexandra Lindahl utvecklas Kvar- nens verksamhet just nu med små steg genom att man bland annat
förstärker kontakterna och samarbetet med olika aktörer inom sjöfarten.
”Jag besöker alla läroanstalter inom branschen där jag regelbundet träffar de praktikansvariga, sjöfartsmässor och rede- rier för att presentera PraktikKvarnens verk- samhet och utvecklingsmöjligheter. Farty- gen besöker jag mer sällan.”
PraktikKvarnen registrerades som en förening i våras. Kvarnen har nu egna stad- gar och en egen styrelse. Medlemsorgani- sationerna suomen erikoisalusten työnan- tajaliitto, set rf, åtta läroanstalter inom sjöfarten samt rederierna i finland rf an- svarar för  nansieringen av verksamheten.
tar lärdom från sverige
Enligt Kymmenedalens yrkeshögskolas webbtidning Koskinen grundades Praktik- Kvarnen för att: ”underlätta uppgifterna i samband med fyllande och en jämlik fördel- ning av praktikplatser inom sjöfarten, vilket på grund av varierande scheman kan vara
svårt ibland, och koncentrera dem till en plats. ”
Koskinen vet att PraktikKvarnen använ- de en modell i Sverige som förebild, där praktikplatser på fartyg har förmedlats cen- tralt i  era år.
Före Kvarnen frågade lärare och elever på sjöfartens läroanstalter i Finland efter praktikplatser inom sjöfarten. Ibland gjorde till och med elevernas föräldrar det.
Nu sköts hela ”praktikpaletten” i prakti- ken av en person: alexandra Lindahl, som koordinerar och samordnar sjöfartens prak- tikanter med praktikplatserna. Det kräver dock ett nära samarbete med sjöfartens ak- törer. Det kräver framför allt att  nska fartyg och rederier anmäler alla sina praktikplatser och -behov till PraktikKvarnen.
Omkring 15 av Finnlines fartyg till exem- pel seglar under  nsk  agg. Deras praktik- frågor upptog tidigare en stor del av rederi- personalens tid och informationen tog lång tid. Nu får Lindahl informationen snabbt och direkt. Kaptenerna förmedlar oftast praktikinformation om sina fartyg per e-post till PraktikKvarnen.
Den centraliserade praktikförmedlingen
underlättar och minskar också mängden ar- bete i anknytning till praktik för sjöfartens läroanstalter. Nu kan sjöfartstuderande sö- ka praktikplatser på alla  nska fartyg.
Börjar med ifyllande av en registreringsblankett
På PraktikKvarnens registreringsblankett frågar man bl.a. efter elevens person-, stu- die- och försäkringsuppgifter, uppgifter om sjömans- och turistpass samt språkkunska- per. Man frågar även när personen kan bör- ja sin praktik, eftersom längden på prakti- ken avtalas i förväg.
alexandra Lindahl berättar att eleverna ibland tvivlar på att de behöver ett sjömans- pass. Om man saknar ett sjömanspass bevil- jar polisen det på två veckor i akuta fall. Pas- set kan även ansökas på nätet. Dessutom behöver man ett sjömansläkarintyg.
Bland tilläggsuppgifterna på blanketten kan man skriva in önskemål om praktik- plats, som t.ex. på en viss typ av fartyg eller på fartyg i ett visst rederi. Lediga praktik- platser, elevens plats i kön och uppgifterna på registreringsblanketten avgör i sista hand praktikplatsen.
34 MS // 5 • 2015


































































































   32   33   34   35   36