Page 38 - Merimies 5 2015
P. 38

Dröj inte med att
begära ändring av
felaktigt utbetald lön!
TEXT sANNALeeNA kALLio
Sjömannen: Jag och en arbetskamrat jämförde våra lönespeci ka- tioner och kom fram till att vi inte har fått bl.a. alla övertidsersätt- ningar och naturaförmåner enligt kollektivavtalet. Nu måste vi dessutom gå igenom rätt så många gamla lönespeci kationer. För hur lång tid tillbaka kan man kräva obetald lön och hur gör man?
Juristen: Enligt 13 kap. 11 § i sjöarbetsavtalslagen preskriberas en arbetstagares lönefordran och även andra fordringar som nämns i sjöarbetsavtalslagen fem år efter förfallodatumet. Med lönefordran avses alla monetära prestationer baserat på arbetsförhållandet oavsett om de baseras på lagen, kollektivavtalet eller arbetsavtalet. De kan bestå av avtalsbaserad lön, lönetillägg, naturaförmåner som betalas ut i pengar eller andra särskilda ersättningar. Fordran är alltså arbetsgivarens skuld till arbetstagaren.
Den nämnda preskriptionstiden på fem år räknas från och med förfallodatumet för varje lönefordran, dvs. ofta från löneutbetal- ningsperiodens sista, alltså avtalade, lönedag. Om t.ex. samma fel återkommer i lönespeci kationerna och -utbetalningarna  era må- nader i rad börjar preskriptionstiden för varje felaktig månadslön på olika dagar enligt förfallodatum.
Semesterlagen för sjömän och vardera lagar om arbetstid till sjöss har egna bestämmelser för preskriberingen av en fordran. En- ligt 22 § i semesterlagen för sjömän har rätten till semesterlön eller semesterersättning förfallit, om inte talan har väckts inom tre år från utgången av det kalenderår under vilket semestern borde ha getts eller semesterersättningen betalats. Liknande preskriptions- bestämmelser i anknytning till utbetalning av övertidsersättningar  nns i 15 § i sjöarbetstidslagen och 25 § i lagen om arbetstiden på fartyg i inrikesfart. I dessa fall beräknas preskriptionstiden på tre år från utgången av det kalenderår under vilket rätten till ersättning uppstod, dvs. alltid från och med den 1 januari.
De saknade naturaförmånsersättningarna som nämns i frågan kan alltså krävas för fem år bakåt med beaktande av förfallodatu- met för respektive utbetalning, medan övertidsersättningar kan krävas för de senaste tre kalenderåren.
Observera att strängare bestämmelser tillämpas efter att arbets- förhållandet avslutats. Preskriptionstiden är kortare, dvs. tre år,
Sjömannen frågar, juristen svarar
såvida det inte handlar om oklarhet kring tolkningen av kollek- tivavtalet, vilket nämns i sjöarbetsavtalslagen, varvid preskrip- tionstiden förlängs till fem år.
Preskriptionen på fem år kan brytas medan arbetsförhållan- det är i kraft genom att framföra ett krav på utbetalning av löne- fordran till arbetsgivaren på bevisligt sätt, dvs. skriftligen. Ett annat alternativ är att väcka talan i domstol, vilket är det enda effektiva sätt att bryta ovan nämnda preskriptioner på tre år. Krav som gäller äldre fordringar än de som förföll för tre/fem år sedan tas inte längre upp i domstol. Preskriptionen har alltså den effekten att arbetstagaren, dvs. fordringsägaren, mister sin rätt att kräva fordran.
Man ska först kräva en bristfälligt eller på annat sätt felaktigt utbetald lönefordran på egen hand genom att upprätta en skrift- lig lönekorrigeringsbegäran till arbetsgivaren. Där anger du vad du anser är fel i lönespeci kationen eller vad som saknas i den. Om arbetsgivaren inte går med på att korrigera lönen eller om det uppstår en tolkningstvist i frågan ska du först kontakta för- troendemannen eller, om någon sådan inte  nns, förbundets ombudsman. vid behov ger förbundet rättshjälp så att du kan ta ärendet till domstol.
För regelbunden bok över dina arbetsskift, deras längd och övertidstimmar i t.ex. en sjömanskalender eller genom att fotografera skift- och timlistorna med mobilen. kontrol- lera alltid lönespeci kationen så snart du får den! Om något saknas i den, om det  nns något fel i den eller om något an- nat är oklart med den ska du fråga chefen eller löneräknaren direkt eller vid behov vända dig till förtroendemannen. Du behöver inte vara rädd för att ställa frågor eller framföra din åsikt – du kan göra många en tjänst! vänta inte och lämna inte frågan till efter att arbetsförhållandet har avslutats: det är krångligt att lösa gamla oklarheter!
Frågor är välkomna: sannaleena.kallio@smu. 


































































































   36   37   38   39   40