Page 40 - Merimies 5 2015
P. 40

ARBEtSHÄLSA
den glada och fuktiga tiden till havs är borta
­ Vin och tobak syns med årtiondens fördröjning som död och hälsoproblem ­
TEXT kyMeN sANoMAt / toMMi forsMAN bilD sAANA LAMMiNsiVu
DÖDLIGHETEN och invaliditetspensioner bland sjömän är fortfarande högre än bland andra löntagare på 2000-talet. Skillnader- na jämfört med personer som arbetar med liknande yrken i land är stora, framför allt när det gäller invaliditetspension. Orsaker- na till de högre dödlighetssiffrorna och för- tidspensionerna ligger i såväl arbetsförhål- landen som livsstilar.
SJÖMANSPENSIONSKASSAN och stiftel- sen för rehabilitering har gjort en under- sökning som visar att dödligheten bland sjömän är 1,3 gånger högre än hos andra löntagare bland såväl män som kvinnor. Det är 1,6 gånger vanligare med invalidi- tetspension bland manliga sjöfarare och mer än dubbelt så vanligt bland kvinnor.
”Yrkesspeci kt jämfört lyftes alkohol och tobak återigen tydligt fram som döds- orsak”, konstaterar Sjömanspensionskas- sans överläkare Mikael Ojala.
Enligt Ojala har det skett mycket inom sjöfarten genom årtiondena, men när det gäller livsstilen  nns det fortfarande för- bättringar att göra. Tobaks- och alkoholre- laterade sjukdomar är till och med högre än inom byggbranschen. Å andra sidan på- pekar han att slappare livsstilar från gång- na årtionden fortfarande syns i undersök- ningen.
”Trenden går mot det bättre och rök- ningen i Finland har minskat, men till sjöss  nns det fortfarande mycket kvar att göra.”
KOTKABON olli kauranen förvånas över bilden av supande och rökande sjömän som undersökningen ger. Han gick i ålder- spension för drygt ett år sedan efter att ha tillbringat nästan fyra årtionden till sjöss. Kauranen tillbringade hela sin karriär på ekonomi­ och kökssidan på fartygen. De senaste åren var han huvudförtroendeman.
”Numera ser det helt annorlunda ut än under de glada åren, som slutade med låg- konjunktur i slutet av 1970-talet. Inställ- ningen till en hälsosammare kost har också genomgått en stor förändring.”
Skiljelinjen mellan det gamla förbundets arbete och den nyare arbetskulturen drogs 1981, då det nya skiftsystemet togs i bruk. I och med reformen tillbringade man en lång period i land efter en period till sjöss. Då ckmanäventidövertillettfamiljeliv. Innan dess arbetade sjömännen i ett sträck på fartygen, tills de slutade och levde i land tills lönen var slut.
”1981 blev sjömännen så kallade socialt godkända medborgare och hade ett liv även i land.
RÖKNING på fartygen var mycket vanliga- re förr och var en del av kafferasten och pratstunderna. När det gäller alkohol råder nolltolerans. Besättningarnas storlek har också minskat till följd av automation.
”Tidigare var fartyget en egen värld och en social gemenskap som var som en fa- milj för sjömännen.
Fritiden har krympt i och med minimala tider i land och tuffa arbetstakter”, säger Kauranen om att den sociala atmosfären som rådde i början av hans karriär har för- svunnit nästan helt.
”Förr spelade man kort och berättade historier. De unga lyssnade med stora ögon på de äldre gubbarnas historier. Flera år se- nare var det vår tur att vara de gamla gub- barna”, skrattar han.
OLLI KauRaNEN
40 MS // 5 • 2015


































































































   38   39   40   41   42