Page 6 - Merimies 2 2016
P. 6

Tarjoilijat Yrjö Jyske ja Minna Salonen ovat tottuneet vaihtamaan työpisteitä.
Työn kuormittavuutta on jouduttu käsittelemään.
Osaston väki myös joustaa. Jos ehdi- tään, autetaan esimerkiksi ravintoloissa plokkareina.
Esimiesten kanssa on käsitelty työn kuormittavuutta.
– Pomojen kanssa pystyy hyvin keskus- telemaan ja he ottavat tarvittaessa opik- seen. Tärkeää on panna peliin maalaisjärkeä, ajanti arvioi.
Ravintoloissa kierretään tiuhaan
Laivan ravintoloissa työskenteleviltä on vaadittu eniten sopeutumista. On uusia toimintatapoja, tiuhaa kiertoa ja sellaisia nimikkeitä kuin catering värd.
– Ensimmäisestä puolesta vuodesta ei kukaan meistä muista mitään, tarjoilija Yrjö Jyske kuvaa tuntoja.
– Repimissysteemi on pitkälti sama kuin oli Isabellalla, mutta hommia on enem- män, koska hyttejäkin on enemmän.
ajantin mukaan työskentely on sujunut jokseenkin hyvin jo jonkin aikaa.
jotain
eripuraa
on, mutta
– ainahan
sellaisia kon ikteja, joihin tarvitaan luotta- musmiestä, on ollut vähän. Osastolla on onneksi suorasukaista porukkaa. asioita ei jäädä märehtimään, vaan ne puhutaan halki.
Henkilöstötilat
Tip top ja vimpan päälle
Viking Gracen työntekijöiltä ei saa nyh- tämälläkään moitetta laivan henkilöstö- tiloista.
Eniten väki arvostaa sitä, että lähes jokaisella on oma hytti. Harvat kahdet hengen hytit oli tarkoitettu vain ruuh- ka-ajaksi, mutta käytännössä niissä on asunut kaksi kaiken aikaa. Tämän talven telakkakäynnillä ongelmaa purettiin: henkilökunnalle tehtiin 20 hyttiä lisää.
Laivan kuntosali saa kehuja varuste- lustaan. Lajivalikoimaan tuli myös paini, kun vanhaan päivähuoneeseen tuotiin molski. Elokuvien katseluun on oma ti- lansa. Saunaosastossa on poreallas. Ke- säisin voi vapaahetkinä ottaa aurinkoa 12. kannella. Ja henkilöstön ruokailuun- kin on panostettu kiitettävästi.
Jotain puutetta kai sentään löytyy?
– No, hytissä ei vielä ole poream- metta, matruusi markus mäki vitsailee.
V iking Grace on lähtenyt Tuk- mutta miten se näkyy päätöksissä?
holman satamasta. Töijauk- sen jälkeen maistuu aamiai- nen messissä. Kahvittelun
lomassa lentää juttu.
Tänään puhuttaa politiikka. Halli-
tuksen politiikka ja työmarkkinoiden tilanne kirvoittavat kielenkannat. val- takunnan tilanne ei herätä hurraa- huutoja.
– Tämä ei ole hyvää asioiden hoi- toa, enemminkin pelleilyä.
valtion menoja on leikattava, jos on ihan pakko. Mutta mitä herrat leik- kaavat itseltään? Isoja osinkoja jae- taan ja rahat viedään veroparatiisei- hin. Sairasta veronkiertoa. Mahtaako miljonääripääministeri ajatella duuna- rin asiaa? Työministeri Jari Lindström kyllä muistuttaa olevansa duunari,
Työmarkkinoille olisi hyvä saada sopu, mutta millä hinnalla?
– Ei kukaan halua, että palkasta läh- tee pois, ainakaan paljon.
Sitä paitsi merenkulusta on jo sääs- tetty. Muistissa on, miten kova paikka oli, kun 15 vuotta sitten tehtiin järjeste- lyjä, jotka pudottivat merenkulkijoiden palkkoja. Merimiesten eläkeiän nosto puhuttaa sekin vielä. Kerralla tuli mon- ta työvuotta lisää niille, joita muutos ylimenokauden jälkeen koskettaa.
Onneksi on mukavampiakin pu- heenaiheita. Kuningas jalkapallo saa suut messingille.
– Näittekö, miten Zlatan loisti eilen?
katariina.kivisto@smu. 
6 MS // 2 • 2016


































































































   4   5   6   7   8