Page 31 - Merimies 4 2015
P. 31

Fartyg är bemannade med fast personal och många olika visstidsanställda
Vikarier, extrapersonal
och sommarjobbare
– alla behövs i arbetet till havs
TEXT katariina kivistö BILDER Jukka-pekka Flander
P å fartygen arbetar folk under många olika arbetsavtal. De fastanställda utgör stommen i besättningen. Förutom dem  nns det även vikarier och ex- trapersonal som hjälper till under hektiska perioder. På framför allt sommaren och veckosluten har man många visstidsan-
ställda till hjälp.
Denna brokighet kräver anpassningsför-
måga. För det mesta fungerar samarbetet mellan fast och tillfällig personal bra. Många extraanställda hoppas på fast an- ställning.
Viking Lines Mariella kryllade i somras av både passagerare och av mer personal än vanligt. En del hade kommit för att stan- na, en del var bara på besök.
Flexibel extrapersonal
– Vi kan tacka gudarna för att vi har så bra sommararbetare, säger kallskänkan sirpa laurén med en suck.
Laurén – själv fastanställd veteran – stretar i köket tillsammans med praktikan- ter och sommararbetare. På ett skift var hon den enda fastanställda. Övriga sex var alla nykomlingar.
– Arbetet är stressigt och krävande. Vi ska utfodra 1 000 personer på ett par tim- mar. De nya arbetstagarna måste vara ras- ka och initiativtagande. De är också  exi-
bla, då de arbetar längre skift än den fasta personalen.
Anpassningsförmågan och samspelet syns i resultatet: förmannen har meddelat att kundnöjdheten har varit utmärkt.
mikko rajala utbildar sig till kock och trivs med sitt tillfälliga arbete i Mariellas kök.
– Jag tycker om att vara här och har ta- gits emot bra. Arbetspassen är långa, men det visste jag ju redan innan jag började.
Sommaren på Mariella är en riktig show.
Rajala säger att om han  ck bestämma just nu så skulle han bli kvar på passagerar- fartyget. Han har även praktiserat på ett fraktfartyg.
– Jag är fortfarande ung, så jag ser mig omkring. Men jag vill absolut arbeta på ett fartyg.
Pensionär kallades in för att jobba
Extrapersonalen består inte bara av unga nykomlingar utan även av veteraner, efter- som även pensionärer tar arbetsuppdrag. Kocken kari kuusisto gick i pension från sin tjänst på Viking Line år 2013 efter näs- tan 30 arbetsår. Honom ser man fortfaran-
de ibland i köket på något fartyg. Kuusisto gör skiftande pass: fyra dagar eller sex da- gar eller ”hur det nu råkar bli”.
Efter att ha gått i pension förtjänstarbe- tade Kuusisto inte på ett år. Förra året arbe- tade han däremot 100 dagar och i mitten av detta år har han hunnit göra 60 arbets- dagar.
– Jag åkte till Gabriella för att hälsa på kompisar och de bad mig komma in och jobba. Jag tänkte inte göra det, men när de ringde från personalavdelningen och bad mig så tänkte jag om, berättar Kuusisto.
Han beskriver det som en mjuklandning i pensionen. Lönen och den sociala sidan är såklart också ett stort plus. Kuusisto för- tydligar dock att han har många kompisar och hobbyer även i land. Förr eller senare måste han fundera över sin ork. Arbetstak- ten är hård och oljudet, skramlet och ovä- sendet tröttar. Kuusisto planerar att fortsät- ta fram till jul och sedan sluta, eftersom hans papper går ut då.
– Stress, stress, stress, beskriver Kuu- sisto dagens situation.
Köksarbetet har förändrats bland annat i det att det numera  nns ett mycket större sortiment.
– Tidskrävande grejer. Det  nns arbete så det räcker. Dessutom är lagerutrymme- na i köket trånga och maskinerna fungerar inte alltid.
2016 • 4 // MS 31


































































































   29   30   31   32   33