Page 5 - Merimies 4 2015
P. 5

Laiva on miehitetty vakituisilla ja monenlaisilla määräaikaisilla
Vakkarit, tuurarit, ekstrat ja kesätyöntekijät
– merityöhön tarvitaan heitä kaikkia
TEKSTI katariina kivistö KUVAT Jukka-pekka Flander
L aivoissa työskennellään monin erilaisin työsopimuksin. Miehis- tön rungon muodostavat vaki- tuiset työntekijät. Heidän lisäk- seen töitä paiskivat sijaiset ja ruuhkahuippujen tasaajat. Varsinkin kesäi- sin ja viikonloppuisin apuna on paljon
määräaikaisia.
Väen moninaisuus vaatii sopeutumista.
Enimmäkseen vakituisten ja tilapäisten yh- teistyö sujuu. Moni ekstra toivoo vakituista työsuhdetta.
Viking Linen Mariella kuhisi kesällä sekä matkustajista että tavallista isommasta henkilökunnasta. Osa oli tullut jäädäkseen, jotkut vain käymään.
Ekstrat venyvät ja joustavat
– On taivaan lahja, että meillä on näin hyviä kesätyöntekijöitä, kylmäkkö sirpa laurén, huokaa.
Laurén – itse vakituinen konkari – huhkii keittiössä työharjoittelijoiden ja kesätyönteki- jöiden kanssa. Eräässä vuorossa hän oli ainut vakituinen. Muut kuusi olivat kaikki tulokkaita.
– Työ on kiireistä ja vaativaa. Parissa tunnissa pitää syöttää 1 000 henkeä. Uu- sien työntekijöiden on pakko olla reippaita ja oma-aloitteisia. He myös joustavat; te- kevät pitempiä työjaksoja kuin vakituiset.
Sopeutuminen ja yhteispeli näkyvät tu- loksessa: esimies on välittänyt viestin, että asiakastyytyväisyys on ollut erinomaista.
Kokiksi kouluttautuva mikko rajala on viihtynyt tilapäisessä pestissään Mariellan keittiössä.
– Mieluusti olen ollut täällä ja minut on otettu hyvin vastaan. Työjaksot ovat pitkiä, mutta senhän tiesin jo leikkiin ryhtyessäni.
Rajala tuumii, että jos hän saisi juuri nyt päättää, hän jäisi matkustajalaivalle töihin. Harjoittelukokemusta hänellä on myös rahtilaivalta.
Pankaa paperille ylös, ei ole aikaa opettaa montaa kertaa.
– Olen vielä nuori, joten katselen ympä- rilleni. Mutta laivatyöhön haluan ehdotto- masti.
Eläkeläinen kutsuttiin keikkailemaan
Ekstroissa on paitsi nuoria tulokkaita myös konkareita, sillä eläkeläisetkin tekevät työkeik- kaa. Kokki kari kuusisto jäi eläkkeelle Viking Linen palveluksesta vuonna 2013 lähes 30 työvuoden jälkeen. Hänet näkee edelleen ajoittain jonkin laivan keittiössä. Kuusisto te- kee vaihtelevia vuoroja: neljä päivää tai kuusi päivää taikka ”ihan kuinka sattuu”.
Eläkkeelle jäätyään Kuusisto ei tehnyt vuoteen ansiotyötä. Mutta viime vuonna
hän oli 100 päivää töissä ja tämän vuoden puolivälissä kasassa oli 60 työpäivää.
– Menin moikkaamaan kavereita Gabriel- lalle ja he pyysivät töihin. En ajatellut men- nä, mutta kun henkilöstöosastolta soittivat ja pyysivät, päätin sittenkin suostua, Kuusis- to kertoo.
Kuusisto kuvailee olotilaansa pehmeäk- si laskuksi eläkkeelle. Ja ovathan palkka ja sosiaalinen toiminta iso plussa. Tosin Kuu- sisto tähdentää, että hänellä on paljon kave- reita ja harrastuksia myös maissa. Ennem- min tai myöhemmin joutuu miettimään jaksamista. Työtahti on kova ja meteli, koli- na ja hulina väsyttävät. Kuusiston suunni- telmissa on jatkaa jouluun asti ja sitten lo- pettaa, koska hänen paperinsakin menevät silloin vanhoiksi.
– Kiirettä, kiirettä, kiirettä, Kuusisto ku- vailee nykymenoa.
Keittiötyötä on muuttanut muun muas- sa se, että ”sortimentteja” on paljon aiem- paa enemmän.
– Aikaa vieviä juttuja. Näpertelemistä riittää. Lisäksi keittiön varastotilat ovat ah- taat ja koneet ovat välillä epäkunnossa.
Mariellan ja Gabriellan kesää Kuusisto kutsuu ”aikamoiseksi showksi”, koska alukset heittävät päiväkeikan Tallinnaan. Vakituisia kuormittaa lisätyöntekijöiden opastus.
– On turhauttavaa opettaa niitä, jotka tekevät ehkä vain yhden matkan.
2016 • 4 // MS 5
Läs på svenska s. 30


































































































   3   4   5   6   7