Page 24 - Merimies 5 2016
P. 24

Joululaiva on herkkulaiva
Joulua ei tule merelläkään ilman kinkkua ja laatikoita, vakuuttavat kokkistuertti Tiina Kyyhkynen, kylmäkkö Ella Nevalainen ja keittiömestari Ville Liukkonen. Kokki Tomi Lajunen on hiukan toista mieltä.
TEKSTI eija kalliOnieMi JA katariina kiViStÖ
Perinteistä – ehdottomasti
Piparkakkulaiva? Hmm, siinä olisikin jo haastetta.
Savuankeriasta ja muikunmätiä
KoKKistuertti tiina kyyhkynen on seilannut merta 31 vuotta, joista kuusi viimeisintä SSC Maslaivan omistaman Masteran kyydissä. Tämän joulun Kyyh- kynen on vapaalla, mutta viime joulu meni töissä. Silloin alus lähti öljylastis- sa Englannista Porvoota kohti heti jou- lupäivällisen jälkeen.
Masteran joulupöytä on runsas. Sii- hen kuuluu perinteisten kinkun, laati- koiden ja rosollin lisäksi paljon kaloja: laivalla savustettua lohta, valkosipuli- ja sinappisilakoita, graavilohta ja -siikaa, kylmäsavukaloja, mätiä sekä kuorellisia ja kuorittuja katkarapuja.
– Savuankeriaskin on tullut joulu- pöytään. Myös silliä on oltava, ja pöy- dässä on venäläinen sillivati. Tosin la- simestarin sillistä alkaa aika jättää, koska miehistö nuorenee, Kyyhkynen tietää.
KinKKu, laatiKot, graaViloHi. Keit- tiömestari Ville liukkonen Finnlinesin Finnmaidilta luettelee empimättä joulupöy- tänsä välttämättömyydet.
Perinneherkut Liukkonen valmistaa sekä kotinsa juhlaan että laivalla tarjottavaksi. Hän saa valinnoilleen tukea matkustajilta.
– Viime vuonna laivan noutopöydässä ei ollut kokonaista kinkkua. Se oli asiakkaille aikamoinen pettymys, keittiömestari kertoo.
Laivalla jouluna työvuorossa oleville Liukkonen haluaa valmistaa erityisen mait- tavaa tarjottavaa.
– Kun joutuu viettämään joulun laivalla, onhan yhteinen ateria suuri asia.
Liukkonen saa itse viettää tämän joulun vapaalla. Hän paistaa kotona Kotkassa kin- kun, jonka jättää mehukkaaksi (sisälämpöti- la 70 asteen hujakoilla) ja kuorruttaa sinapilla ja korppujauhoilla. Lohi saa kave- rikseen graavisiikaa. Palanpainikkeena maistuu tumma olut. Ja jälkiruuaksi: mitäs muuta kuin luumukiisseliä.
Ihan kaikkeen keittiömestari ei sentään vapaa-ajalla kokatessaan taivu.
– Pipareita en paista. | KK
24 MS // 5 • 2016
Jukka-Pekka Flander
Tiina Kyyhkynen


































































































   22   23   24   25   26