Page 35 - Merimies 1/2017
P. 35

– Det blir nog ett yrke av det här. Och jobb  nns det säkert.
Eleverna på sjöfartsskolan i Raumo svarar nästan identiskt på frågan om hur framtiden i arbetslivet ser ut.
Nästa generations sjömän berömmer också undervisningen. Teori och praktik erbjuds i lagom balans. De mångsidiga kunskaperna man får i yrkesutbildningen öppnar också upp arbetstillfällen i land. De  esta siktar dock på en karriär till havs.
TEXT katariina kiviStö BILDER jukka-pekka flander
Sjöfartslinjen på WinNova utbildar däck- och maskinreparatörer och fartygselektriker. Många av elever- na som studerar inkvartering och
kosthåll funderar också på ett sjöfartsyrke.
 Elektriker på fraktfartyg
Utomhus rasar en vinterstorm, men i el- klassen på sjöfartsskolan stojas det glatt. En av eleverna är tommi vehviläinen, som läser till fartygselektriker på andra året.
I början tänkte Tommi inte arbeta till havs, utan ville till skogs och studera på forstinstitutet. Med tiden byttes tankarna till sjöfarten, inte minst för att några i famil- jen hade arbetat till sjöss.
– Nu har jag bara fartygselektriker i tan- karna, intygar Tommi.
Han preciserar dessutom att han vill ar- beta på ett fraktfartyg, roll-on roll-off- fartyg eller bulkfartyg.
Tommi är positivt överraskad av studier- na. Teorin är också okej, även om han tyck- er om praktiska saker mest.
– Det går så där ibland, men jag klarar mig. Mycket handlar om hur mycket man orkar satsa.
För Tommi är det ”såklart självklart” att slutföra studierna. Den snabba tekniska ut- vecklingen håller honom dock sysselsatt.
– När man lärt sig en sak, måste man lära sig något helt nytt efter ett par år, und- rar han.
 Riktigt bra fartygskock
aleksi nurmis kinder blir röda, men han- den darrar inte när han fyller kundens vat- tenglas. Som kockelev på första året har han hittills bara fått visa upp sina färdighe- ter i undervisningsköket. Nu är det dags att göra riktigt köks- och serveringsarbete i öv- ningsrestaurangen.
– Jag är lite spänd, medger Aleksi.
Han behöver dock inte vara spänd över sitt yrkesval, utan beslutet är fattat.
– Jag vill till havs. Man får se annat än bara en stad. Och kockarbetet känns roligt och som min grej.
Det handlar om hur
mycket man orkar
satsa.
Aleksi drömmer om att bli en riktigt bra fartygskock.
– Men det räcker med lagom bra.
 mekanikern tvekar: kanske på
ett varv
Svetsgnistorna  yger i sjöfartsskolans ma-
skinsal. karri liukkonen står avskilt och ar-
betar med sitt. Han har tidigare studerat
bildemontering. Han har hållit på med bilar
sedan han var liten – bilar är det han gillar
mest. Aleksi Nurmi är kockelev.
Tommi Vehviläinen är positivt överraskad av studierna.
2017 • 1 // MS 35


































































































   33   34   35   36   37