Page 14 - Merimies 4 2017
P. 14

ay-uutisia
Suomen Stalous kasvaa
uomen talouskasvu on nopeu- tunut tänä vuonna ja muuttu- nut vientivetoiseksi. Palkan-
saajien tutkimuslaitos arvioi, että Suomen bruttokansantuote kasvaa tänä vuonna 3,6 prosenttia. Kasvu on nopeampaa kuin muualla euro- alueella.
Myönteinen käänne johtuu osin siitä, että vientimaidemme talouskas- vu on kiihtynyt. Näissä maissa on nyt lisää kysyntää Suomessa valmistetta- ville investointihyödykkeille. Suomen taloutta nostavat myös eräät toimi- alakohtaiset menestykset. Niihin kuuluu telakkateollisuuden toipumi- nen ja selvä laajentuminen.
Erilaisuus on arkipäiväistettävä
P alkansaajakeskusjärjestöt järjesti- vät kesän Pride-viikolla seminaa- rin yhdenvertaisen työelämän
puolesta.
Seminaarissa todettiin, että lainsää-
däntö seksuaalivähemmistöjen yhden- vertaisesta kohtelusta on koko lailla kohdallaan. Asenteissa sen sijaan on enemmän parantamisen varaa. Vanhat asenteet vaikuttavat vielä osassa työ- paikkoja siihen, miten vähemmistöön kuuluvia kohdellaan.
– Esimiesten pitää johtaa esimerkil- lään. Heidän ei sovi osallistua epäasialli- seen huulenheittoon, vaan estää ja lopet- taa tämänkaltainen keskustelukulttuuri,
Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n johtaja ilkka oksala sanoi.
Yleisön puheenvuoroissa otettiin esiin tapauksia, joissa työntekijä ei ole uskaltanut ”tulla ulos kaapista”, koska vähemmistöille yleisesti irvaillaan ja naureskellaan. Kuitenkin jokaisen pitäisi saada itse päättää, kertooko töissä sek- suaalisesta suuntautumisestaan vai ei.
– Erilaisuus on arkipäiväistettävä. Jos työntekijä voi toteuttaa itseään, psyko- sosiaalinen puoli pysyy kunnossa ja kaikki hyötyvät. Työyhteisö, jossa on mo- nenlaisia ihmisiä, on tuottava, JUKOn toiminnanjohtajana nykyään työskente- levä maria löfgren painotti. | KK
14 MS // 4 • 2017
Liittokierros alkoi – tilanne herkkä
S uomen talouden piristyminen sii- vittää SAK:n mukaan syksyn ja tal- ven työmarkkinakierrosta.
– Puolin ja toisin on halua korjata täs- tä nousukaudesta hedelmiä. Se hillitsee osapuolten uhoa. Työnantajille on tär- keää, että pyörät saadaan pidettyä pyöri- mässä, SAK:n puheenjohtaja jarkko elo- ranta arvioi.
Keskitetty sopiminen on poissa laskuis- ta eikä palkkapolitiikan niin sanottua Suo- men malliakaan syntynyt. Työmarkkinarat- kaisut tehdään näin ollen liittokierroksella. Metsäteollisuus ja muutkin vientialat ovat jo käynnistäneet neuvotteluita. Julkisuu- dessa on spekuloitu palkankorotuspro- senteilla.
– Tunnelma työmarkkinoilla on herkkä ja hermostunut.
Elorannan mukaan on selvää, että maan hallituksen toimet vaikuttavat työmarkki- napöytiin. Ay-liike seuraa tarkoin, miten verot ja perhevapaat uudistuvat ja saa- daanko sosiaali- ja terveydenhoitouudis- tus maaliin.
työttömyysturva sekavaa ja eriarvoista
– Työttömyysturvan leikkaaminen ja työt- tömien palveluiden muuttaminen ovat herättäneet närää SAK:laisessa kentässä, Eloranta kertoo.
Keskusjärjestön mielestä valmisteilla on kokonaisuus, jossa työttömän on vai- kea ymmärtää oikeuksiaan ja velvolli- suuksiaan. Muutokset myös asettavat työttömät eriarvoiseen asemaan sen mu- kaan, mikä on heidän ammattialansa ja missä he asuvat.
Vaikka liitot neuvottelevat itse työehtoso- pimuksensa, SAK on valmistellut jäsen- liittojensa kanssa yhteisiä laatutavoitteita neuvottelujen pohjaksi.
Yksi laatutavoitteista on oppimisen edellytysten turvaaminen työpaikoilla. Ammatillisen koulutuksen uudistaminen kasvattaa työssäoppijoiden määrää työ- paikoilla. SAK:n mukaan on aiheellista kysyä, kuinka paljon työpaikat voivat ot- taa vastuuta oppimisesta ja opitun arvi- oinnista.
Työn ja muun elämän – varsinkin lap- sista ja vanhuksista huolehtimisen – yh- teensovittamisessa on vielä paljon paran- nettavaa. Työssä jaksamiseen tarvitaan lisää tukea. Siten myös sairauspoissaolot vähenisivät. | KK


































































































   12   13   14   15   16