Page 12 - Merimies 1 2018
P. 12

 TARKASTELUSSA KIERTÄMISJÄRJESTELMÄ JA SCHEEMAT
                 M/s Amorellan ravintolaosaston ja tax-free:n työntekijät:
Työilmapiiri on tulehtunut, ihmiset ajettu piippuun ja sairaspoissaolot kasvaneet
Epätasa-arvoa, kaverien suosimista ja uupumusta. Viking Line -varustamon M/s Amorellan ravintolaosastolla käytössä oleva kiertämisjärjestelmä ajaa ihmisiä uupumuksen partaalle, eivätkä työntekijät osaa sanoa mitä todellista hyötyä järjestelmästä on.
TEKSTI SAANA LAMMINSIVU KUVAT SAANA LAMMINSIVU JA ANNE SAARINEN / VASTAVALO
 K iertämisjärjestelmä on käytössä M/s Amorellassa ravintolaosas- tolla ja laajeni vast’ikään myös tax-free:hen. ”Kiertämisen” idea on, että työntekoa ”optimoidaan”, eli hen- kilökunta on työssä siellä missä työvoiman tarve on suurin. Tämä on johtanut siihen, että työntekijät joutuvat juoksemaan esi-
merkiksi ravintolaosastolla kattauksesta toiseen eri ravintoloiden välillä. Osa haas- tatelluista kertoo, että scheemoihin ei ole merkitty aina edes ruokataukoja. Myös 12-tuntisia työpäiviä voi olla useita peräk- käin.
Kiertämisjärjestelmä ei ota henkilökun- nasta paitsi kaikkia tehoja irti, vaan sillä
Viking Linen pääluottamusmies Tero Palokoski kävi tapaamassa M/s Amorellan ja M/s Viking Gracen työntekijöitä marraskuun lopussa. Keskustelua herättivät scheemat ja monet muut ajankohtaiset asiat, myös ammatti- nimikkeet.
myös jatkuvasti arvioidaan osaston vakans- seja: kuinka paljon väkeä on töissä viikolla ja viikonloppuisin. Sen lisäksi tutkitaan va- kanssien kokonaismäärää. Osastolle ei ole tehty uusia rekrytointeja pitkään aikaan ja siellä on töissä myös henkilökuntaa, jotka ovat toimineet vikaeeraajina aluksella jopa kymmenen vuotta.
Suurista tehostamistavoitteista huoli- matta kenelläkään ei ole antaa konkreettista näyttöä siitä, onko kiertämisjärjestelmällä saatu todellista säästöä aikaan. Sairaspois- saolot ovat ainakin kasvaneet. Kiertämisjär- jestelmän pyörittämistä varten alukselle luo- tiin uusi vakanssi, logistikko, jonka tehtävä on laatia aluksen ravintolaosaston ja tax- free:n työvuorolistat. (Keittiö- ja hyttiosasto laativat omat listansa.) Työntekijät kysyvät- kin nyt, menevätkö heidän selkänahastaan
12 MS // 1 • 2018























































































   10   11   12   13   14